Kõrvitsa toorjuustukook soolase maapähkli karamelliga Foto: Maakodu
Viimaste aastate jõuluilmad ei meenuta kuidagi enam piltpostkaartidel nähtut. Seda enam on põhjust tuua pimedusse lõhnu, maitseid ja ehk lohutustki maitsvate küpsetistega.

Noppisime selleks ideid meie varasemate jõulunumbrite köögikülgedelt, et ikka saaksite küpsetada midagi maitsvat oma pühadelauale.

Kõrvitsa-toorjuustukook soolase maapähkli karamelliga

Autorid Kaisa Kangur ja Viktor Jelissejev

Põhi:

  • 125 g piparkooke
  • 50 g sulatatud võid
  • soovi korral 1 tl apelsinilikööri või rummi

Püree:

  • 450 g puhastatud kõrvitsakuubikuid
  • 150 g vett

Kate:

  • 6 muna
  • 3 dl suhkrut
  • 2 tl vanillsuhkrut
  • 600 g maitsestamata toorjuustu (nt Farmi)
  • 1 sidruni riivitud koor
  • 3 tl sidrunimahla

Soolapähkli karamell:

  • 2 dl vahukoort
  • 1,5 dl fariinsuhkrut
  • 1 tl külma võid
  • 100 g soolatud ja röstitud maapähkleid
  • puisteks soolahelbeid
Kõrvitsa toorjuustukook soolase maapähkli karamelliga2
Foto: Maakodu

Purustage piparkoogid köögikombainis, segage sulatatud või ja likööriga. Valmistage ette 24cm läbimõõduga lahtikäiv küpsetusvorm: katke koogivormi põhi küpsetuspaberiga, kinnitage põhjale rõngas ja määrige sisemised küljed võiga.

Tõstke piparkoogisegu vormi põhjale ja siluge metall-lusikaga ühtlaseks. Asetage külmkappi seniks, kuni valmib koogi kate.

Keetke kõrvitsakuubikud vees pehmeks, püreestage saumikseriga ühtlaseks püreeks. Laske jahtuda.

Kloppige munad suhkruga läbi, lisage lahtisegatud toorjuust ja kõrvitsapüree. Maitsestage segu vanillisuhkru,sidrunikoore ja -mahlaga.

Valage kreem koogipõhjale ja küpsetage eelsoojendatud ahjus 180 kraadi juures 1 tund, lülitage ahi välja ja laske koogil veel 15 minutit ahjus seista. Avage ahjuuks, kontrollige, et kook oleks keskelt hüübinud ja laske sel jahtuda. Pange jahtunud kook koos vormiga külmkappi.

Külmalt koogilt eemaldage vorm ja tõstke kook ettevaatlikult vaagnale.

Karamelli valmistamiseks pange vahukoor koos fariinsuhkruga keema, keetke 10 minutit keskmisel kuumusel, lisage 1 tl võid ja keetke, kuni tekib paksem veniva konsistentsiga kaste. Laske jahtuda ja segage juurde jämedalt hakitud soolapähklid. Valage leige karamellkaste külmale tordile ja siluge ühtlaselt laiali. Laske külmkapis tunnike seista.

Enne serveerimist puistake tort üle soolahelveste ja soolapähklitega ning pakkuge seda siis kuuma joogi kõrvale.

NB! Tort on soovitatav valmis küpsetada päev varem ja hoida külmkapis, seejärel valmistada peale karamell. Enne lahtilõikamist peaks karamell külmkapis tahenema.

Dagris Punderi pähklikringel

Pähkline-martsipanine täidis ületab igasugused ootused. Et kringel oleks mõnusalt mahlane on tähtis seda mitte üle küpsetada.

Tainas:

  • 100 ml piima
  • 50 ml vett
  • 15 g presspärmi
  • 50 g suhkrut
  • 0,5 tl soola
  • 70 g võid
  • 1 muna
  • 330 g nisujahu
  • muna-piimasegu enne küpsetamist määrimiseks
Maakodu köögirubriik, alates 2014
Foto: Dagris Punder

Segage omavahel piim ja vesi ning laske segul pliidil soojeneda, lisage sooja piima sisse võitükid ja sulatage. Lisage suhkur, sool ja pärm. Segage, kuni pärm on sulanud. Lisage kõigepealt pool jahust, segage ühtlaseks.

Kloppige sisse muna, seejärel lisage ülejäänud jahu. Sõtkuge tainast jahusel pinnal kästisi 5−10 minutit, kuni see on mõnusalt elastne ega jää käte külge kinni.

Edasi vormige tainas palliks ja pange õlitatud suurde nõusse kerkima, nõu katke rätikuga. Laske tainal kahekordseks kerkida.

Täidis:

  • 100 g mandleid
  • 100 g sarapuupähkleid
  • 0,5 tl soola
  • 1−2 tl kaneeli
  • 0,5 tl riivitud muskaatpähklit
  • 100 ml piima
  • 30 g võid
  • 50 g martsipani
  • 50 g pruuni suhkrut
  • 2 sl mett
  • 2 sl rummi
  • 2 sl amaretto’t

Kui tainas on kerkinud, valmistage ette täidis. Selleks röstige mandleid ja pähkleid koos maitseainetega kuival pannil. Eemaldage pannilt ja jahvatage peeneks. Kuumutage piim, või, tükkideks lõigatud martsipan, suhkur ja sool väikeses potis, kuni martsipan on sulanud. Eemaldage kuumuselt ning sulatage sisse ka mesi. Lisage rumm ja amaretto ning siis lisage hulka jahvatatud pähklisegu.

Enne kui segu taheneb, valmistage ette tainas. Selleks rullige kerkinud tainas jahusel pinnal lahti umbes 1 cm paksuseks ristkülikuks. Katke pähklitäidisega, jättes igast servast mõne sentimeetri jagu vaba ruumi.

Rullige tainas hoolikalt rulli. Nüüd on õige hetk see küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile valmis tõsta, sest hiljem võib seda keeruline teha olla. Lõigake rull terava noaga pooleks, jättes ühest otsast 5−7 cm lahti lõikamata. Põimige nüüd harud omavahel kokku, nii et lõikejoonega servad jääksid ülespoole. Määrige muna-piimaseguga.

Kuumutage ahi 180 kraadini, lastes kringlil seni kerkida. Küpsetage umbes 30 minutit.

Määrimiseks:

  • 4 sl murakamoosi
  • 2 sl vett

Kuumutage moos paari lusikatäie veega läbi, et see muutuks natuke vedelamaks. Soovi korral võib murakamoosist seemned välja kurnata. Saadud seguga määrige ahjust välja võetud kringlit. Enne sööma asumist laske kringlil veidike jahtuda.

Liis Animägi minikeeksid kuivatatud puuviljadega

  • 200 g võid
  • 220 g suhkrut
  • 3 muna
  • 70 g kamajahu
  • 120 g nisujahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 200 g kuivatatud puuvilju (rosinaid, virsikuid, ploome, ananassi- ja papaiatükke, kuivatatud kirsse, maasikaid)
  • 1 dl puuvilja- või marjalikööri
  • tuhksuhkrut kaunistuseks
Puuviljakook
Foto: Maakodu

Lõigake puuviljad vajadusel väiksemaks ja leotage öö läbi likööris. Vahustage või suhkruga kohevaks, kuni suhkrukristallid on sulanud. Lööge ükshaaval sisse munad. Segage omavahel küpsetuspulber ja jahu. Lisage kõik ülejäänud ained vahustatud või-muna segule. Valage tainas paberist muffinivormidesse (⅔ ulatuses) ning küpsetage 175° juures. Jahutage ja serveerige.

Täiskasvanutele võib neid valmistada likööriga, lastele aga kange heamaitselise mahlaga.

Margit Kirsipuu puuviljakook

  • 3 dl kuubikuteks lõigatud kuivatatud puuvilju
  • 1 ½ dl heledaid rosinaid
  • 1 dl tumedat rummi
  • 2 dl Kreeka pähkleid
  • 4 ½ dl jahu
  • 1 ½ tl küpsetuspulbrit
  • 250 g toatemperatuuril võid
  • 2 ½ dl suhkrut
  • ½ tl soola
  • 4 muna
Foto: Pixabay.com

Pange puuviljad ja rosinad rummi sisse vähemalt pooleks tunniks ligunema. Hakkige pähklid suurteks tükkideks. Segage omavahel puuviljad, jahu ja küpsetuspulber.

Seejärel segage teises kausis omavahel või, suhkur ja sool ning lisage ükshaaval ja pidevalt segades munad. Nüüd segage kokku puuviljaseguga.

Kuumutage ahi 150 kraadini ja pange koogisegu lahtikäivasse ringikujulisse koogivormi (pärjavorm). Küpsetage kooki umbes tund aega.

Kui kook läheb pealt tumedaks, katke see küpsetamise lõpus fooliumiga. Võtke kook ahjust välja ja laske enne söömist vähemalt paar päeva kaetuna seista. Enne serveerimist kallake kook vähese rummiga üle. Hiljem kaunistage kergelt tuhksuhkruga.