Melassisiirup on rikkalik ka mineraalide: raua, kaltsiumi, seleeni, vase, mangaani, magneesiumi, kaaliumi ja naatriumi poolest. Ühes teelusikatäies melassis on kolm korda rohkem rauda kui munas, ja kaltsiumi rohkem kui klaasis piimas. Lisaks sisaldab see rohkelt B-grupi vitamiine.

Rahustava ja maitsva joogi saamiseks, mis on ideaalne talveõhtutel enne magamaminekut lisage üks või kaks teelusikatäit melassi klaasile soojale piimale. See jook sobib hästi ka lastele pakkumiseks.

Orgaaniline melass aitab organismi happesuse vastu. See on kasulik ka küünte ja hammaste tugevdamiseks. Samuti aitab leevendada liigesevalusid ja krampe, kiirendab ainevahetust ning võib abiks olla südame rütmihäirete puhul ning vereringe parandamisel.

Melassi igapäevase tarbimise tulemusena on tähendatud kaalulangust, seksuaalelu kvaliteedi paranemist, menstruatsioonivaevuste vähenemist, samuti aitab see toode luude hõrenemise ja reuma korral. Tume melass leevendab aknet ja stabiliseerib veresuhkru taset, ning seda soovitatakse kasutada ka vähihaigetel, et tervenemisprotsessi toetada.

Rahustava ja maitsva joogi saamiseks, mis on ideaalne talveõhtutel enne magamaminekut, lisage üks või kaks teelusikatäit melassi klaasile soojale piimale. See jook sobib hästi ka lastele pakkumiseks.

Tume melass sisaldab rohkem mineraale kui hele või keskmise tumedusega variant ja on ka vähem magus.

Kõige paremate omadustega melassiks loetakse orgaanilist, tumedat, sulfureerimata suhkruroomelassi, mida kutsutakse ka blackstrap-melassiks. Seda soovitatakse tarvitada iga päev nii suppides, magustoitudes kui ka magusates kookides. Võimalusel tuleks suhkur üldse melassi ja mee või muu loodusliku magustajaga asendada.

Tervislikud retseptid melassiga

Eneli Niinepuu
Müsli.

Viigimarja-melassikoogi lõigud

125 g võid
50 g rafineerimata roosuhkrust tuhksuhkrut
3 sl melassi
3 vahustatud muna
50 g jämedalt hakitud sarapuupähkleid
1 tl vanilliekstrakti
175 g gluteenivaba või kergitusainega jahu
1 tl küpsetuspulbrit
½ tl jahvatatud kaneelikoort
125 g kuivatatud, hakitud, kivideta viigimarju või datleid

Eelsoojendage ahi 150 kraadini, määrige 18×28 cm suurune koogivorm rasvainega ning eelkuumutage. Vahustage või, suhkur ja melass ühtlaseks kreemjaks massiks, lisage ükshaaval munad, pidevalt vahustades. Lisage pähklid, vanilliekstrakt, jahu, küpsetuspulber ja kaneel ning segage hästi läbi. Seejärel lisage segusse viigimarjad või datlid ja kallake segu koogivormi. Küpsetage 20–25 minutit. Valmis koogil laske enne viiludeks lõikamist jahtuda. Koogiviilud säilivad õhukindlalt suletud nõus 2–3 päeva.

Melassimüsli jogurti või piimaga

125 g kaerahelbeid
40 g röstitud nisuidusid
40 g kuivatatud kookospähklit
50 g seesamiseemneid
50 g päevalilleseemneid
25 g kõrvitsaseemneid
1 sl melassi
3 sl mett
125 g rosinaid
värskeid banaani- või õunalõike
serveerimiseks melassi ning jogurtit või piima

Eelsoojendage praeahi 190 kraadini. Segage seemned, idud, kaerahelbed, melass ja mesi ning kallake saadud segu ühtlase kihina küpsetusplaadile. Küpsetage 10–15 minutit, sagedasti segades, et purustada suuremaid klimpe. Võtke müslimass ahjust välja ja lisage jahtunud segule rosinad. Serveerige saadud müslit värske puuvilja, jogurti ja vähese melassiga.

Müsli säilib õhukindlalt suletud nõus 1–2 nädalat.

Allikas: “Toida mõistust. Parim nõuandja ajupotentsiaali parandamiseks”, Maalehe Raamat