Rooskapsa-seeneroog suitsupeekoniga
Peekonist hõrgutiste valmistamiseks saab ideid Ajakirjade Kirjastuse vastilmunud kokaraamatust “Peekoni 50 krõbedat varjundit”. Retseptide autorid on Lia Virkus ja Britt Paju.

Peekon on pikka aega olnud kaalujälgijate hirm ja kinnistatud ebatervislike toiduainete nimekirja. Nüüdseks aga on selgunud, et iga hinna eest pole mõtet toitudes rasva vältida, sest keha vajab normaalseks funktsioneerimiseks nii valke, süsivesikuid kui ka rasvu.

Röstitud lillkapsas toorsuitsupeekoniga

  • 1 lillkapsas (700–800 g)
  • 3–4 küüslauguküünt
  • 150 g inglisepärast toorsuitsu- peekonit
  • 2 sl oliiviõli
  • soola

Hakkige küüslauk ja lõigake peekoniviilud peenteks ribadeks. Tükeldage lillkapsas õisikuteks ning segage läbi peekoni, küüslaugu ja õliga. Laotage küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja maitsestage soolaga. Küpsetage eelsoojendatud ahjus 200 kraadi juures 20–30 minutit olenevalt õisikute suurusest. Õisikud peaksid jääma meeldivalt krõmpsud.

Mozzarella ja peekoniga täidetud kanafileed

  • 4 kanafileed
  • 8 viilu Rakvere ameerikapärast toorsuitsupeekonit
  • 125 g mozzarella-kirsse
  • 8 päikesekuivatatud tomatit
  • 1 pott värsket basiilikut
  • 2,5 dl vahu- või kohvikoort või kookospiima
  • 2 dl päikesekuivatatud tomati kastet
  • soola, musta pipart

Lõigake kanafileed risti pooleks ja vasardage paksem osa pisut õhemaks. Tehke neisse sisselõigetena taskud ning maitsestage soola ja pipraga. Täitke taskud basiilikulehtede, juustupalli ja päikesekuivatatud tomati ribadega. Keerake iga fileetasku ümber peekoniviil ning vajadusel kinnitage tikuga. Asetage täidetud fileed ahjuvormi.

Mozzarella ja peekoniga täidetud kanafileed

Segage koor ja tomatikaste ning maitsestage soola ja pipraga. Kallake kaste kanataskutele ja küpsetage 200kraadises ahjus 20–25 minutit. Kaunistage basiilikulehtedega ja serveerige aurutatud riisiga.

Peekonisse keeratud veise-tournedos granaatõunaglasuuriga

  • 600 g lihaveise laagerdatud sisefileed
  • soola ja jahvatatud musta pipart
  • 6 viilu ameerikapärast toorsuitsupeekonit
  • 3 sl oliiviõli

Granaatõunaglasuur

  • 2,5 dl granaatõunamahla
  • 1 dl palsamiäädikat
  • 0,75 dl pruuni roosuhkrut
  • 4 tl hakitud värsket rosmariini
  • soola

Alustage glasuuri valmistamisest. Segage potis granaatõunamahl, palsamiäädikas ja suhkur. Kuumutage kiirelt keemiseni, alandage temperatuuri ja keetke madalal kuumusel 15–18 minutit, kuni vedeliku kogus on vähenenud poole võrra ja konsistents muutunud siirupitaoliseks. Maitsestage soolaga.

Peekonisse keeratud veise-tournedos granaatõunaglasuuriga

Seejärel lõigake sisefilee 4 cm paksusteks tükkideks. Maitsestage iga lihatükki soola ja pipraga, keerake ümber peekoniviil ning siduge küpsetusnööriga või kinnitage tikuga. Pruunistage lihatükke pannil oliiviõlis mõlemalt poolt umbes 2 minutit. Siis tõstke lihatükid 200kraadisesse ahju ja küpsetage 5–10 minutit vastavalt sellele, millise küpsusastmega liha soovite. Parim on medium-küpsusel ehk seest roosa liha. Nüüd eemaldage tikud ja serveerige kohe, niristades lihatükkidele granaatõunaglasuuri.

Rooskapsa-seeneroog suitsupeekoniga

  • 200 g kukeseeni
  • 200 g rooskapsast
  • 1 küüslauguküüs
  • 4 viilu suitsupeekonit
  • 20 g võid
  • meresoola ja musta pipart
  • värsket tüümiani
  • sorts sidrunimahla

Puhastage ja poolitage rooskapsad. Pange need soolaga maitsestatud keevasse vette ja keetke 3–4 minutit. Seejärel jahutage külmas vees, et säiliks kapsaste kena roheline värvus. Nüüd lõigake peekoniviilud umbes sentimeetri suurusteks tükkideks, praadige krõbedaks ja tõstke pannilt ära. Puhastage ja vajadusel ka tükeldage seened. Lisage pannile peekonirasva juurde või, küüslauguviilud ja seened ning kuumutage 5–6 minutit. Lisage rooskapsad ja kuumutage veel paar minutit. Kõige lõpuks segage hulka krõbedad peekoniviilud. Maitsestage soola-pipra ja värske tüümianiga ning pigistage peale pisut sidrunimahla.

Kõrvitsa-õunasupp peekoniga

  • 0,5 kg kõrvitsat
  • 1 õun
  • 2 viilu ameerikapärast toorsuitsupeekonit
  • 1 sibul
  • 1 küüslauk
  • salveid
  • 2 dl köögiviljapuljongit

Koorige kõrvits, sibul ja ka õun, kui see on paksema koorega. Lõigake suuremateks tükkideks. Pange tükeldatud kõrvits, õun, sibul, küüslauk, salveilehed ja peekoniviilud suurele ahjupannile. Niristage peale oliiviõli ning maitsestage soola ja pipraga. Küpsetage 200kraadises ahjus 15–20 minutit, kuni kõik koostisained on pehmenenud ja peekon krõbe. Eemaldage peekon ja mõned salveilehed, et neid hiljem kaunistusena kasutada. Püreestage ülejäänud koostisained koos kuuma puljongiga kannmikseris. Valage segu korraks potti ja kuumutage uuesti. Vajadusel maitsestage veel. Serveerige koos krõbedate peekoniviilude ja salveilehtedega.

Küülikuhautis soolapeekoni ja punase veiniga

  • 1,8 kg küülik
  • 400 g Rakvere kodust soolapeekonit
  • 1 sl õli
  • 1 sibul
  • 3 porgandit
  • 1 sellerivars
  • 3 küüslauguküünt
  • 2 rosmariinioksa
  • 2 loorberilehte
  • 7,5 dl kuiva punast veini (näiteks Chianti)
  • 1 sl mett
  • 1 sl sinepit
  • suitsusoola

Maitsestage küülik kergelt soola-pipraga. Lõigake peekon paarisentimeetristeks tükkideks ja pruunistage pannil. Tõstke peekonitükid haudepotti. Pruunistage küülikut pannile jäänud peekonirasvas kergelt igast küljest ja tõstke samuti haudepotti. Puhastage ja tükeldage köögiviljad, kuumutage neid kergelt pannil ja lisage haudepotti. Valage haudepotti vein ning lisage ürdid, mesi ja sinep. Kuumutage poti sisu alustuseks pliidil ja laske vedelikul seal keema tõusta. Nüüd katke haudepott kaanega, pange 180kraadisesse ahju ja hautage poolteist tundi, kuni liha on pehme.

Pasta carbonara

  • 50 g parmesani
  • 2 sl hakitud peterselli
  • 2 munakollast
  • 2 muna
  • 1 küüslauguküüs
  • 4 viilu suitsupeekonit
  • 200 g spagette
  • 2 sl õli

Keetke pastat soolaga maitsestatud vees umbes 7 minutit või kuni see on al dente ehk peaaegu pehme. Riivige parmesan, kloppige munad ja munakollased kokku, segage sisse enamik parmesanist ja 1 sl hakitud peterselli. Pruunistage peekonitükke koos hakitud küüslauguga keskmisel kuumusel umbes 5 minutit. Valage valmis spagetid pannile ja segage kõik läbi, kuid jätke varuks pisut keeduvett.

Pasta carbonara

Võtke pann tulelt, valage kuumadele spagettidele muna-juustusegu ning segage köögitangidega hoolikalt läbi, nii et spagetid saaksid munaseguga kaetud ja see taheneks kenasti kastmeks. Vajadusel lisage pisut pastakeeduvett. Puistake toidule ülejäänud petersell ja riivitud parmesan. Purustage peale musta pipart ja serveerige kohe.

Peekoni-karamellikastmega jäätis

  • 200 g suhkrut
  • 4 viilu ameerikapärast toorsuitsu-peekonit
  • 70 g võid
  • 4 sl vett
  • 2 dl 35% rõõska koort
  • 1 l vanillijäätist
  • pohli, Kreeka pähkleid

Praadige peekoniviilud mõlemalt poolt krõbedaks ja tõstke majapidamispaberile nõrguma. Lisage pannil olevale peekonirasvale suhkur, või ja vesi ning kuumutage keskmisel kuumusel, kuni tekib karamellimass. Lisage vahukoor, segage ja tõstke tulelt. Murdke krõbe peekon väikesteks tükkideks ja lisage koos soolaga kastmele ning jahutage maha. Serveerige koos vanillijäätise, pohlade ja Kreeka pähklitega.