Panzanella Foto: Dagris Punder
Oma kasvuhoonest võetud päikesesooja tomati lõhn on ilmselt maailma parimaid ja kõditanud igaühe ninasõõrmeid. Ning kui magusad ja mahlased need tomatid on!

Esimesed, need õiged tomatid on ammugi söödud, aga siiski väärivad nood mahlased viljad siinkohal eraldi peatükki. Kuigi tomatit saab väga edukalt süüa ka nagu õuna, siis siin mõned retseptid, mida sellest suurepärasest viljast meie viimasel suvekuul veel valmistada. Kiireks vahepalaks ei tasu muidugi unustada vana head tomativõileiba, korralike paksude viiludega!

Panzanella

Meenutab Itaalias tuntud suvist panzanella-nimelist salatit. See on salat, mis põhiliselt koosneb tomatist ja saiast. Mulle meeldib siinkohal kasutada Gruusia leiba, aga sobib ka näiteks ciabatta. Eri värvi tomatid teevad salati eriti kauniks!

Kahele:
• pool Gruusia leiba
• 3 ̶ 4 tomatit, eri sordid
• pool pikka kurki
• pool punast sibulat
• paar peotäit värsket basiilikut
• soola-pipart
• oliiviõli
• palsamiäädikat

Rebige sai väiksemateks tükkideks ning röstige ahjus ligi 10 minutit, kuni saiatükkide servad on krõbedad. Soovi korral võib selle sammu ka vahele jätta. Lõigake tomatid suupärasteks tükkideks, kurk viiludeks ning sibul samuti peeneteks viiludeks. Segage kõik koostisosad omavahel, lisage kastmeks oliiviõli ja sorts palsamiäädikat, maitsestage soola-pipraga. Laske salatil enne söömist veidi aega maitsestuda.

Caprese salat

Caprese salat
Foto: Dagris Punder


Üks lihtsamaid ja sealjuures geniaalsemaid salateid üldse. Tomatiaja suur lemmik!

Ühele:
• 1 tomat
• 1 pall mozzarella’t
• basiilikulehti
• soola
• oliiviõli
• soovi korral palsamiäädikat

Lõigake tomat ja mozarella viiludeks. Puistake tomatile soola. Laduge tomati- ja mozzarella-viilud vaheldumisi taldrikule, lisage basiilikulehed (soovi korral hakkige), niristage peale oliiviõli ning palsamiäädikat. Ongi valmis!

Gazpacho

Gazpacho
Foto: Dagris Punder


Suveaeg on kindla peale aeg salatiteks. Aga miks mitte oma suvine salat supina serveerida. Jahutav hispaaniapärane tomatisupp on kindlasti palavate ilmade lemmik.

Kahele:
• 2 tomatit
• 1 väike punane paprika
• pool pikka kurki
• pool punast sibulat
• 1 sl valge veini äädikat
• soola-pipart
• oliiviõli
• serveerimiseks kirsstomateid, hakitud peterselli

Tükeldage kõik köögiviljad ning pange köögikombaini või blenderisse. Jätke osa kurgi- ja punase sibula tükke serveerimiseks alles. Blenderdage köögiviljad püreeks, maitsestage soola, pipra ja oliiviõliga, lisage ka veiniäädikas. Serveerimiseks lisage pooleks lõigatud kirsstomateid, kurgi- ja sibulatükke, niristage peale veel oliiviõli ning puistake peale maitserohelist.

Hakklihaga täidetud tomatid

Hakklihaga täidetud tomatid
Foto: Dagris Punder


Täidetud köögiviljad ei ole midagi uut, küll aga valmistame neid tavaliselt ahjus. Tuneesias on populaarne roog rohkes õlis praetud täidetud harilikud paprikad (Capsicum annuum), nad valmistavad niimoodi ka tomateid, kuigi need pole üldse mitte nii tavapärased kui piprad. Valmistamise poolest on selline viis loomulikult vähem mugav, kuid võit tuleb maitseomaduste arvelt. Seega – kui õli hirmutab, valmistage rooga ahjus.

Kahele:
• 1 sibul
• 300 g veisehakkliha
• 1 suur punt peterselli, hakitult
• soola-pipart
• 1 muna
• 4 tomatit
• küpsetamiseks õli

Täidise valmistamiseks hakkigu sibul. Hakkige ka petersell. Kuumutage pannil tilk õli ning küpsetage selles sibulat, kuni see hakkab muutuma klaasjaks. Lisage hakkliha, maitsestage soola ja pipraga. Eemaldage pann tulelt, lisage hakklihale üks muna, segage läbi – seda segu pole tarvis küpsetada, konsistentsilt peab jääma vedelapoolsem.
Lõigake tomatitelt “kaaned” pealt ja eemaldage sisu lusikaga – saadud viljaliha ja mahla saab kasutada näiteks gazpacho’s.
Täitke tomatid tihedalt täidisega. Kuumutage pannil paari cm jagu õli ning pange tomatid kiirelt õli sisse, avaus allapoole. Küpsetage umbes 10 minutit, siis keerake tomatid ettevaatlikult ümber, küpsetage edasi. Kui tomatitelt hakkab koor päris maha tulema, eemaldage need ettevaatlikult õlist. Serveerige näiteks saiaga.