Vastlakukli ligikaudne koostis Eesti Tervihoiu Muuseum
Vastlapäeval levinud komme süüa hernesuppi, seakooti ja rammusaid vastlakukleid on tegelikult sissejuhatus pikale paastule, mil toituti kasinalt ja kalorivaeselt, kuniks suvi talurahva toidulauda jälle rammusama kraamiga varustama hakkas.

Üks vastlakukkel annab keskmiselt 208 kcal energiat ja sisaldab 51% süsivesikuid, 41% rasva ja 8% valku. Vastlate puhul võib selle maiustuse endale lubada, kuid igapäevaselt tervislik valik selline koogike pole.

Tänasel päeval arenenud riikides toidupuudust ei ole, ent kevadine paast võib mõjuda üpriski tervislikult liiga hea elu peal hellitatud organismile ja aitab tasakaalustada meie soolestiku mikrobiootat.

Paastutoitudeks soovitame kiudainerohkeid täisteratooteid, köögivilju, hernest, uba, läätsi. Paastuajal võiks kaaluda ka kohvi, suhkru, alkoholi ja tubaka tarbimise vähendamist, soovitab Eesti Tervishoiu Muuseum täna sotsiaalmeedias.