• 300 g kohafileed
  • 200 ml vahukoort
  • 1 väiksem sibul
  • 50 g suitsusinki (suitsusauna)
  • 1 sl umami maitseainet
  • ¼ tl soola
  • 1 tl Tellicherry pipart
  • 50 g mandlilaaste

Kohafilee laske kaks korda läbi hakklihamasina, kasutage peenemat sõela. Sibul koorige ja hakkige hästi peeneks. Samuti hakkige väikesteks kuubikuteks suitsusink. Praadige sibul ja sink pannil pruuniks ning jahutage.

Kausis segage kokku kalast tehtud hakkmass ning jahtunud sibula- ja singisegu. Nüüd lisage maitseained ja segage mass korralikult läbi. Viimasena lisage vahukoor. Segage mass tasakesi korralikult läbi ja asetage külma.

Valmistage ette grillahi. Grillige madala ja keskmise kuumuse vahel (ca 145 kraadi) kinnise kaane all. Mina kasutan söe ja grillresti vahel veel reflektorplaati. See juhib otsese kuumuse toidust eemale ja võimaldab anda sellele aromaatsemat suitsu. Suitsu andmiseks panen reflektorplaadile lepa- või kadakapuru.

Grillige ülemisel restil. Enne kotlettide grillile asetamist määrige grillrest õliga kokku. Tehke käte vahel kalamassist kotletid ja pange õliga määritud grillrestile.

Küpsetage kotlette ühelt poolt seitse minutit, siis keerake need ümber ning raputage näpuotsaga peale mandlilaaste. Küpsetage veel seitse minutit. Küpsemis-aeg oleneb ka kotleti paksusest, sobivaim on ehk väikese sõrme jämedus. Suitsu andmiseks on hea kadakasaepuru.

Sidruni-Mayo

  • 4 sl sidrunimahla
  • 6 sl vedelat mett
  • umbes 100 ml rapsiõli
  • näpuotsaga soola

Pigistage sidrunist mahl välja. Mõõtke kaussi sidrunimahl ja lisage vedel mesi. Segage korralikult läbi. Hakake aeglaselt õli lisama. Lisage seda ühtlase peene joana ning samal ajal segage pidevalt segu vispliga.

Õli lisage niipalju, et segu saaks majoneesi konsistentsiga ja parajalt paks. Liiga palju õli pannes võib emulsiooni purustada ning siis eraldub õli ja sidruni-mee segu teineteisest. Kui majonees on piisavalt paks, maitsestage vähese soolaga ja asetage külma.