Tordikihid on paigas ning sefiiritupsud noaotsaga paika seatud. Foto: Pille Hermann

Kui peokülalistele öelda, et magusaks ampsuks on sefiiritort, jagunevad emotsioonid kahte.

Ühed jumaldavad sefiiri, nii et sööksid kas või iga päev tüki, teised aga kortsutavad kulmu ega mõista, miks sellega üldse oma taldrikut määrida.

Mõnus suutäis on muidugi ka sefiirikorvike, kuid seni on jäänud arusaamatuks, miks kondiitriärid arvavad, et korvikese põhja peab panema banaani. Hapu sõstramoos on see, mis toob sefiiri magusa maitse esile ning laseb sel olla peolaua kuninganna.

Klassikaline sefiiritort peab minu arvates olema muretainapõhjal ning ühe kihina käib kindlasti ka küpsetatud biskviit. Ja siis loomulikult kõik muu mõnus, mis koogi vahel olema peab, et sellest tõeliselt mahlane tort saaks.

Muretainast on eri variante, küll hapukoorega, küll ilma, kes lisab ühe muna, kes paar lusikatäit vett. Kindlasti on igal tegijal aastate pikku välja kujunenud oma lemmikretsept, mis kunagi alt ei vea.

Meelierutavalt maitsva sefiiritordi saladus on mustasõstramoos, mis annab särt-
su kogu sellele magusale suutäiele. Kui vähegi võimalik, võib pidupäevaeelsel õhtul põhjad valmis küpsetada. Laske põhjadel jahtuda, siis on ka biskviiti lihtsam lõigata. Seejärel saab juba kihid kokku sättida. Lisaks moosile võib kihtide vahele lisada magusat kohupiima. Kihtide immutamiseks sobib kohvi ja konjaki segu. Kui on ikka väga oluline sündmus, võib isegi magusat koorelikööri kihtide vahele niristada.

Samas pole ka midagi lahti, kui koogi küpsetate pidupäeval. Tõenäoliselt jääb paar prisket tordilõiku ka üle, et seda vaikselt nautida, kui kallid külalised on lahkunud. Nii saab järgmisel hommikul lubada endale ühe mõnusalt pika hommikupooliku.

Suus sulav muretainas

  • 1 osa suhkrut
  • 2 osa võid
  • 3 osa nisujahu
  • 2 sl vett
  • näpuotsaga soola

Valage jahu suurde kaussi, tehke keskele süvend ning lisage sinna suhkur, või, sool ja vesi. Võtke appi suur nuga ning hakkige noaga seni, kuni ained on segunenud. Suruge tainas küpsetusvormi põhja ning asetage 30 minutiks külmkappi. Küpsetage 170 kraadi juures 15 minutit.

Õhuline biskviitpõhi

  • 4 muna
  • 4 sl nisujahu
  • 1 sl kartulitärklist
  • 4 sl suhkrut
  • näpuotsaga soola

Vahustage munad suhkruga tugevaks vahuks, sõeluge vähehaaval juurde eelnevalt segatud jahu, tärklis, küpsetuspulber ning sool. Valage võiga määritud vormi ning küpsetage 200 kraadi juures ligikaudu paarkümmend minutit, põhja küpsust saab katsuda tikuga.

Kohev sefiir

  • 4 munavalget
  • 400 g suhkrut
  • 200 ml vett
  • sidrunhapet või sidrunimahla
  • soovi korral peedimahla, et anda sefiirile roosakat jumet

Keetke veest ja suhkrust siirup, selleks kulub ligikaudu 25 minutit. Et aru saada, kas siirup on paraja konsistentsiga, tilgutage lusikaga taldrikule paar tilka siirupit – kui see laiali ei valgu ning jääb pisikeseks pehmeks pallikeseks, ongi siirup valmis. Võtke suurem anum ning vahustage toasoojad munavalged. Seejärel hakake siirupit vähehaaval munavalgesegusse valama, lisage ka sidrunimahl või hape. Vahustage veel 10 minutit ning maius ongi valmis ja võib tordile kanda.