Foto: Shutterstock
Maitseainetootja Santa Maria pakub valmis maitseainesegusid eri maade köökidest. Need võimaldavad lihtsaid lahendusi eksootiliste roogade valmistamiseks koduköögis.

Tandoori lambaliha

Tandoori on Indiast pärit roog, mida küpsetatakse silindrikujulises saviahjus ning tavaliselt on selles jogurti ja vürtsidega marineeritud kana. Selle retseptiga valmib tandoori stiilis lammas, mida saab valmistada nii ahjus kui ka grillil ja kus on tunda rohkesti vürtse nagu ingver, vürtsköömen, kaneel ja kardemon.

  • 3 sl Santa Maria India tandoori maitseainesegu
  • 3 sl rapsiõli
  • 2 sl sidrunimahla
  • 1 tl kivisoola
  • 2 küüslauguküünt
  • 1 kg lambaliha

Türgipärane tzatziki kaste

  • 3 dl 10% Türgi jogurtit
  • 1 kooritud ja hakitud värske kurk
  • 1 tl kivisoola
  • 1 riivitud küüslauguküüs
  • 1 sl värsket münti
  • 1 tl sidrunimahla
  • 1 sl oliiviõli

Serveerimiseks

  • 1 peotäis koriandrit
  • 1 pakk India naane

Segage marinaadiks tandoori maitseaine, õli, sidrunimahl, sool ja hakitud küüslauk. Pange lambaliha kilekotti ja kallake marinaadiga üle. Pigistage õhk kotist välja sulgege see. Tõstke liha külmkappi maitsestuma vähemalt tunniks, veel parem terveks ööpäevaks. Enne ahju panekut võtke liha toatemperatuurile soojenema.

Kuumutage ahi 200 kraadini, tõstke liha ahjuvormi ning valage üle kotis oleva marinaadiga. Küpsetage umbes 1,5 tundi, kuni liha on roosat värvi ja sisetemperatuur vähemalt 58 kraadi. Enne viilutamist lakse lihal puhata vähemalt 15 minutit.

Segage kausis jogurt, kurk, sool, küüslauk, münt, sidrun ja oliiviõli ning valmistage tzatziki kaste. Lõigake liha lahti ja serveerige koos naani leiva ja tzatziki kastmega.

Etioopiapärane broiler kuskussiga

Etioopa berberis annavad tooni sellised maitsed nagu paprika, tšilli, ingver, muskaat ja kardemon. Need lisavad mõnusa nüansi köögiviljadele, lihale ja riisile ning annavad kanalihale särtsu ja omapärase maitse.

  • 4 kanafileed
  • 2 sl Santa Maria Etioopia berberi maitseainet
  • 1 tl kivisoola
  • 3 sl rapsiõli
Etioopiapärane broiler kuskussiga.
Foto: Roland Persson

Küüslaugukaste

  • 1 küüslauk
  • 2 dl madala rasvasisaldusega jogurtit
  • näpuotsatäis soola
  • musta pipart

Kuskuss

  • 4 portsjonit kuskussi
  • 3 sl laimimahla
  • 2 sl oliiviõli
  • 150 g rohelisi ube või suhkruherneid
  • 100 g hakitud värsket peterselli
  • 1 granaatõun
  • fetajuustu kuubikuid

Kuumutage ahi 180 kraadini. Segage Etioopia berberi maitseainesegu soola ja õliga marinaadiks. Pange kanafilee ahjuvormi ja kallake üle marinaadiga nii, et kana oleks ühtlaselt kaetud. Laske 30 minutit maitsestuda ja võtke seejärel marinaadist välja. Pruunistage fileesid pannil keskmisel kuumusel ning küpsetage ahjus, kuni sisetemperatuur on 65 kraadi.

Kastmeks segage jogurt purustatud küüslaugu, soola ja pipraga. Valmistage kuskuss pakendil oleva juhise järgi. Keetke ube soolaga maitsestatud vees umbes 5 minutit ja kurnake. Lisage hakitud petersell ja oad kuskussile, segage ja tõstke serveerimiskaussi. Puistake kuskussile peale granaatõunaseemneid ja fetajuustu kuubikuid. Lõigake kanafilee tükkideks ja serveerige koos kuskussi ning küüslaugukastmega.

Lõhe-sashimi

Kui soovite süüa traditsioonilist Jaapani toitu, alustage õhtusööki sashimiga. See koosneb õhukeseks viilutatud toorest kalast, valgest redisest, wasabi’st, ingverist ja sojakastmest. Mõnikord sisaldab see ka viilutatud veiseliha või kalmaare. Koos moodustavad need toiduained tasakaalustatud maitsekombinatsiooni: hapu, soolane ja magus.

  • 200 g lõhefileed
  • 1 sl Santa Maria Jaapani wasabi ja seesami maitseainesegu
Lõhe-shasimi.
Foto: Roland Persson

Salat

  • 1 pakk rohelist salatit
  • 1 pakk idusid (mungoa vms)

Kaste

  • 1 peeneks hakitud sibul
  • 3 sl sojakastet
  • 1 sl riisiäädikat
  • 1 sl mett
  • 2 sl rapsiõli
  • 1 sl seesamiõli

Lõigake lõhe õhukesteks viiludeks ning tõstke taldrikule ja puistake üle wasabi ja seesami maitseaineseguga. Segage kausis sibul salatikastme komponentidega. Segage salatilehed idude ja ühe osa salatikastmega ning kaunistage wasabi
ja seesamiseguga.

Jamaica Jerk

Jamaica köök on inspireeritud Hispaania, Kreeka, Itaalia ja Hiina köögist. Traditsiooniliselt on Jamaica Jerk maitseainesegu, kus on tunda vürtsköömnet ja tšillit. See sobib hästi maitsestamiseks nii kanale kui lihale ning on ideaalne koos magus ja mahlaka salsaga.

  • 1 kg kanakoibi
  • 2 sl laimimahla
  • 4 sl Santa Maria Jamaica Jerki maitseainesegu
  • 1 sl kivisoola
  • 2 sl rapsiõli
  • 2 riivitud küüslauguküünt
Jamaica Jerk.
Foto: Roland Persson

Mango salsa

  • 1 küps mango
  • 1 küps avokaado
  • 1 värske punane tšilli
  • ½ punast sibulat
  • 1 sl laimimahla
  • ¼ tl kivisoola

Riis

  • 250 g pikateralist riisi
  • 1 purk musti ube
  • 3 rohelist sibulat
  • 2 sl oliiviõli
  • 3 sl laimimahla
  • ½ tl kivisoola
  • ½ tl jahvatatud musta pipart

Kuumutage ahi 180 kraadini. Segage laimimahl, Jamaica Jerki maitseainesegu, küüslauk, sool ja rapsiõli marinaadiks. Pange kanakoivad plastkotti, lisage marinaad ning laske maitsestuda vähemalt 30 minutit. Asetage kanakoivad ahjuvormi ja küpsetage ahjus vähemalt 45 minutit.

Keetke riis vastavalt juhendile. Segage hakitud koostisained salsaks ja maitsestage soovikohaselt. Kui riis on valmis, kurnake oad ja lisage riisile. Seejärel lisage hakitud roheline sibul, oliiviõli ja laimimahl. Maitsestage soola ja pipraga. Segage ning laske mõni minut maitsestuda.