Röstitud Juurikasai kodujuustu, avokaado ja külmsuitsulõhega. Tuuli Mathisen
Aasta suurimad pühad, mille keskmes rikkalikud pidusöögid, on möödas ning nüüd nõuab keha midagi kergemat ja tervislikumat.

Kui pikaks veninud päeva lõpus enam rammusad praed sugugi ei isuta, tee endale hoopis üks tavapärasest rikkalikum võileib, mille valmistamiseks vajaminevad koostisosad on ühtaegu isuäratavad ja tervislikud, sest kasutatud on pagaritooteid, kuhu on lisatud köögivilju. Retseptide autor on Tuuli Mathisen.

Pastinaagi-porgandi palaleivake coleslaw’ salati, kalkunifilee ja idanditega

Coleslaw’ salat on eelkõige ameeriklaste salatiklassikute hulka kuuluv värviline kapsa-porgandisalat, mille kaste baseerub majoneesil. Maitsev ja külluslik salat sobib hästi ka võileiva vahele sättimiseks, andes sellele mahlasust ja mõnusalt krõmpsuvat iseloomu.

  • 2 viilu pastinaagi-porgandi Juurika palaleivakest, soovi korral röstituna
  • 200 g coleslaw’ salatit n 100 g suitsutatud kalkunifileed
  • paar peotäit idandeid n soola ja pipart

Coleslaw’ salat:

  • pool noore kapsa pead
  • veerand punase kapsa pead
  • 1 porgand
  • 1 punane sibul
  • 2–3 sl majoneesi
  • 1 sl valge veini äädikat
  • 1 tl vedelat mett
  • soola ja pipart
  • veidi sinepit
  • sidrunimahla
  • värsket hakitud peterselli
Valmistage esmalt coleslaw’ salat. Selleks segage omavahel majonees, valge veini äädikas, mesi ja sidrunimahl. Maitsestage soola ja pipraga. Tõstke kaussi ribadeks lõigatud kapsas, jämedalt riivitud porgand ja viilutatud sibul ning kallake peale kaste. Segage läbi ja maitsestage lõplikult. Soovi korral lisage salatile rosinaid ja/või Kreeka pähkleid. Puistake peale hakitud peterselli.
Pastinaagi-porgandi palaleivake coleslaw'i salati, kalkunifilee ja idanditega.
Tuuli Mathisen

Võileibade valmistamiseks asetage palaleivakese alumisele poolele korralik kogus salatit. Sinna peale tõstke kalkunifilee viilud ja kõige peale idandid. Serveerige kohe, et sai läbi ei vettiks.

Röstitud Juurikasai kodujuustu, avokaado ja külmsuitsulõhega
  • 2 viilu röstitud Fazeri pastinaagi-porgandi Juurikasaia
  • 100 g kodujuustu
  • veidi paksemat hapukoort või majoneesi
  • 1 suurem avokaado
  • 100 g külmsuitsulõhet
  • seesamiseemneid
  • Wakame vetikaid
  • värskelt jahvatatud musta pipart

Röstige saiaviilud. Soovi korral segage kodujuust hapukoore või majoneesiga. Maitsestage soolaga. Tõstke kodujuust saiaviiludele. Sinna peale sättige avokaadoviilud ja sellele õhukeseks viilutatud külmsuitsulõhe. Tõstke eineleibadele veidi Wakame vetikaid, peale puistake seesamiseemneid ning veidi musta jahvatatud pipart. Serveerige kohe, et röstsai läbi ei vettiks.

Tervislik rukola-brokolilasanje

Tüüpilises Itaalia pastaroas on lihatooted asendatud vitamiinirohke rohelise täidisega. Retsept pärineb Põhjaka mõisa kokkadelt.

  • 1 brokoli
  • 1 suurem sibul
  • peotäis rukolat
  • pakk lasanjeplaate

Bechamel’i kaste:

  • 100 g võid
  • 100 g jahu
  • 200 g Edami juustu
  • 800 ml piima
Sulatage potis või ja lisage jahu. Segage pidevalt kas puulusika või vispliga. Kuumutage segu madalal kuumusel umbes viis minutit ja seejärel lisage piim. Laske kastmel pakseneda ja kõige lõpus lisage juust. Maitsestage soola ja vähese pipraga, võtke pott tulelt ja jätke ootama.
Rukola-brokolilasanje.
Lauri Laan

Murdke brokoli väikesteks õisikuteks ja lõigake sibulast õhukesed viilud. Võtke ahjuvorm ning kallake sinna esmalt veidi eelnevalt valmis tehtud kastet. Seejärel asetage esimene kiht lasanjeplaate, jälle kastet ning köögiviljad ja rukola. Korrake kihtide ladumist, kuni vorm on täis. Asetage lasanje ahju ja küpsetage 180 kraadi juures 30–40 minutit. Laske lasanjel enne serveerimist 10–15 minutit seista, siis on seda lihtsam lõigata ja serveerida.

Hispaania omlett Eesti moodi

  • 6 muna
  • 4 keedetud kartulit
  • 1 paprika
  • 1 suvikõrvits
  • 1 keskmine sibul
  • 100 g riivjuustu
  • näpuotsaga soola ja pipart
  • oliiviõli ja võid
Keetke kartulid ja lõigake tükkideks või kasutage eelmisest õhtust üle jäänud keedetud kartuleid. Koorige ja hakkige sibul peeneks, tükeldage paprika ja suvikõrvits kuubikuteks. Kuumutage oliiviõli ja või segu pannil ning pruunistage selles kartulitükid. Lisage sibul, suvikõrvits ja paprika ning praadige kuldseks.
Hispaania omlett Eesti moodi.

Kloppige munad kausis lahti ning maitsestage soola-pipraga. Lisage munasegule kartul, sibul, suvikõrvits, paprika ja riivjuust ning segage õrnalt läbi. Valage omletisegu kuumale pannile ja küpsetage nõrgal kuumusel peaaegu valmis. Katke valminud omlett sobiva suurusega taldrikuga ning keerake pann tagurpidi – nii jääb omlett terveks. Pakkuge omleti kõrvale värsket salatit.

Müslibatoonid paisutatud kaerast

Müslibatoonid paisutatud kaerast on hea valik kiire elutempoga inimesele, kellel oleks päeva jooksul vaja mõnusat energiarikast vahepala. Retsepti autor on Kristian Neemela.

  • 200 g võid
  • 100 g metspähkleid
  • 600 g tumedat šokolaadi (54%)
  • 220 g paisutatud kaera
Sulatage potis või ja kuumutage madalal tulel, kuni või muutub helepruunikaks. Lisage kooritud ja pooleks lõigatud metspähklid. Keerake kuumus kõige madalama peale ja lisage tükeldatud tume šokolaad.
Müslibatoonid paisutatud kaerast.
Kristian Neemela

Kuumutage segu madalal temperatuuril samal ajal segades, kuni šokolaad on sulanud. Valage segu suuremasse kaussi. Viimasena lisage paisutatud kaer ja segage korralikult läbi. Valage saadud segu küpsetuspaberiga vooderdatud kandilisse küpsetusvormi ja laske külmikus hanguda. Olenevalt vormi paksusest kulub selleks paar tundi.

Kui segu on hangunud, lõigake suupärased batoonid. Müslibatoone võib säilitada säilituskarpides külmkapis.