Veini säilitatakse valguse eest varjul ja jahedas ning pikali asendis. Valgus mõjub veinile halvasti, sest aktiveerib pudelis toimuvad biokeemilised protsessid ja vein vananeb valguse mõjul enneaegu.

Pikali tuleb pudeleid hoida sellepärast, et pudelikorgid kipuvad püsti seistes pragunema ja pudelisse pääsev õhk rikub joogi.

Enne tarvitamist tasuks veinipudelit hoida mõnda aega püstiasendis ja mitte raputada, et sete vajuks põhja. Üks viletsamaid kohti, kus veini pikka aega säilitada, on köök, sest seal kõigub temperatuur tihti ja suures ulatuses.

Veini serveerimine

Veini valatakse istuja paremalt käelt, veiniklaas täidetakse maksimaalselt poolenisti ja valamise ajal ei võeta klaasi kätte. Veiniklaase on soovitatav hoida ainult jalast.

Aroomi paremaks tundmiseks tuleks veini klaasis õrnalt päripäeva keerutada ja enne maitsmist nuusutada.

Serveerimistemperatuurid

  • kuivad ja kerged valged veinid, šampanja: 6–8 °C
  • täidlased ja tammised valged veinid, rosé-veinid: 10–12 °C
  • kerged punased veinid: 14–15 °C
  • täidlased ja tugevad punased veinid: 16–18 °C
  • kangestatud veinid: 12–14 °C

Pikemat ja põhjalikumat lugu veinikülmikutest saad lugeda septembrikuu Maakodust, kas paberajakirjast, mille leiad ajakirjanduse müügilettidelt, või digivariandist.