Kodune kanavorst salatiga Foto: Vallo Kruuser
Vahel on lapsed toidu suhtes üsna valivad ja tervislikke toite eelistama ei kipu. Vahest on siis abi uudsetest retseptidest ja lastepärasest serveerimisest.

Kodune kanavorst

200 g kanafileed (üks fileetükk)
1 munavalge
100 ml 35%-list rõõska koort
soola, pipart

Tükeldage kanafilee väikesteks kuubikuteks. Peenestage saumikseriga, lisage koor ja munavalge ning maitsestage soola ja pipraga. Saadud mass asetage fooliumile ja vormige see vorstiks.

Tõstke fooliumisse keeratud vorst ahjuvormi, mille põhja olete eelnevalt valanud veidi vett. Siis ei teki vorstile küpsemise ajal krõbedat koorukest. Küpsetage vorsti praeahjus 180 kraadi juures 30−40 minutit.

Salat:
100 g jääsalatit
50 g paprikat
50 g kurki
50 g tomatit
oliiviõli, sidrunimahla, soola, pipart

Tükeldage kõik koostisained ja segage omavahel. Pakkuge koos kanavorstiga.

Kalapannkoogid köögiviljade ja hernekastmega
Kalapannkoogid köögiviljade ja hernekastmega
Foto: Vallo Kruuser

500 g valge kala fileed
1 muna
1 sl kartulitärklist
soola, meelepäraseid maitseaineid, sidrunimahla

Tükeldage kala väikesteks kuubikuteks. Lisage muna ja tärklis ning maitsestage.
Vormige segust koogid ja praadige õlis paar minutit mõlemalt poolt.

Küpsetatud köögiviljad:
2 porgandit
1 pastinaak
2 kartulit
1 väike suvikõrvits
1−2 paprikat
oliiviõli, soola, maitseaineid

Koorige köögiviljad ja tükeldage ribadeks. Pintseldage neid õliga.

Asetage porgand, pastinaak ja kartulid küpsetuspaberile, küpsetage ahjus 180 kraadi juures umbes 30 minutit. Seejärel lisage suvikõrvits, paprika ja küpsetage veel 10−15 minutit. Maitsestage soola ja maitseainetega.

Hernekaste:
100 g külmutatud herneid
100 ml rõõska koort

Keetke herneid 1−2 minutit. Seejärel peenestage need saumikseriga püreeks.
Lisage koor, suruge segu läbi sõela. Saadud segu valage kastmepotti, kuumutage ja maitsestage.

Kodune müslibatoonike
Kodused müslibatoonid
Foto: Vallo Kruuser

100 g rosinaid
100 g kuivatatud aprikoose
100 g kaerahelbeid
100 g seesamiseemneid
100 g päevalilleseemneid
50 g mett
50 g suhkrut
50 g koorevõid

Kuumutage potis võid ja mett, lisage suhkrut. Lisage tükeldatud aprikoosid, helbed, seemned. Segage. Valage segu küpsetuspaberile, suruge see umbes 1 cm paksuseks ning küpsetage praeahjus temperatuuril 120 oC umbes 40 minutit. Seejärel lõigake terava noaga müsliplaadist suupärased pulgad.

Kuivatatud puuviljakommid

100 g datleid (ilma kivideta)
100 g musti ploome
100 g sarapuupähkleid
150 g tumedat šokolaadi

Kommide koostist võite vastavalt soovile alati muuta. Näiteks lisada hoopis rosinaid, kuivatatud aprikoose või muid pähkleid ja seemneid.

Kommide valmistamiseks peenestage puuviljad ja pähklid köögikombainis. Vormige neist ümmargused pallid. Kui segu tundub liiga paks, lisage 1−2 supilusikat vett või sidrunimahla.
Kui kommid on vormitud, siis sulatage šokolaad veevannil, kastke kommid vedelasse šokolaadi ja tõstke küpsetuspaberile tahenema.

Hoidke komme külmkappis. Šokolaadi asemel võite komme katta ka tuhksuhkru, kakao või küpsisepuruga.