Kalakoogid. Foto: Repro
Maailma teisest otsast pärit Tai toidud on tervislikud ja lihtsalt valmistatavad ning toovad põhjamaiselt talvisele toidusedelile vaheldust.

Kalakoogid

  • 450 g tükeldatud valge kala fileed (nahata)
  • 1 munavalge
  • 2 kahvrilaimi lehte (ribadena)
  • 1 sl Tai rohelist karripastat
  • 55 g tükeldatud suhkruherne kaunu
  • 1 hakitud tšillikaun
  • peotäis hakitud koriandrilehti
  • õli

Segage omavahel kalatükid, munavalge, laimilehed ja karripasta. Lisage hernekaunad, tšilli ja koriander ning segage hoolikalt läbi. Vormige koogikesed ning pange pooleks tunniks külmkappi jahtuma. Kuumutage pannil õli, praadige mõlemalt poolt kuldpruuniks.

Kõrvale sobib kenasti selline kaste:

  • 115 g suhkrut
  • 0,5 dl valge veini äädikat
  • 1 väike porgand
  • 5cm tükk kurki

Lõigake kurk ja porgand väga peenteks ribadeks. Pange suhkur potti tulele koos 1,5 sl vee ja äädikaga. Segage, kuni suhkur lahustub. Võtke pott tulelt, pange sisse porgandid ja kurgid ning laske jahtuda.

Pad Thai

  • 225 g riisinuudleid
  • 2 sl õli
  • 2 hakitud küüslauguküünt
  • 2 hakitud tšillikauna
  • 175 g loomaliha (ribadena)
  • 115 g krevette
  • 8 vart murulauku
  • 2 sl kalakastet
  • 1 laimi mahl
  • 2 tl heledat fariinsuhkrut
  • 2 muna
  • 115 g mungoa võrseid
  • 4 sl hakitud koriandrilehti
  • 115 g hakitud maapähkleid (ilma soolata)
Pad Thai.

Pange nuudlid 10 minutiks keeva vette, nõrutage hoolikalt ning pange kõrvale. Vokkige pannil õlis küüslauku, tšillit ja liharibasid 2–3 minutit. Lisage krevetid ning vokkige veel paar minutit. Pange juurde murulauk ja nuudlid, katke pann kaanega ning praadige paar minutit. Lisage kalakaste, laimimahl, suhkur ja munad. Kuumutage hästi segades kõik läbi, lisage mungoavõrsed, koriander, maapähklid ning serveerige.

Kollane kanakarri

Pasta

  • 6 sl Tai kollast karripastat
  • 1,5 dl maitsestamata jogurtit
  • 4 dl vett
  • peotäis hakitud koriandrit
  • peotäis hakitud basiilikut

Vokk

  • 2 sl õli
  • 2 hakitud sibulapead
  • 2 hakitud küüslauguküünt
  • 2 nahata kana rinnafileed
  • 175 g minimaisi
Kollane kanakarri.

Esmalt vokkige pannil 2–3 minutit karripastat, siis segage juurde ülejäänud ained, ajage segu keema ja kuumutage 2–3 minutit.

Ajage teisel pannil õli kuumaks ning vokkige seal sibulat ja küüslauku paar minutit. Lisage kana ja mais ning kuumutage, kuni need on pehmed.

Nüüd segage vokisegu karripastaga omavahel kokku ning kuumutage veel kord läbi.

Karrised nuudlid krevettide ja seentega

  • 1 sl õli
  • 3 šalottsibulat
  • 1 tšilli
  • 1 sl Tai punast karripastat
  • 1 sidrunheinavarre valge osa
  • 225 g keedetud kooritud krevette
  • 400 g konservšampinjone
  • 2 sl kalakastet
  • 2 sl sojakastet
  • 225 g (värskeid) munanuudleid
  • serveerimiseks hakitud koriandrit
Karrised munanuudlid krevettide ja seentega.
Foto: Picasa

Kuumutage pannil õli ning vokkige sibulat ja tšillit 2–3 minutit. Lisage karripasta ja sidrunhein ning vokkige veel 2–3 minutit. Lisage krevetid, seened, kalakaste ja sojakaste. Segage ning kuumutage läbi.

Keetke nuudlid, kurnake ja jagage taldrikutele. Pange peale krevetikarri ning andke lauale koriandriga ülepuistatult.

Mango laimisiirupis

  • 2 suurt küpset mangot
  • 1 laim
  • 1 sirunheinavars
  • 3 sl suhkrut

Lõigake mango viiludeks ja pange kaussi. Riivige veidi laimikoort edasiseks kaunistamiseks ning pressige laimist mahl välja.

Kuumutage potis laimimahl koos sidrunheina ja suhkruga, kuni suhkur lahustub. Laske veidi jahtuda. Valage siirup mangoviiludele, raputage üle riivitud laimikoorega ning laske enne serveerimist külmikus maha jahtuda.

Mango laimisiirupis.