Foto: Repro/Raamatukaas

See küsimus vaevab perenaisi alatasa. Tavaliselt keedame, praeme või küpsetame ahjus kartuleid, aga see läheb ju tüütuks. Sama juhtub riisi ja tatraga. Inspireerivaid mõtteid saate nüüd Tuuli Mathiseni uuest kokaraamatust “Kõrvalroad. Lisandeid kala- ja liharoogade juurde“.

Kui praega on palju vaeva nähtud, siis võiks tavalisest natuke põnevamalt maitseda ka see, mida pakute lisandiks. Põnevaid kõrvalroogi saab nii köögi- kui teraviljadest ja neid ei ole keeruline valmistada. Mitmed raamatu retseptid näitavad, et harjumuspärasest pisut huvitavamalt annab kasutada ka kartulit. Tegelikult tunduvad kõrvalroad nii isuäratavad ja maitsvad, et ei vajagi endale alati seltsiks liha või kala.

Läätseroog kirsstomatitega

Läätsed on toitvad ja tervislikud, pealegi on neist lihtne süüa valmistada. Kiiresti pannilt läbi käinud kirsstomatid sobivad läätsedega üllatavalt hästi kokku.

Neljale inimesele

Valmistusaeg: 50 minutit

  • 2 dl läätsi
  • 4 dl vett
  • 2 sibulat
  • 100 g värsket spinatit
  • 200 g kirsstomateid
  • 2 sl oliiviõli
  • värskelt hakitud peterselli, tilli vm ürte
  • sidrunimahla
  • soola ja pipart

Pange läätsed rohke veega potti ja laske keema tõusta. Katke kaanega ning laske vaiksel tulel u 30 minutit haududa (vt ka kasutusjuhendit pakendil, sest läätsed võivad olla eri keemisajaga).

Kurnake läätsed sõelal. Kuumutage suuremal pannil oliiviõli ning hautage hakitud sibulat vaiksel kuumusel umbes viis minutit.

Lisage spinat ning poolitatud tomatid ja segage läbi. Kallake juurde läätsed ja hakitud ürdid ning kuumutage kõik koos läbi. Maitsestage soola, pipra ja sidrunimahlaga.

Röstitud pastinaak

Pastinaak on kui valge porgand, mis mida meil kahjuks eriti sageli ei pakuta. Pastinaak muutub röstides tänu suurele tärklisesisaldusele magusaks.

Neljale inimesele

Valmistusaeg: 30 minutit

  • 4 keskmise suurusega pastinaaki
  • oliiviõli
  • 2 küüslauguküünt
  • soola ja pipart
  • värsket rosmariini
  • soovi korral veidi Cayenne’i pipart

Hoolikalt puhastatud pastinaaki ei ole vaja koorida. Lõigake pastinaagid pikkupidi sektoriteks. Segage omavahel oliiviõli ja hakitud rosmariin. Veeretage pastinaagisektoreid õlis ja laduge need siis ahjuplaadile.

Röstige ahjus 220° kraadi juures umbes 10 minutit. Tõstke ahjust välja, lisage hakitud küüslauk, segage läbi ja röstige veel 10–15 minutit, kuni pastinaak on saanud kuldse kooriku. Maitsestage soola ja pipraga. Pastinaak sobib hästi näiteks sealihatoitudega.

Ahjukõrvits sojakastme ja seesamiseemnetega

Vahelduseks tasub kõrvitsat ahjus küpsetada, kõrvitsale lisavad maitset sojakaste ja seesamiseemned.

Neljale inimesele

Valmistusaeg: 40 minutit

  • 600 g kõrvitsat
  • 3–4 tl sojakastet
  • 3 sl oliiviõli pluss õli ahjuplaadi määrimiseks
  • 1 sl seesamiseemneid

Koorige ja tükeldage kõrvits. Määrige ahjuplaat õliga ja laduge sinna kõrvitsatükid. Pintseldage kõrvitsatükke sojakastme ja oliiviõliga ning puistake peale seesamiseemned. Küpsetage 200° kraadi juures umbes 30 minutit, kuni kõrvits on pehme.

Sobib hästi lambalihaga ja aasiapäraste toitudega.

Vürtsikas hiina kapsas küüslauguga

Hiina kapsa maitset täiendavad suurepäraselt küüslauk, tšilli ja ingver.

4 inimesele

Valmistusaeg: 15 minutit

  • 500 g peenteks ribadeks lõigatud hiina kapsast
  • 1 porgand
  • 4 küüslauguküünt
  • jupp ingverit
  • 1 tšillikaun
  • 2 tl sojakastet
  • 2 sl õli
  • soola
  • hakitud värsket murulauku või sibulapealseid
  • seesamiseemneid

Laske vokkpannil või suuremal pannil õli kuumaks. Kuumutage selles küüslauk, ingver ja tšilli, lisage ribadeks lõigatud kapsas ja porgand. Vokkige paari minuti jooksul läbi ja lisage siis sojakaste. Segage läbi, lisage veidi vett ning katke pann kaanega. Hautage mõni minut kaane all, maitsestage ja lisage kapsale hakitud sibulapealsed või murulauk ja seesamiseemned.

Naerikuubikud pruuni võiga

Neljale inimesele

Valmistusaeg: 45 minutit

  • 1 suur või paar väikest naerist (kasutada võib ka kaalikat)
  • 50 g võid
  • soolahelbeid
  • sidrunimahla
  • peotäis hakitud peterselli

Puhastage ja tükeldage naerid. Sulatage pannil keskmisel kuumusel või ja kuumutage, kuni see muutub karamelliselt pruuniks. Kallake naerikuubikud pruuni või sisse ja segage korralikult võiga läbi. Laotage kuubikud küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Maitsestage soola ja pipraga. Küpsetage 220kraadises ahjus 25–30 minutit, kuni naeris on kuldne ja pehme. Kallake kaussi ning maitsestage sidrunimahla ja värskelt hakitud peterselliga.

Odrakruubid ja läätsed tomatite ja redistega

Tummisele odrakruubile ja läätsele on ahjutomat ning mahlane redis huvitavaks täienduseks.

  • peotäis kirsstomateid
  • 2 dl odrakruupe
  • 2 dl läätsi
  • peotäis rediseid
  • sidrunimahla
  • oliiviõli
  • soola ja pipart

Lõigake tomatid pooleks, piserdage neid oliiviõliga, maitsestage soola ja pipraga ning laduge küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpsetage 140 kraadi juures u 1,5 tundi. Kallake potti u 7 dl külma vett. Lisage odrakruubid ning keetke vaiksel tulel ca 40 minutit. Kurnake ning loputage kruubid külma veega. Tõstke kõrvale. Segage omavahel ühe sidruni mahl ja 1 sl oliiviõli. Segage jahtunud kruubid õli ja sidrunimahla seguga. Sel ajal, kui kruubid keevad, keetke ka läätsed vastavalt pakendil olevale juhendile. Kurnake ja lisage jahtunud läätsed kruupidele.

Kuumutage pannil õli. Praadige kiirelt rediseid, lõikepind allpool, kuni redised on kergelt kuldsed. Maitsestage soola ja pipraga. Segage omavahel kruubi-läätsesegu, ahjutomatid ja redised. Vajadusel lisage sidrunimahla. Serveerige kohe.