Nüüd aga tahaks valmistada midagi sellist, ainuüksi mille lõhnad juba keele alla viivad, maitsest rääkimata. Ja loomulikult nii, et ei peaks tervet ennelõunat pliidi ääres veetma.

Hakklihast lilled

Lapsepõlvest mäletan päevalilli, vähemasti nii neid nimetati. Need päevalilled ei ole aga põlluserval või lillepeenral päikese suunas oma õisi keeravad lilled. Päevalilledeks kutsuti hoopiski suuri hakklihapalle, mille sees oli keedetud muna. Majoneesiga serveeritult maitsesid need imehead. Samuti ei olnud nende valmistamises midagi keerulist. Selleks keedeti munad, kooriti, mässiti munale hakklihatainas ümber, sellele omakorda marli ning keedeti soolvees paarkümmend minutit. Kui päevalilled olid laual, siis võis ka õhus kohe tunda pidupäeva hõngu.

Juhul kui hakkliha poest osta, pole hakklihatoitude valmistamises midagi keerulist. Kel kodus vana hea hakklihamasin, võiks selle ikka vahel välja võtta, korraliku lihatüki osta ning kõik algusest lõpuni ise teha. Nii pole karta, et pool ostetud hakkliha kogusest pannilt justkui ära aurustuks.

Hakklihatainasse võib riivida porgandit või keedupeeti, samuti sobib sinna riivitud toores kartul, sest köögiviljad lisavad lihale mahlasust.
Niinimetatud päevalillede hakklihatainasse on riivitud keedetud peeti, see teeb toidu mahlaseks ning ka tervislikumaks.

Hakklihatainasse sobib piimas leotatud tahke sai. Enamasti lisatakse tainale muna, soola, pipart ja suhkrutki. Täpi i-le panevad küüslauk ning sibul – kaval on need tainasse riivida, mitte tükeldada. Nii maitseb roog ka neile, kes kõikidest toitudest sibulatükid alati välja õngitsevad.

Eelroaks toores liha

Suupistelauale võib teha lihapallikesi, millest juba kummaline propelleriga mehike katuselt teadis rääkida, kui vastupandamatult head need maitsevad. Pannil küpsetamise asemel võib need ahju pista. Nii pole ka muret, et tuleb panni kõrval seista ning õigel ajal ümber keerata.
Rukkileivas paneeritud kotletid on ahjus isuäratavalt kuldseks küpsenud ning mõnest piiluvad välja ka mustad ploomid toorjuustus.

Kes maitseelamusi otsivad ja katsetada julgevad, võivad eelroaks pakkuda ka toorest hakkliha. Hea, kui on usaldusväärne lihunik, kellelt saate kindlasti väga värsket liha. Kõige paremini sobib selle valmistamiseks noorlooma hakkliha.

Esimest korda seda valmistades võtke proovimiseks 200 grammi väga peeneks hakitud liha. Lisage sinna peeneks tükeldatud keskmine sibul, sool, pipar ning kõige viimasena lööge hulka muna. Segage kõik ained korralikult läbi, laske külmkapis pool tunnikest maitsestuda ning serveerige rukkileival. Kõrvale võib lisandiks pakkuda hakitud sibulat. Selle roa katsetamisel on eeliseks see, et kui ikka üldse ei maitse, võib ju ülejäägid ahju pista või pannile panna ning läbi küpsetada.
Pannil küpsetamise asemel võib kotletid hoopiski ahju pista. Nõnda saab kiiremini ka suurema koguse ja jätkub nii lõunasöögiks kui järgmiseks hommikuks võileiva peale.

Hakkliharull peekoniga

  • 300 grammi hakklihatainast
  • peekonit

Vormige hakklihast pöidlajämedused vorstikesed. Mässige igale rullile ümber peekoniriba ning küpsetage ahjus 15–20 minutit. Peekoni võib asendada suitsulihaga, millest lõigatud õhukesed ribad. Roa võib ka vastupidiselt teha: hakkige suitsuliha väikesteks kuubikuteks ning pange need hoopiski liharullide sisse.

Lohukestega kotletid

  • hakklihatainast
  • 1 klaas piima
  • 1 sl nisujahu
  • lusikaotsaga võid
Kotleti sisse võib täidiseks lisada toorjuustu, millesse omakorda sobib peita kuivatatud ploome.

Vormige hakklihatainast kotletid ning asetage ahjuplaadile. Vajutage kotleti keskele lohk, mille sisse tõstke paar lusikatäit kastet. Soovi korral võib peale riputada juustu. Kastme võib asendada ka rõõsa koorega. Küpsetage ahjus 15–20 minutit 160 kraadi juures. Kastme valmistamiseks sulatage pannil või, pruunistage selles jahu ning seejärel valage hulka piim. Kui kaste hakkab paksenema ja podisema, on ta valmis.

Hakklihavorm

  • 300 grammi hakkliha
  • 100 grammi pähkleid
  • peekonit
  • 1 sibul
  • 4 küüslauguküünt
  • 1 tšillipipar
  • 1 keskmine keedetud punane peet
  • 4 sl võid
Hakklihavormi tegemiseks vooderdage vorm peekoniviiludega, mille peale hakake kihiti laduma hakkliha ja pähkleid.

Kuumutage pannil või, praadige selles hakitud sibul, veidi aja pärast lisage ka küüslauk, tõstke hulka hakitud tšillipipar ning lisage maitseained. Kuumutage kõik läbi. Vooderdage keeksivorm peekoniga, millele tõstke üks kiht hakkliha, sellele asetage kiht riivitud peeti, järgmisena kiht hakkliha, seejärel pähklid ning katke peekoniviiludega. Küpsetage ahjus 170 kraadi juures ligi tund. Sobib süüa põhiroana, aga sama hästi maitseb ka külmalt.