Steigivõileib. Foto: Britt Paju
Suvel on sageli lauad heast-paremast lookas ning enamasti jääb toidukraami ka küllaga järgi. Grilliõhtust üle jäänud väärtuslikest lihapaladest saab aga ka järgmistel päevadel kerge vaevaga valmistada uues kuues kosutavaid lõuna- või õhtusööke.

Rakvere lihameistrid soovitavad toidublogija Britt Paju põnevaid retsepte, millega oma lähedasi või sõpru pärast jaanipidustusi üllatada.

Grillil särisenud maitseküllases marinaadis šašlõkk on asendamatu koostisosa mõnusalt krehvtistes fajitades, mis viib maitsemeeled koduselt jaanipeolt otse värvikirevasse Mehhikosse.

Tummine ja suussulav steik passib aga hästi krõbedaks küpsetatud ciabatta vahele ja loob koos värske kapsa-õunasalatiga tõeliselt suvise maitsekoosluse.

Mehhikopäraselt särtsakad šašlõki-fajitad

Koostisosad:

  • 1 kg šašlõkki
  • 4-8 tortiljat
  • 3 paprikat
  • 1 punane sibul
  • 1 avokaado
  • 1-2 punast tšillit
  • 1 laim
  • 1 suur tomat
  • 4 sl konservmaisi
  • koriandrilehti
  • hapukoort (soovi korral)
  • sool ja pipar
  • õli

Valmistamine:

Puhasta sibul ja paprikad ning lõika sektoriteks. Maitsesta laimimahla, teelusikatäie õli ja soola-pipraga. Sega ja lase maitsestuda. Grilli šašlõkitükke keskmisel kuumusel umbes 20 minutit.

Seejärel kuumuta paprika- ja sibulasektoreid vahepeal keerates 5 minutit, kuni need on peaaegu pehmed. Lõika pisut jahtununa need väiksemateks viiludeks.

Purusta kahvliga avokaado viljaliha ning maitsesta laimimahla ja soola-pipraga. Haki tšilli ja tomat.

Lõpuks viiluta šašlõkitükid, soojenda grillil tortiljad ja serveeri koos viilutatud liha, avokaadolisandi, grillitud paprika ja sibulaga ning tõsta peale mais, tšilli, tomat ja soovi korral ka pisut hapukoort. Peale pigista veidi laimimahla ja puista koriandrilehti. Keera tortiljad rulli ja naudi!

Ühiskokkamiseks võid tõsta grillitud-ettevalmistatud koostisosad ka lihtsalt lauale – nii saab igaüks kokku panna endale meelepärase tortilja.

Ameerikapärane steigivõileib kapsa-õunasalatiga

Koostisosad:

  • 500 g steiki marinaadis
  • 1 pikk tume ciabatta
  • 30 g sinihallitusjuustu
  • 2 sl majoneesi
  • 1 tl teralist Dijoni sinepit
  • oliiviõli

Grilli steike kummaltki poolt 8–10 minutit ja lase lihal seejärel jahtuda. Samal ajal poolita ciabatta, määri kergelt õliga ja kuumuta grillil mõlemalt poolelt umbes minut. Sega majonees ja sinep ning määri alumisele saiapoolikule, tõsta peale kapsa-õunasalatit (vt järgmine leht).

Lõika steigid õhukesteks viiludeks ja kata nendega võileib. Pudista peale sinihallitusjuustu ja pisut hakitud peterselli ning pane kõige peale teine saiapoolik. Lõika soovi korral kohe paraja suurusega portsjonitükkideks ja kinnita grilltikkudega.

Serveerimisel paku kõrvale järele jäänud kapsasalatit.

Kapsa-õunasalat
  • 150 g valget peakapsast
  • 150 g punast kapsast
  • 1 rohelise sibula vars
  • pool suuremat hapukat õuna (nt Granny Smith)
  • 3 sl majoneesi
  • 1 tl valge veini äädikat
  • 1 tl teralist Dijoni sinepit
  • pool tl suhkrut
  • sool-pipar
  • 2 sl hakitud värsket peterselli

Valmistamine:

Salati valmistamiseks haki kapsad ja roheline sibul. Eemalda õunasüdamik, viiluta õunapoolik õhukeselt, lao viilud kolme-nelja kaupa üksteise otsa ja lõika seejärel tikusuurusteks tükkideks. Lisa koos peterselliga kapsasegule. Sega kokku majonees, äädikas, sinep, maitsesta soola, pipra ja suhkruga ning sega korralikult salatiga.