Krõbisevad jäätisepallid.
Sooja suvelõpupäeva teeb täiuslikuks pokaal jäätist koos oma aia värskete marjade-puuviljadega.

Ehkki jäätisevalik meie kauplustes on suur, tasub jäätist ka kodus valmistada. Siis teate täpselt, millest see koosneb, ja ka maitsestada saab seda vastavalt enda soovidele. Retseptid on pärit Anne Kersna ja Sirje Rekkori retseptiraamatust “Poole tunni toidud”.

Krõbisevad jäätisepallid

  • 1 l vaniljejäätist
  • 12 vahvlikangikest
  • kaunistamiseks sidrunmelissi lehti

Kaste

  • 2,5 dl vett
  • 3 dl suhkrut
  • 3 dl kakaopulbrit

Ajage vesi keema, lisage vähehaaval suhkur ning keetke pidevalt segades, kuni suhkrusiirup muutub venivaks. Lisage vähese kuuma veega segatud kakaopulber, segage kaste ühtlaseks ning jahutage. Seejärel tükeldage vahvlikangikesed. Võtke jäätisest lusika või jäätisekulbiga pallid, pange magustoidupokaalidesse või -kaussidesse ning valage kaste jäätisele. Kaunistage sidrunmelissi lehtede, tuhksuhkru ja vahvlitükikestega.

Jäätis kiivi- või aktiniidiakastmega

  • 1 l jäätist
  • 4–6 kiivit või 20 küpset aktiniidiat
  • kaunistamiseks sidrunmelissi lehti, kiiviviile, marju, tuhksuhkrut
Jäätis kiivi- või aktiniidiakastmega.

Koorige ja püreestage kiivid või aktiniidiad sauseguriga. Vajaduse korral maitsestage seda kastet tuhksuhkruga. Lõigake jäätisest kolmnurgad, pange magustoidupokaalidesse või -kaussidesse. Valage kaste jäätisele ning kaunistage melissilehtede, marjade, kiiviviilude ja tuhksuhkruga.

Jäätis puuviljapallidega

  • 1 l jäätist
  • 1 pirn
  • ½ melonit
  • 2 kiivit või 10 aktiniidiat
  • kaunistamiseks hakitud puuvilja- tarretist, sidrunmelissi lehti
Jäätis puuviljapallidega.

Koorige pirn ja võtke sellest pallirauaga välja väikesed pallikesed. Pange need mõneks minutiks sidrunimahlaga hapustatud vette. Poolitage melon, puhastage seemnetest ja võtke sellest pallirauaga väikesed pallid. Pange jäätis magustoidupokaalidesse või -kaussidesse ning asetage puuviljapallid jäätisele. Kaunistage hakitud puuviljatarretise ja sidrunmelissi lehtedega.

Jäätis toffee-šokolaadiga

  • 1 l vaniljeplombiiri
  • 4 väikest toffee-šokolaadi, näiteks Daimi
  • kaunistamiseks toffee-šokolaadi tükikesi, sidrunmelissi lehti
  • lisandiks väikesi vahvlirulle
Jäätis toffee-šokolaadiga.


Hakkige toffee-šokolaad terava noaga väikesteks tükikesteks. Pehmendage jäätist veidi ja segage toffee-šokolaadi tükikestega. Osa šokolaadist jätke kaunistamiseks. Hoidke jäätist serveerimiseni külmkapis. Jagage jäätis kaunilt magustoidupokaalidesse või -kausikestesse. Kaunistage toffee-šokolaadi tükkide ja sidrunmelissi lehtedega. Lisage juurde vahvlirullikesi.

Kiirjäätis vaarikatest

  • 250 g külmutatud vaarikaid
  • 1 muna
  • 2–3 sl tuhksuhkrut
  • 1 dl 35% rõõska koort
  • kaunistamiseks terveid vaarikaid ja väikeseid vahvlirulle
Kiirjäätis vaarikatest.

Pange marjad köögikombaini, lisage muna ja suhkur. Käivitage kombain ja lisage sinna vähehaaval koor. Laske kombainil 30 sekundit käia. Jagage jäätis pokaalidesse ja pange mõneks tunniks sügavkülma. Valmis jäätis kaunistage tervete marjade ja rullvahvlitega.

Kiivi-jogurtijäätis

  • 250 g maitsestamata Kreeka jogurtit
  • 2 kiivit
  • 1 tl kookoshelbeid
  • 3 sl mett

Koorige ja tükeldage kiivi ning segage koos jogurtiga hoolega läbi. Pange segu vormidesse ja laske kuni kaheksa tundi sügavkülmikus külmuda. Pange kookoshelbed alusele. Võtke jäätis vormidest välja, kastes vajaduse korral korraks sooja vette, et jäätis paremini lahti tuleks. Tilgutage jäätiseportsjonile mett ja keerutage seda seejärel kookoshelvestes. Sättige magustoidutaldrikule ja serveerige kohe.

Sõstra-maasikajäätis

  • 250 g külmutatud maasikaid
  • 250 g külmutatud musti sõstraid
  • 300 g maitsestamata jogurtit
  • 1 tl sidrunimahla

Tõstke sulanud ja nõrutatud marjad kaussi ja lisage suhkur. Segage läbi ja laske aeg-ajalt segades paar tundi seista. Pange marjasegu, jogurt ja sidrunimahl kannmikserisse ja püreestage. Tõstke segu plastkarbiga tunnikeseks sügavkülma. Seejärel segage vispliga mass uuesti läbi ning tehke seda veel paar korda umbes pooletunniste vaheaegadega. Lõpuks pange karp jäätisega 4–5 tunniks külmuma.

Arbuusisorbett

  • 1 dl suhkrut
  • 1 dl vett
  • 800 g arbuusi
  • 3–5 sl sidrunimahla

Sorbett on puuviljadest, mahlast või ka veinist valmistatud külmutatud järelroog, mida võib valmistada nii jäätisemasinas kui ilma selleta. Sellisel juhul tuleb mahlasegu külmumise ajal mitu korda korduvalt mikserdada. Arbuusisorbeti jaoks valmistage koostisainetest püree ja külmutage see. Sorbeti juurde võib serveerimisel pakkuda ka vahukoort.