Kurgihoidised olid selgi aastal soolaste hoidiste hulgas kõige arvukamalt esindatud.
Vürtsikate lisandite valmistamine on hoidistajate seas viimastel aastatel väga populaarseks saanud.

Suure rühma Maalehe hoidistekonkursile toodud toodetest moodustasid vürtsikad kastmed ja lisandid, kus koduaia marjadele ja viljadele seltsiks oli pandud kodus kasvatatud tšillit ning katsetatud mitme uudse maitseainega.

Sellised hoidised on meeldiv lisand lihatoitudele, kuid mitme retsepti juures leidus märge, et hoidis sobib hästi ka marinaadiks. Mahedama ja marjasema maitsega keedised on ka mõnusaks lisandiks erilisemate juustude juurde.


  • 1,5 kg alõtšasid
  • 1,5 kg karusmarju
  • 500 g mett
  • 2 kaneelikoort
  • 1 värske tšillikaun
  • 1,5 tl nelki
  • 0,5 tl vürtsköömneid
  • 1,5 tl soola
  • 1 sidruni mahl

Peske marjad, segage meega ja keetke paksupõhjalises potis umbes 20 minutit tasasel tulel. Lisage maitseained, segage läbi ja keetke veel 15 minutit. Eemaldage kaneelikoored, tšilli ja nelgiterad. Tõstke kaste purkidesse. Sobib lihatoitude kõrvale ja liha marineerimiseks.

Viivika Sarve “Pihlaka-lodjapuumarja võie”
  • 1 l pihlakaid
  • 0,5 l lodjapuumarju
  • 1 sidruni mahl
  • 200–300 g moosisuhkrut

Keetke marjad, suruge läbi sõela, lisage suhkur ja sidrun ning keetke veel 10 minutit. Pange kuumalt purkidesse. Sobib saiakatteks, putrudele ja ka lihatoitude kõrvale.

Silva Jõulu “Põndaku kärts”
  • 500 g rohelist sõstart
  • 1 suur kollane paprika
  • 1 suur sibul
  • 1 suur küüslauk
  • 1–2 tšillit
  • peotäis värsket basiilikut
  • peotäis värsket peterselli
  • peotäis värsket punet
  • pisut soola, suhkrut ja musta pipart

Asetage puhastatud sõstrad potti ja purustage nuiaga. Tükeldage paprika, sibul ja küüslauk parajateks tükkideks ning hakkige tšilli. Keetke kõiki aineid keskmisel tulel 15–20 minutit, lisage maitseained, sool ja suhkur ning keetke veel 15–20 minutit. Pange kuumalt purkidesse. Lisand sobib liha- ja kalaroogade kõrvale, pitsale ning võib määrida ka leivale, näiteks pasteedi või vorsti peale.

Eve Karelli “Sõstrakrehvt”
  • 3 l vartest puhastatud punaseid sõstraid
  • 1 kg suhkrut
  • 1 pakk Dansukkeri moosipaksendajat
  • 1 tl tšillipulbrit
  • 1 tl tšillihelbeid

Pange puhastatud marjad ja suhkur potiga tulele, kuumutage keemiseni, korjake ära vaht ning seejärel lisage moosipaksendaja. Kuumutage pisut, lisage tšillihelbed ja -pulber samal ajal massi pidevalt segades. Seejärel pange purkidesse ja kaanetage korralikult. Sobib hästi lihatoitude juurde ning juustu kõrvale.

Mihkel Roosilehe “Mehine moos karriga”
  • 4–6 seemnetega habanerokauna
  • 300–400 g ananassi
  • 1 keskmine sibul
  • 1–2 paprikat
  • 3 keskmist tomatit
  • 2 küüslauguküünt
  • 1 kuhjaga tl karripulbrit
  • 1 tl 30% äädikat (kogust võib korrigeerida vastavalt tomatite happelisusele)
  • 1–2 tl soola
  • 1–2 tl suhkrut
  • 0,5 tl jahvatatud musta pipart või piprasegu
  • maitse järgi ürte: basiilikut, tüümiani, punet, koriandrit vms

Pange habanerod, paprikad, sibul, küüslauk, ananass ja tomatid köögikombaini ning püreestage. Lisage karripulber ja mikserdage uuesti. Laske segul mõni minut seista ja maitske segu. Lisage sool, suhkur ja äädikas (kui kasutate konserv- ananssi, saab suhkru asendada konservi siirupiga). Pärast iga komponendi lisamist mikserdage ja maitske. Seejärel pange juurde ülejäänud maitseained ja ürdid ning mikserdage uuesti. Kontrollige maitseid ning lisage komponente, kuni magusa-soolase-hapu vahekord on täpselt paras. Laske segul veidi seista. Seejärel valage segu potti ja laske keema, samal ajal pidevalt segades. Keetke umbes 5 minutit ja villige kuumadesse purkidesse. Laske purkidel jahtuda ning pange need jahedasse. Õige maitse omandab kaste alles mõne päeva möödudes, kui kõik ürdid ja maitsed on omavahel segunenud.

Vaike Pärna “Habaneromoos”
  • 500 g apelsine
  • 300 g laime
  • 1,2 l vett
  • 60 g habanero tšillit
  • 1,7 kg suhkrut
  • 0,5 dl sidrunimahla

Peske ja koorige tsitrused ning hakkige koored. Poolitage apelsinid ja pigistage nende mahl keedunõusse. Tükeldage ka laimid, hakkige tsitruste koored ja lisage needki keedunõusse. Valage peale vesi ja keetke tasasel tulel 1,5 tundi. Eemaldage habanerodelt seemned ja sisu ning hakkige. Lisage need koos suhkru ja sidrunimahlaga keedunõus olevale segule ning keetke 15–20 minutit pidevalt segades. Pange kuumalt purkidesse ja kaanetage.

Vaike Pärna “Tšillimoos”
  • 1 kg eri kangusega tšillikaunu
  • 0,5 kg suhkrut
  • 1 dl punast veini
  • 1 tl soola

Eemaldage tšillidelt seemned ja hakkige kaunad peeneks. Kuumutage koos veini, suhkru ja soolaga kaane all üks tund ja püreestage segu seejärel. Kuumutage ilma kaaneta veel pool tundi. Pange kuumalt purkidesse ja kaanetage.

Liivi Lasti “Õuna-tomatimaius tšilliga”
  • 1 kg hapusid õunu
  • 1 kg tomateid
  • 250 g suhkrut
  • 1 tl kuivatatud ja purustatud tšillit

Koorige ja tükeldage õunad. Valage tomatid keeva veega üle ja eemaldage neilt nahk. Seejärel purustage õuna- ja tomatitükid köögikombainiga. Pange saadud segu keedunõusse ning laske segul kuni 10 minutit keeda. Jahutage segu maha, püreestage saumikseriga ja ajage veel kord läbi sõela, et ka tomatiseemned eraldada. Valage segu potti ja laske keema. Lisage suhkur ja purustatud tšillipipar ning keetke 5 minutit pidevalt segades. Valage maius pestud ja kuumutatud purkidesse ning sulgege need õhukindlalt. Säilitage jahedas.

Monika Peebo “Magus-hapu tšillimoos”
  • 1 kg puhastatud punaseid paprikaid
  • 100 g mahedat tšillit
  • 100 g mugulsibulat
  • 50 g küüslauku
  • 50 g rapsiõli
  • 400 g suhkrut
  • 20 g soola
  • 20 g lauaäädikat
  • 100 g vett

Puhastage aedviljad ja hakkige tükkideks. Paprikaseemned pange ootele. Praadige köögivilju õrnalt paksupõhjalises nõus, kuni sibul on muutunud klaasjaks. Seejärel lisage suhkur, vesi ja sool. Laske segul keema tõusta ning tehke seejärel saumikseriga püreeks. Pärast püreestamist lisage segule paprikaseemned. Hautage segu tasasel tulel kuni tund aega, nii et segu on natuke kokku keenud. Lõpuks lisage äädikas ja keetke veel 10 minutit. Tõstke keedis ettevalmistatud purkidesse ning säilitage jahedas.