Foto: Sven Arbet
Vanade eestlaste jõululaualt ei puudunud korralik seapraad, hapukapsas ega ka magus, sest usuti, et peres, kus jõuluroogasid ei valmistata, pole järgmisel aastal midagi head loota.

Lähtudes tavadest, pani Daily koolikokk Evelyn Bauman kokku soodsa, ent maitsemeeli paitava jõulumenüü, mis sisaldab väikese krutskiga jõulukapsaid, ahjus mooritud seapraadi ning jõuluõhtusöögi lõpetuseks põnevat teraviljavahtu õhkõrna piparkoogipuruga.

„Uhke jõululaud puhta tooraine ja põnevate maitsetega ei nõua suuri väljaminekuid. Võimalusel soovitan kokata terve perega, sest ühiselt veedetud aeg on väärtuslik,“ julgustas Bauman naisi ka oma meest ja lapsi kööki lubama.

Mooritud mädarõikane seapraad

  • Sealiha (kaelakarbonaad või muu praeks sobilik tükk sealihast)
  • sool
  • pipar
  • mesi
  • küüslauk
  • sinep
  • mädarõigas
  • õli

Kogused selles retseptis sõltuvad sööja maitsest. Mahedat sinepit soovitame segada võrdse koguse meega ning lisada siis maitse järgi kõik ülejäänud marinaadi koostisosad. Põnevate maitsenüansside lisamiseks võib ka endale meelepäraseid ürte lisada.

Hõõru sealihatükk ühtlaselt marinaadiga kokku ning pane seapraetükid küpsetuskottidesse valmis ja lase mõned tunnid maitsestuda. Et õhtuks aega juurde võita, oleks nutikas seaprae ettevalmistused juba hommikul ära teha. Õhtul 2 tundi enne külaliste saabumist säti praad 180 kraadisesse ahju küpsema.

Jõulu hapukapsas

  • kodumaine hapukapsas
  • õunamahl
  • sool
  • suhkur
  • mesi
  • kaneel
  • pohlad või jõhvikad

Pane potti hapukapsad, lisa juurde õunamahl nii, et see moodustaks pool hapukapsa kogusest ja lase tasasel tulel haududa umbes pool tundi või kuni kapsas on piisavalt pehme. Vahepeal lisa potti nii palju suhkrut ja soola, et maitse saaks magushapu.

Õunamahlaga hautatud hapukapsale on sobilik lisada ka kaneeli ja mett. Ikka vastavalt sellele, kui suur magusa ja vürtsi austaja keegi on.

Vajadusel lisa veel mahla või vett. Tuleb jälgida, et kapsal oleks haudumise ajal paar sentimeetrit vedelikku all, muidu kõrbeb ta põhja. Soovi korral võib kapsale lisada külmutatud pohlad või jõhvikad.

Serveeri seapraad jõulukapsa ja keedukartulitega. Seapraad serveerida kena annuse sinepiga.

Teraviljavaht piparkoogipuru ja jõhvikatega, viiele

  • 360 g jahutatud putru (5-vilja, 8-vilja või kaerahelbe)
  • 180 g lahjat kohupiima
  • 55 g suhkrut või mett
  • 150 ml vahukoort
  • kaunistamiseks piparkoogipuru, jõhvikaid või toormoosi

Keeda puder ja jahuta. Vahusta puder kohupiimaga, sega õrnalt juurde eelnevalt vahustatud vahukoor. Serveeri kaunis klaaspokaalis ja kaunista. Kaunistamiseks lisa piparkoogipuru, jõhvikaid või toormoosi.