Lavendel
Lavendel on peamiselt Lõuna-Euroopa maitsetaim. Seda armastatakse eriti Prantsusmaal, kust on pärit ka kuulus maitsesegu herbes de Provence, mille koostisesse kuulub lavendel, rosmariin, basiilik ja nõmm-liivatee.

Lavendel sobib oivaliselt kokku tsitruselistega. Prantslased teadsid seda juba ammu ja muistsed roomlased veelgi kauem. Ajaloost on teada, et lavendliga maitsestatud mesi ja tarretised olid armastatud juba muinasajal. Samuti maitsestati lavendliga lambaliha.
Väga hästi sobib lavendel rosmariini, salvei, tüümiani, apteegitilli ja punega.

Värsket lavendlit võib kasutada rosmariini aseainena – lisage seda kaks korda rohkem kui oleks ette nähtud rosmariini.

Kasutage lavendliõisi, varsi ja lehti (kas värskeid või kuivatatud) grillimisel, lisades neid 15 minutit enne toidu valmimist söe hulka. Lavendlis sisalduvad aromaatsed eeterlikud õlid annavad grill-lihale või -kalale suurepärase taimse suitsuse maitsenüansi.

Jookidesse ja marinaadidesse

Lavendliga võib maitsestada ka jooke ja marinaade. Näiteks saab teha healõhnalise ja vürtsika äädika, kui panna veiniäädika sisse paariks nädalaks tõmbama lavendliõied või üks osa lavendliõisi ja kolm osa kibuvitsa kroonlehti. See sobib hästi näiteks puuviljasalatile maitse andmiseks.

Lavendlimaitselise likööri valmistamiseks pange lavendliõied mõneks nädalaks viina sisse tõmbama ja keetke siis siirup juurde.

Lavendlit toitudes ja jookides kasutades tuleks olla ettevaatlik. Kui panete seda liiga palju, maitseb hoolega tehtud toit mõru ning jook on nagu seebivesi. Seega kasutage üsna mõõdukaid koguseid.

Kuna teadaolevalt taimede maitse kuivades intensiivistub, siis kasutage kuivatatud õite kasutamisel vaid 1/3 retseptis ettenähtud värskete õite kogusest.

Lavendli-Mojito (ühele)
Lavendli mojito

* 10 mündilehte
*  30 ml lavendlisiirupit
*  30 ml valget rummi
*  poole laimi mahl
*  jääd

Purustage mündilehed siirupis. Lisage rumm, laim, palju jääd ja raputage šeikeris. Serveerige klaasis (soovi korral väikeses purgis) segatuna läbi koos sooda- või mulliveega. Kaunistuseks torgake sisse lavendlioksake.

Lavendlisiirup

* 250 ml suhkrut
* 500 ml vett
* 4 sl lavendliõisi

Kuumutage kõik ained keemiseni, aeg-ajalt segage. Laske veel vaikselt keeda 15–20 minutit või kui soovite enam lavendlimaitset ja -lõhna, keetke kauem. Kurnake vedelik läbi sõela purki ja hoidke külmikus.

Tumeda šokolaadi trühvlid lavendliga
Lavendlitrühvlid

* 400 g tumedat šokolaadi
* 160 ml vahukoort
* kakaopulbrit
* meresoola
* 2 tl kuivatatud lavendliõisi

Tükeldage šokolaad kuumuskindlasse kaussi, lisage meresool ja uhmris peenestatud lavendliõied. Kuumutage vahukoor potis keema ja valage see šokolaadile. Segage hästi läbi ja vormige trühvlid. Veeretage kakaopulbris ja pange külmikusse tahenema.

Lavendlilimonaad
Lavendlilimonaad

* 1 sl lavendliõisi
* 250 g suhkrut
* 500 ml keeva vett
* 375 ml värskelt pressitud sidrunimahla
* 500 ml külma vett
* jääd

Pange lavendliõied kaussi, lisage suhkur ja hõõruge õied suhkruga segamini.
Valage peale keev vesi, segage, kuni suhkur on lahustunud, ja laske tõmmata minimaalselt pool tundi. Kurnake saadud lihtne siirup ja valage karahvini.
Segage hulka sidrunimahl ja lisage veel 0,5 l külma vett. Vastavalt maitsele lisage juurde kas sidrunimahla või suhkrut. Pange juurde jääkuubikuid.
Serveerimisel asetage karahvini sidruniviile ja mõned lavendlioksakesed.

Lavendlimaitseline sidrunikook Kreeka jogurtiga
Lavendlimaitseline sidrunikook

* 375 g jahu
* ¼ tl küpsetuspulbrit
* ⅛ tl soodat
* ¼ tl soola
* 125 g pehmet võid
* 125 g suhkrut
* 3 muna
* 190 ml Kreeka jogurtit
* 1 spl värskelt pressitud sidrunimahla
* 1 tl vanilliekstrakti
* 1 tl riivitud sidrunikoort
* 1 sl kuivatatud lavendliõisi

Pange ahi 200 kraadi juurde soojenema. Segage jahu, küpsetuspulber, sooda ja sool ning pange kõrvale. Vähehaaval suhkrut lisades vahustage või, kuni see muutub õhuliseks. Siis lisage pidevalt edasi vahustades ühekaupa munad. Seejärel pange juurde kuivained, jogurt, sidrunimahl- ja koor, vanilliekstrakt ning segage korralikult läbi. Lõpuks lisage lavendliõied.
Valage taigen koogivormi ja küpsetage, kuni sissetorgatud tikk jääb puhtaks.
Soovi korral võib koogi katta tuhksuhkrust ja sidrunimahlast tehtud segukattega.

Lavendliküpsised
Lavendliküpsised

* 620 g jahu
* 2 spl maisitärklist
* 90 ml suhkrut
* 1 tl kuivatatud lavendliõisi
* 120 g võid
* 1 tl meresoola
* 3 sl vedelat mett
* lavendliõisi kaunistuseks

Pange ahi 250 kraadi juurde soojenema. Segage köögikombainis lavendel ja suhkur, kuni see muutub puuderjamaks ja õied segunevad. Lisage juurde ülejäänud ained ja mikserdage, kuni taigen on sõmer. Valage taigen ettevalmistatud ahjuplaadile ja torkige pind kahvliga kergelt läbi.

Küpsetage 30–40 minutit, kuni küpsetis on pruunikas. Võtke ahjust välja ning raputage peale meresoola ja lavendliõisi. Laske täielikult jahtuda ja lõigake meelepärase suurusega tükkideks.