Foto: Kärri Jürisson
Seda magusat kihilist küpsisetordimaitselist kooki võib vuntsida nii uhkeks, kui fantaasiat on – kaunistada lihavõttekoogiks või sünnipäevatordiks.

Igapäevaselt on see hea ka lihtsalt kihtide vahelt endavalmistatud šokolaadiga võõbatult.

  • 500 g muskaat­kõrvitsat, kuubikutena
  • 1 suur apelsin
  • 1 tl apelsinikoort
  • 2 sl õunapüreed
  • 1 peotäis datleid, leotatud vees üle öö või 4 tundi
  • 2 tl sidrunimahla
  • 3 sl mandlijahu
  • 3 sl kookosjahu
  • noaotsaga soola
  • kaneeli, jahvatatud ingverit, muskaati, kardemoni, nelki
  • 60 g sulavõid või kookosrasva
  • 4 muna
  • ½ tl küpsetus­pulbrit

Esmalt püreestage vähese veega datlid, lisage pehmeks keedetud kõrvitsatükid, apelsinikoor, apelsin ja õunapüree. Töödelge kann- või saumikseriga, kuni moodustub ühtlane mass, lisage vispliga lahti klopitud muna, jahud, sidrunimahl, sool, sulavõi, küpsetuspulber ja maitseained. 82% taluvõi, mida ma tihti toitudes kasutan, sisaldab kaseiini ja laktoosi minimaalselt, 100 grammis on neid vastavalt 0,6 g ja 0,9 g, kuid tugeva allergia puhul tuleks rasvainena kasutada kookosrasva, selitatud võid ehk ghee’d või näiteks oliiviõli. Tainas tuleb vedel ja valgub pannil laiali.

Küpsetage 180 kraadi juures 20–30 minutit, kuni ääred muutuvad pruunikaks. Soovitan küpsetusplaadil kasutada silikoonmatti või küpsetuspaberit, nii on kooki jahtunult hõlpsam kätte saada.

Kogusest saab kaks plaaditäit õhukest kõrvitsakooki. Kumbki kook lõigata kaheks kandiliseks tükiks. Neljakihilise koogi vahele võib määrida nii šokolaadikreemi, toormoosi kui ka banaanikreemi. Enne serveerimist hoida 30 minutit külmkapis.

Pealt võib kaunistada kõrvitsapallide ja šokolaadikreemiga. Kollased ja rohelised munad koogi peal on tehtud india pähklitest, millele on lisatud kurkumit ja värskeid spinatilehti. Kui india pähkleid (kuivi) kolm-neli korda kohviveskis jahvatada, moodustub pasta- või martsipanilaadne tekstuur, mida on mugav käe vahel voolida. Kui mass liiga pehmeks muutub, tuleks see mõneks minutiks külmkappi pista.


Šokolaadikreem

  • 1 sl toorkakao pulbrit
  • 2 sl riivitud kakaovõid
  • 1 sl kookosrasva või taluvõid
  • 1 sl mett või vahtrasiirupit
  • näpuotsatäis soola
  • ½ tl värskelt riivitud apelsinikoort

Komponendid võib kõik korraga kuumakindlasse kaussi asetada. Seejärel tõstke kauss keeva veega täidetud kastruli või teise kausi peale, segage, kuni rasv ja mesi on sulanud.


Banaani-pähklikreem

  • peotäis india pähkleid, leotatud vees üle öö või vähemalt 4 tundi
  • ½ banaani
  • ½ pirni
  • 2 tl sidrunimahla

Koostisosad püreestage kannmikseris või saumikseriga kreemjaks massiks.

Toormoos valmistage sügavkülmutatud punastest marjadest: vaarikad, maasikad, pohlad, jõhvikad, kirsid, punased sõstrad. Pooleldi sulanuna on neid lihtne blenderdada või saumikseriga püreestada. Soovi korral lisage mõni dattel.