Suvised suupisted Margit Kirsipuu
Juustude, näkileibade ja marjavaagnatega saate aeda kiiresti suupistelaua katta. Lauale sobivad ka veinid, kuid need pole sugugi kohustuslikud.

Suuremaks aiapeoks valmistudes ostsin turult seeni ning muidugi hunnitu koguse marju. Poeriiulilt valisin juurde suuremad punased paprikad, et need siis kukeseene-juustuseguga täita. Suupistete valmistamiseks ostsin ka kala- ja kanafileed.

Suviseks söögikorraks on graavilõhe ampsud ja kanarullid. Ainsa sooja roana täiendavad neid kukeseentega täidetud paprikad.

Küpsisetorti ehtivad värsked marjad näivad aga nii maitsvad, et juba silmadega võib kõhu täis süüa.

Kanafileerullid toorjuustuga

Kanafileerull
Margit Kirsipuu

Lõigake toidukilega kaetud lõikelaual kanafileed keskelt lahti ning vasardage õhukeseks. Lihahaamri või tainarulliga tuleb ettevaatlikult ringi käia, kuna kanafilee on väga õrn. Maitsestage liha soola ja pipraga.

Seejärel segage saumikseriga purustatud värsked ürdid toorjuustuga ja määrige saadud segu paksu kihina maitsestatud fileele. Nüüd rullige kanafileed toidukile abil tihedalt kokku ja kinnitage puutikuga. Keerake kanarullid küpsetuspaberisse ja asetage 110 kraadini eelkuumutatud ahju pooleks tunniks küpsema. Jahutage, eemaldage paberid ja puutikud. Lõigake viiludeks, puistake mandlilaastudega üle ning sättige peale päikesekuivatatud tomatid, kirsstomatid ja oliivid.

Täidetud paprikad

  • 6 suurt paprikat
  • 350 g kukeseeni (või kupatatud pilvikuid)
  • jupp porrut
  • 2 sl võid
  • 100 g riivjuustu
  • värskeid ürte
  • sorts oliiviõli
  • soola, pipart, muskaatpähklit

Kuumutage pannil paar supilusikatäit võid. Sulanud võile lisage peeneks hakitud porrulauk ning segage pannilabidaga hästi läbi. Seejärel kuumutage pannil puhastatud ja pisut katki rebitud kukeseeni. Lõpuks puistake peale peotäis hakitud värskeid ürte: salveid, basiilikut või tüümiani. Kuna sool imeb seentest vee välja, jätke maitsestamine viimaseks. Kõige peale jahvatage pipart ja riivige muskaatpähklit.

Seejärel peske ja puhastage paprikad. Lõigake varrejupp ettevaatlikult ära, nii et paprika jämedamasse otsa tekiks parajalt suur avaus. Eemaldage paprikast seemned, aga ettevaatlikult, et vili jääks terveks. Siis pudistage paprikatesse pisut riivjuustu, valage ahjuvormi suts õli ning tõstke paprikad vormi. Täitke paprikatühimikud seenetäidisega, riputage peale riivjuustu ja tõstke eelkuumutatud 180º ahju umbes 40 minutiks küpsema.

Graavilõhe

  • 500 g lõhefileed
  • 2 sl meresoola
  • 1 sl suhkrut
  • 1 tl roseepipart
  • värskeid tilli- ja petersellioksakesi
Graavilõhe
Margit Kirsipuu

Hõõruge lõhefilee soola-suhkruseguga kokku ning lisage hakitud till ja pipraterad. Keerake toidukilesse ja tõstke ööpäevaks külmkappi maitsestuma.

Lõigake lõhefileest sobiva suurusega kuubikud, tõstke neile törts toorjuustu ja paar oksakest peterselli ning serveerige koos väikeste varteta kapparitega.

Toorjuustu-avokaadokreem

  • 100 g toorjuustu
  • 100 g puhastatud avokaadot
  • näpuotsaga soola

Suruge pehme avokaado kahvliga katki, segage toorjuustuga ning maitsestage.

Pakkuge lõheampsudel või näkileival koos värskete maasikate, mahedamaitselise valgehallitusjuustu ja šokolaadikreemiga.

Päikeseline marjatort

  • 300 g maasikaid
  • 100 g vaarikaid
  • 100 g musti sõstraid
  • 2 pakki šokolaadiküpsiseid
  • 400 g kohupiimakreemi (maitsestamata)
  • 2 dl vahustatud 38% koort
  • 50 g šokolaadilaaste kaunistamiseks
Marjatort
Margit Kirsipuu

Tükeldage küpsised ja osa maasikatest. Segage kohupiimakreem ja vahustatud koor õrnalt kokku, aga jätke kaunistamiseks osa vahukoort alles. Lisage peotäis musti sõstraid ning segage kokku küpsisepuruga. Vooderdage suur kauss kilega ja valage sinna saadud segu. Hoidke kooki üle öö külmkapis ning kummutage siis alusele. Enne serveerimist katke vahukoorega ning kaunistage šokolaadilaastude ja marjadega.