Foto: Sven Arbet
Munad, mille koor on keetmisel terveks jäänud, seisavad nädalajagu päevi kenasti külmkapis, kuid liiga kaua neid hoida ei maksa. Keedumuna söömise asemel võib neist mõne huvitavama roa valmistada.

Suitsukalasalat kapparitega

  • 6 suuremat suitsuräime või samasuuses koguses mõnda muud suitsukala
  • 4 keedetud muna
  • 4 keedetud kartulit
  • ½ porrut
  • peotäis rohelist salatit
  • 3 sl kappareid
  • 2 sl hakitud tilli

Kaste

  • 200 g hapukoort (10%)
  • 2 sl riivitud mädarõigast
  • 1 sl veiniäädikat
  • 1 tl suhkrut
  • soola

Pese ja tahenda salatilehed, lao suurema vaagna keskosale. Puhastatud tükeldatud kala ja aseta salatile. Haki kõvaks keedetud munad ja lõika kartulid kuubikuteks. Porru viiluta õhukesteks ratasteks. Säti need rühmiti ümber kalatükkide. Sega kaste ja vala vaagnale. Kaunista tilli ja kapparitega.

Külm munasupp
  • 3 keedetud muna
  • 2 keedetud kartulit
  • 2 keedetud peeti
  • 1 l maitsestamata jogurtit
  • rohelist sibulat, soola

Haki munad, kartul ja peet. Sega need jogurtisse ja maitsesta vastavalt soovile. Puista peale hakitud rohelist sibulat.

Täidetud munad

  • 0,5-1 tl majoneesi ühe muna kohta
  • sinepit
  • soola, soovi korral pisut pipart

Valmista majonees ise, vaata õpetust SIIT. Sega majonees munakollaste, sinepi ja maitseainetega. Täida sellega keedetud munavalged.

Täidetud tomatid
  • 4 suurt tomatit
  • 4 keedetud muna
  • 4 spl koort
  • soola, pipart, sinepit, petersellilehti

Lõika tomatitel kübarad maha ja õõnesta lusikaga sisu välja. Raputa tomati sisepinnale veidi pipart ja soola. Peenesta keedetud munad, lisa sinep ja koor ning maitsesta. Täida tomatid vaheldumisi munasegu ja tomatisisuga ning tõsta kübar peale tagasi. Kaunista peterselliga.

Vanaema munasalat

  • 1 pea- või lehtsalat
  • 0,5 kurki
  • 3 kõvaks keedetud muna
  • 1 dl vahukoort
  • 1 tl äädikat
  • 1 tl sinepit
  • 1 tl suhkrut
  • soola
  • valget pipart
  • hakitud peterselli

Rebi salat kaussi. Lõika kurk kuubikuteks ja puista salatile.

Koori munad ja lõika pooleks. Suru munakollased kahvliga kausipõhjas peeneks massiks. Vahusta koor äädikaga pehmeks vahuks, lisa maitseained ning sega kaste munakollastega kokku. Vala kaste salatile. Puista üle hakitud munavalgete ja peterselliga.

Allikad: Targu Talita, Prisma Peremarket, internet