25.11.2016, 00:00
Maailmaklassika pühadelauale
Kindlasti ei möödu ühed õiged Eesti jõulupühad hapukapsaste ja verivorstideta, kuid pikad pühad on ideaalne aeg katsetada ka pisut peenemat kokakunsti.
FOTO:
Boeuf Bourguignon ehk punaveinis hautatud veiseliha peekoni, pärlsibulate ja seentega on üsna aeganõudev roog. Crème brûlée ehk eesti keeli brüleekreem on tavaliselt vanilliga maitsestatud keedukreem, mida katab krõbe pruunistatud suhkru ehk brülee kiht. See Prantsuse magustoit on koostisosade poolest üsna lihtne, kuid pakub hästi valmistatuna meeldiva toiduelamuse. Kausikooki on maru lihtne valmistada, tuleb ainult koostisosad kihiti kaussi laduda, mõnda aega maitsestuda lasta, ja mõnus mahlane kook ongi põhimõtteliselt valmis. Õunad on väheseid kodumaiseid puuvilju, mida ka praegusel aastaajal veel vabalt saada on. Seega miks mitte küpsetada üks suurepärane õunapirukas. Tegu on ameeriklaste vaieldamatu lemmikuga, eriti just soojalt ja vanillijäätisega.