Omletirull. FOTO: KAILI EERMA
Nii vana India ajurveda meditsiini kui ka vana Hiina meditsiini kohaselt on praeguste niiskete ja külmade ilmadega kasulik süüa soojendavaid ning vürtsikaid toite.

Seega unustame mõneks ajaks toortoidu, värsked salatid, ning hoiame elus oma sisemist tuld.

Seekordsed retseptid on pärit minu suurest lemmikust, Tai Kuningriigist.

Aroy!

Omletirullid

  • 4 suurt muna
  • 2 sl vett
  • 1 sl sojakastet
  • 6 sibulapealset
  • 1 hakitud tšillikaun
  • 1 sl õli
  • 1 sl Tai rohelist karripastat
  • 1 pundike hakitud koriandrilehti

Segage kausis munad, vesi ja sojakaste, teises kausis aga hakitud sibul, tšilli ja karripasta. Kuumutage pannil õli, pange sinna pool munamassist ning küpsetage see kiiresti omletiks. Tehke sama teise osa munaseguga. Laotage omlettidele karripastasegu, raputage üle hakitud koriandriga ning keerake rullideks. Poolitage rullid ja serveerige soojalt.

Selge leemega kanasupp seentega

  • 25 g kuivatatud seeni
  • 1 l vett
  • 2 sl õli
  • 15 g värskeid seeni
  • 2 tükeldatud küüslauguküünt
  • 5cm jupp galangalijuurt
  • 2 naha ja kondiga kana rinnakutükki
  • 225 g šampinjone
  • poole laimi mahl
  • peterselli (kaunistuseks)
Pange kuivatatud seened sooja vette 20–30 minutiks ligunema ja nõrutage. Jätke leotusvesi alles. Tükeldage seened, pange leotusvesi koos 1 liitri veega potti ja laske keema. Ajage vokkpannil õli kuumaks, vokkige leotatud seened, värsked seened, galangalijuur ja küüslauk pannil kolme minuti jooksul ning seejärel lisage need potti.
Selge leemega kanasupp seentega.
FOTO: KAILI EERMA

Pange kanarinnaku tükid samuti vette keema, keetke 10–15 minutit või kuni liha kondi küljest lahti tuleb. Tõstke välja, tükeldage liha ja pange kõrvale. Nahk pange puljongisse tagasi ning keetke veel 30 minutit.

Kurnake puljong, ajage see uuesti keema, lisage šampinjonid, kanaliha ja laimimahl. Ajage keema, keetke umbes 10 minutit ja serveerige.

Riisinuudlid krevettide ja rohelise paprikaga

  • 250 g riisinuudleid
  • 1 sl õli
  • 2 pressitud küüslauguküünt
  • 1 punane hakitud tšillikaun
  • 1 ribadeks lõigatud roheline paprika
  • 6 sibulapealset
  • 2 tl maisijahu
  • 2 sl austrikastet
  • 1 sl kalakastet
  • 1 tl suhkrut
  • 3 dl kalapuljongit
  • 250 g keedetud kooritud krevette

Valmistage riisinuudlid vastavalt pakil olevale õpetusele, kurnake, loputage külma veega ja nõrutage. Siis kuumutage pannil õli, vokkige selles küüslauku, tšillit, paprikat ja sibulat 1 minuti jooksul ning pange kõrvale.

Segage maisijahu vähese veega, lisage austri- ja kalakaste, suhkur ja puljong. Kuumutage segades kuni paksenemiseni. Seejärel pange paprika-sibulasegu pannile tagasi. Lisage nuudlid ja krevetid ning kuumutage segades paar minutit või kuni kõik on hästi läbi kuumenenud.

Lillkapsas ja oad India pähklitega

  • 1 sl õli
  • 1 sl tšilliõli
  • 1 hakitud sibulapea
  • 2 hakitud küüslauguküünt
  • 2 sl Tai punast karripastat
  • 1 väiksem lillkapsas
  • 175 g aedube
  • 1,5 dl aedviljapuljongit
  • 2 sl sojakastet
  • 50 g röstitud India pähkleid (pealeraputamiseks)

Kuumutage pannil mõlemad õlid ning vokkige sibul ja küüslauk pehmeks. Lisage karripasta ning vokkige veel paar minutit. Pange juurde lillkapsas ja oad ning kuumutage, kuni need on pehmed. Lisage puljong ja sojakaste ning kuumutage veel paar minutit. Serveerimisel pange peale pähklid.

Banaanid kookospiimas

  • 4 suurt banaani
  • 3,5 dl kookospiima
  • 2 sl suhkrut
  • näpuotsaga soola
  • 1 tl apelsiniõie vett
  • 1 sl hakitud värsket münti
  • 2 sl keedetud mungube
Banaanid kookospiimas.
FOTO: KAILI EERMA

Tükeldage banaanid, pange need kookospiima, suhkru ja soolaga potti. Ajage keema ning keetke 1 minut. Lisage apelsinivesi ja hakitud münt. Praadige pannil kõrgel kuumusel mungube, kuni need pruunistuvad. Laske jahtuda ning purustage uhmris. Raputage puru magus-
toidule.

Maitsev dessert nii soojalt kui ka külmalt!