SVEN ARBET
Eesti Vabariigi sünnipäevalaua lahutamatu osa on kiluvõileivad. Seekord valmistasime need retsepti järgi, mis jõudis Toiduakadeemia korraldatud konkursil “Eesti uus rahvustoit” finaali.


200 g külmutatud herneid

160 g kilufileed õlis või tavalist vürtsikilufileed

musta leiba

valge sibul

punane sibul

1 sidruni mahl

100 ml piima või koort

võid, soola, pipart, suhkrut, peterselli, tilli

Kuumutage pannil veidi võid ja pruunistage selles hakitud valge sibul. Lisage sulanud herned, soola ja pipart ning kuumutage u 10 minutit.

Pange herne-sibulasegu kannmiksrisse ja lisage kuumutatud piim või koor. Püreestage segu ühtlaseks massiks.

Lisage veel veidi võid ja tõstke segu jahedasse tahenema.

Lõigake punasest sibulast õhukesed rattad, lisage veidi suhkrut ja sidrunimahla ning laske umbes 10 minutit seista.
SVEN ARBET

Lõigake leivaviilud kolmnurkseteks või pikuti pooleks, määrige neile võid ja tõstke sellele lusikaga kohevat hernepüreed.

Asetage püreele kilufileed, nendele punase sibula rattaid ning kaunistage tilli ja peterselliga.

Originaalretsept pärineb äsja ilmunud raamatust “Tänapäevane Eesti köök” ja selle autor on Ülle Niinemets.

Kirjastuse Varrak väljaantud raamatus on sada retsepti ja see on Toiduakadeemia kingitus Eesti riigi sajandaks sünnipäevaks.