Shutterstock
Kui õunte ja ploomidega on sügis kohati kitsi, siis pihlakaid võib leida igast Eestimaa nurgast.

Tänavu peaks pihlakatest jätkuma nii lindudele kui ka inimestele – marjad on prisked, kobarad puhtad ja terved. See paneb tahtmatult mõtlema, kas peale silmailu saaks neid marju ka talveks sisse teha.

Pihlakatee


Pihlakatee on hea seetõttu, et C-vita­miin säilib marjades ka pärast kuivatamist. Õige aeg marjade korjamiseks on september või oktoober. Liiga pikalt ei maksa korjamisega venitada, vastasel korral jõuavad linnud ette.

Eemaldage mustaks tõmbunud ning vigased marjad. Terved ja puhtad marjad asetage õhukese kihina paberile kuivama, seejärel kuivatage 50 kraadi juures praeahjus, kuni marjadel on punakaspruun varjund.

Tee valmistamisel arvestage 2 sl kuivatatud marju 1 liitri vee kohta. Teed võib valmistada mitmel viisil, kõige rohkem on levinud kaks moodust. Kuivatatud marjadele võib asetada külma vee ja keeta segu aeglaselt kuni 10 minutit.

Teise mooduse korral valage kuum vesi marjadele ning laske seista ööpäev, seejärel kuumutage keemiseni ja jooge.

Pihlakad konjakis

  • 1 l puhastatud pihlakaid
  • 1 kl suhkrut
  • 1 kl vett
  • 1 kl konjakit

Põsepuna pihlakatest

  • 500 g pihlakamarju
  • 100 g suhkrut
  • 300 g mett
  • 1 kaneelikoor
  • 700 ml kanget alkoholi


Asetage puhastatud marjad vähese veega keema, lisage suhkur, kaneelikoor, mesi, keetke 10 minutit ja seejärel lisage alkohol.

Valage segu klaasanumasse ning jätke sooja kohta kuni kuuks ajaks seisma, aeg-ajalt segage.