Magusate mooside-hoidiste isu on mu perel ja lähedastel otsa saanud. Hoidistame vilju nii, et neid saaks kasutada koos soolase toiduga, et need oleks vürtsikamad ja mitte magusad.

Rabarbrist, maasikatest, sõstardest, õuntest ning pirnidest teen tšatnit. Lisan sinna ingverit, omakasvatatud küüslauku, sibulat ja tšillit ning peenralt mõnusaid roheliselehelisi maitseaineid.

Viinamarjatomatid puhastan sisust. Kestad kuivatan kuivatis ning panen purki koos basiiliku ja küüslauguga, kallan need üle neitsioliiviõliga. Sisud lisan tšatnisse.

Kuna puhtas keskkonnas kasvanud õunu on meil palju, siis teeme neist käsitsi imehead õunamahla.

Kõige populaarsemaiks on osutunud viimastel aastatel omatehtud õunanäksid ja eriti kiiresti kaovad laualt vürtsikad-soolakad, mitte nii väga magusad.

Selleks puhastan ja koorin õunad Hilde õunakoorijaga, purustan need köögikombainis ühtlaseks massiks koos lisatud küüslaugu, ingveri, tšilli, sibula jt peenralt leitud maitseainetega ning erinevate seemnetega (lina-, tšiia- ja seesamiseemnete, aga sageli ka purustatud kõrvitsa- ja päevalilleseemnetega või pähkli-mandlitükikestega). Vahel lisan ka kuivatatud riivitud leiba või riivjuustu. Soolasust annab oma puhtalt aiamaalt välja kaevatud ja kuivatatud võilillejuurtest jahvatatud jahu või sojakaste. Laotan ühtlase massi Excaliburi dehüdraatori tihedale restile, kuivatan 52 kraadi juures 10–12 tundi ning lõikan saadud kuivad lehed sobivateks tükkideks. Need on nii ülitervislikud kui ka mõnusad. Jõuaks vaid nii palju valmistada kui kulub!

Heade soovidega Kaia Maripuu