Vasikaribi juurde sobib suurepäraselt salat, kus saavad kokku värske kartul, spargel ja tomat. Kõik maitsed seob tervikuks kokku karulaugune pesto, mille võid suve edenedes asendada muude pestodega. Selleks lisage karulaugu asemel näiteks peterselli, basiilikut, koriandrit, rukolat, söödavat umbrohtu (noored naadid, nõgesed, oblikad, jänesekapsas) või muud meelepärast. Kuusevõrsete aegu puistake sisse veidi noori võrseid. Nii saate korraga maitsva salati ja terviseturgutaja.

  • Rannarootsi BBQ-vasikaribi
  • 500 g värskeid kartuleid
  • 10 sparglivart
  • 200 g kirsstomateid

Karulaugupesto

  • punt karulauku vm rohelist ürti
  • 50 g parmesani
  • peotäis päevalilleseemneid
  • 1 dl oliiviõli
  • soola, pipart
  • sidruni- või laimimahla

Pange vasikaribi 5–8 minutiks grillile hõõguvatele sütele, kuni liha on saavutanud kuldpruuni värvuse või laske ahjus 220° juures 20–25 minutit küpseda seda aeg-ajalt keerates, et ikka mõlemalt poolt mõnusalt jumekas jääks.

Grillitud vasikaribi kartuli-sparglisalati ja karulaugupestoga.

Salati valmistamiseks puhastage värske kartuli koor harjaga puhtaks ja keetke siis kartuleid soolaga maitsestatud vees pehmeks. Kuumutage kastrulis vesi keemiseni ning keetke sparglit mõni minut. Kurnake ja jahutage kohe külma vee all ning tükeldage 3–4 cm tükkideks. Pesto valmistamiseks töödelge kõik komponendid purustajas ühtlaseks massiks. Vajaduse korral lisage oliiviõli, et pesto saaks paraja konsistentsiga. Maitsestage soola ja pipraga. Segage kausis jahutatud ja tükeldatud värske kartul, spargel, poolitatud kirsstomatid ja karulaugupesto. Segage kõik ühtlaseks ja serveerige kohe koos grill-ribiga.

Grillribi lömmis sinepikartulitega

Lömmis sinepikartuleid võib valmistada nii ahjus kui ka grillil resti vahel, ja kui võimalik, siis kasutage värskeid sellesuviseid kartuleid. Küüslauk ja sinep teevad kartulitega imet. Soovi korral võite juurde pakkuda kodujuustukastet.

Rannarootsi Kuldne grillribi

  • 8 keskmise suurusega kartulit
  • 2 küüslauguküünt
  • 2 sl teralist Dijoni sinepit
  • oliiviõli
  • värskeid ürte (nt peterselli, tilli vm)
  • soola, pipart

Grillige ribi hõõguvatel sütel 5–8 minutit, kuni liha on saavutanud kuldpruuni värvuse. Ahjus tuleks ribil lasta 220° juures 20–25 minutit küpseda seda aeg-ajalt keerates.

Grillribi lömmis sinepikartulitega.

Keetke kartuleid soolaga maitsestatud vees ca 12 minutit. Kurnake ja vajutage kartulid näiteks pudeli- või klaasipõhjaga lapikuks ning asetage õliga määritud ahjuplaadile või grillresti vahele. Segage omavahel küüslauk, sinep, õli ja värsked hakitud ürdid. Pintseldage kartulite pealispinda saadud seguga. Küpsetage 200kraadises ahjus või kuumal grillil, kuni kartulid on pealt kuldsed ja krõbedad. Ahjus küpsetamiseks kulub umbes 30 minutit. Serveerige koos grillribiga.

Grillkoot grillitud baklažaani, paprika ja sibula salatiga

Ahjus röstitud paprika, baklažaan, sibul ja küüslauk on suurepärane salatimaterjal, mis sobib hästi ka grillitud roogade juurde serveerimiseks. Imeliselt lihtne valmistada ja samas sõltuvusttekitavalt hästi toimiv kooslus.

  • Rannarootsi eelküpsetatud grillkoot
  • 1 keskmise suurusega baklažaan
  • 2 punast paprikat
  • 1–2 sibulat
  • 2 küüslauguküünt
  • paar näpuotsatäit suitsutatud paprika pulbrit
  • oliiviõli
  • soola, pipart
  • veidi suhkrut või mett
  • veidi palsamiäädikat või sidrunimahla
  • värsket hakitud koriandrit või peterselli
  • soovi korral jahvatatud vürtsköömneid

Kuldpruuni värvuse saamiseks grilli grillkooti hõõguvatel sütel 8–10 minutit või küpsetage ahjus 220° juures 15–20 minutit. Kuumutage ahi 200 kraadini. Tükeldage baklažaan, sibul ja paprika kuubikuteks. Asetage ahjuplaadile küpsetuspaber, piserdage see õliga ning asetage paberile köögiviljakuubikud, sibul ja küüslauk. Küüslauk võib olla koorimata. Segage need õliga ning maitsestage soola ja pipraga. Röstige kuumas ahjus umbes kolmveerand tundi, kuni köögiviljad on kergelt pruunid ja pehmed.

Jahutage veidi, koorige küpsenud küüslauk ja eemaldage paprikalt nahk. Kasutage kindlasti ära ka pannipõhjale jäänud küpsemismahl. Hakkige kõik peeneks, segage ja maitsestage jahvatatud vürtsköömnete, suitsutatud paprika pulbri, suhkru, palsamiäädika, soola ja pipraga. Lisage veel värsket hakitud koriandrit või peterselli. Maitsestage ja soovi korral lisage oliiviõli. Sobib hästi nii külmalt kui soojalt söömiseks.

Vasikaribi brokoli-suitsujuustusalatiga

Kui soovite, võite lillkapsa asemel kasutada ka ainult brokoliõisikuid, aga brokolit ärge retseptist kindlasti välja jätke, sest see annab salatile omase tekstuuri ja maitse.

  • Rannarootsi BBQ-vasikaribi
  • 250 g brokoliõisikuid
  • 250 g lillkapsaõisikuid
  • 150 g suitsujuustu, riivituna
  • 25 g Kreeka pähkleid
  • 1 õun

Kaste salatile

  • 4 sl majoneesi
  • 2 tl mahedat sinepit
  • 2 tl riisiäädikat
  • u 1 tl laimimahla
  • soola, pipart

Pange BBQ-vasikaribi grillil hõõguvatele sütele 5–8 minutiks, kuni liha on saavutanud kuldpruuni värvuse või laske ahjus ribil 220° juures 20–25 minutit küpseda seda aeg-ajalt keerates. Salati valmistamiseks pange brokoli- ja lillkapsaõisikud külma vette likku, et eemaldada neilt liigne mustus. Seejärel nõrutage ning hakkige õisikud hästi väikesteks tükkideks. Lisage riivitud suitsujuust ja hakitud pähklid. Lõigake õun õhukesteks ribadeks ning lisage salatile. Segage kastmekomponendid omavahel ning lisage salatile. Vajaduse korral maitsestage salat lõplikult soola ja pipraga ning serveerige koos BBQ-vasikaribiga.

Grill-liha peedi-kitsejuustu ja marineeritud punase sibula salatiga

Magus peet, palsamiveiniäädikas marineerinud punane sibul, kitsejuust ja röstitud kõrvitsaseemned annavad kokku sellise maitsekoosluse, millest võib sõltuvusse jääda. Eriti siis, kui seltsiks pakkuda rabajõhvika marinaadilt magushapuka maitselisa saanud grill-liha. Suvisel ajal kasutage kindlasti noori magusaid peete.

  • 1 pakk Rannarootsi Rabajõhvika grill-liha
  • 200 g Rooma salatit (mini)
  • 400 g keedetud või ahjupeeti
  • 1 punane sibul
  • 200 g pehmemat kitsejuustu
  • paar peotäit röstitud kõrvitsaseemneid
  • soola, pipart

Kaste

  • 3–4 sl palsamiäädikat
  • 2 sl mett
  • 50 ml oliiviõli
  • soola, pipart
Grill-liha peedi-kitsejuustu ja marineeritud punase sibula salatiga.

Grillige liha hõõguvatel sütel 12–15 minutit, liha aeg-ajalt keerates, praadige pannil 15–20 minutit või küpsetage ahjus 200 kraadi juures 40 minutit. Segage kokku palsamiveiniäädikas ja mesi ning tõstke sibula poolrattad marineerima. Samal ajal valmistage ette salat. Laotage vaagnale salatilehed, sinna peale asetage tükeldatud peet ja peedile kitsejuust. Tõstke sibul marinaadist salatile ja puistake peale kõrvitsaseemneid. Lisage marinaadile oliiviõli ning maitsestage soola ja pipraga. Niristage salatkaste salatile. Vajaduse korral maitsestage soola ja pipraga ning serveerige kohe.

Šašlõkk toorjuustu-tüümianitäidisega grillitud minipaprikatega

Kreemine toorjuust, suviselt maitserikas tüümian ja särtsakas küüslauk loovad koosluse, mis sobitub grillilt kergelt läbi käinud paprikaga imehästi.

  • Rannarootsi Kuldne šašlõkk koore- marinaadis
  • 200 g minipaprikaid
  • 150 g toorjuustu
  • 1 küüslauguküüs
  • peotäis värsket tüümiani
  • oliiviõli
  • soola, pipart

Grillige šašlõkki vardas hõõguvatel sütel 20–25 minutit. Poolitage ja puhastage paprikad. Kuumutage grill, piserdage paprikapoolikuid õliga, maitsestage soola ja pipraga ning grillige kiirelt mõlemalt poolt, kuni paprika on veel veidi krõmps, ning jahutage maha.

Šašlõkk toorjuustu-tüümianitäidisega grillitud minipaprikatega.

Vahepeal vispeldage toasoe toorjuust kohevaks kreemiks. Lisage küüslauk, tüümian, sool ja pipar ning segage kõik läbi, kuni kreem on ühtlane. Asetage igasse grillitud paprikapoolikusse lusikatäis toorjuustusegu. Kaunistage tüümianioksaga ning serveerige.