• 200 g odrakruupi
  • 2 suvikõrvitsat
  • 100 g värskeid seeni
  • 1 punane sibul
  • 4 sl oliiviõli
  • 200 g Kreeka pähkleid
  • 1 väike šalottsibul
  • 1 sl kuivatatud tüümiani
  • ½ sidruni koor
  • 1 sl murulauku
  • 2 sl parmesani
  • musta pipart, meresoola, veidi sidrunimahla

Külmas vees pestud kruubid keetke soolaga maitsestatud vees, nõrutage sõelal ja loputage üle külma veega. Kuumutage elektriahi 170 kraadini, lülitage sisse grill.

Suvikõrvits, seened ja sibul pritsige õliga üle, maitsestage soola ja pipraga.
Kruubisalat sobib hästi lisandiks.

Grillige köögiviljad ja pöörake neid aeg-ajalt. Seejärel kuumutage Kreeka pähkleid 10 minutit 150kraadises kuumuses.

Nüüd valage köögikombaini või kannmikserisse pähklid, šalottsibul, tüümian, sidrunikoor, lisage 1 tl sidrunimahla ja 2 tl oliiviõli. Peenestage kõik keskmise suurusega tükkideks. Segage grillitud köögiviljad keedetud kruupidega, lisage pähklikaste, ülejäänud oliiviõli ning tilgutage salatile veel veidi sidrunimahla. Serveerige lõherulliga.

Peedilehesalat krevettide ja füüsaliga

Neljale

  • 200 g noori peedilehti
  • 120 g värskeid maasikaid
  • 120 g melonit
  • 120 g füüsaleid
  • 100 g sidruni- või apelsinimahla
  • 40 g õli
  • soola, pipart

Peske noored peedilehed ja asetage taldrikule. Peale laotage tükeldatud maasikad, melonikuubikud ja füüsalid. Kastmeks segage kokku mahl ja õli. Lisage maitseks soola, veidi pipart ning vispeldage. Seejärel valage kaste salatile.

Mandlilaastudega kaetud kanafilee salatiga

  • 400 g broilerifileed
  • 20 g tärklist
  • 20 g kaerahelbeid
  • 80 g mandlilaaste
  • 80 g valget veini
  • 80 g oliiviõli
  • soola, broilerimaitseainet
Lõigake kanafilee 3–4 cm suurusteks kangideks. Marineerige fileetükke soola, veini, oliiviõli ja broilerimaitseaine segus 20–25 minutit.
Mandlilaastudega kaetud kanafilee salat.

Siis tehke paneering tärklisest, kaerahelvestest ja mandlilaastudest. Paneerige fileetükid ja praadige mõlemalt poolt kuldseks. Serveerige salatiga.

Värske kapsa ja singi salat

  • 200 g värsket kapsast
  • 100 g värsket kurki
  • 120 g keedusinki
  • 80 g mugulsibulat
  • 60 g majoneesi
  • murulauku, soola

Tükeldage värske kapsas, kurk ja sink õhukesteks ribadeks. Koorige mugulsibul, valage peale kuum vesi ja laske seista 10–15 minutit, seejärel tükeldage ribadeks. Segage kokku kõik komponendid, lisage majonees. Segage veel kord, maitsestage, kaunistage murulauguga.

Oapasteet

  • 150 g kuivatatud põldube
  • 1 porgand
  • 1 väike sibul
  • 50 g pehmet võid
  • soola, pipart, suhkrut

Leotage ube vees üle öö. Keetke oad ja porgand eraldi pehmeks, lisades keetmise lõpus soola. Laske ubadel keeduvees jahtuda. Hakkige sibul, kuumutage see nõrgas kuumuses pehmeks ja klaasjaks. Kui vedelikku on ubadel palju, nõrutage üleliigne ja tõstke kõrvale. Pange oad, kooritud porgand, kuumutatud sibul ja või köögikombaini või kasutage saumikserit. Püreestage ühtlaseks massiks. Maitsestage soola, suhkru ja vähese värskelt jahvatatud musta pipraga. Kui pasteet on väga tihke, lisage pisut kurnatud keeduvett või pehmet võid. Pange serveerimisnõudesse ja hoidke serveerimiseni külmkapis.

Küülikumaksapasteet

  • ühe küüliku maks
  • leotamiseks piima
  • 15 g sibulat
  • 15 g peekoni rasvasemat osa
  • 15 g keedetud porgandit
  • 25 g võid
  • 1 tl brändit
  • soola
  • musta pipart
  • suhkrut

Puhastage maks kelmetest ja pange pooleks tunniks piima sisse likku, et vähendada mõrkjat maitset. Pärast seda kuivatage maksatükid majapidamispaberiga. Lõigake peekon ja sibul kuubikuteks ning pange panniga madalale kuumusele. Kui sibul on pehme, lükake see panni serva äärde, lisage pannile maksatükid ja praadige need küpseks. Lisage brändi. Laske veidi jahtuda. Pange kõik kaussi, kus saab saumikseriga püreestada, lisage tükeldatud keedetud porgand ja või, püreestage, kuni saate ühtlase massi. Maitsestage vähese soola ja värskelt jahvatatud pipraga.

Pange valmis pasteet serveerimisnõusse ja hoidke serveerimiseni külmkapis. Pakkuge krõbedal röstitud leival või saial.

Küülikupraad veinis

  • 1 terve küülik
  • 250 ml Põltsamaa Lossiveini
  • 1−2 sibulat
  • 6 küüslauguküünt
  • 2 sl mett
  • mõni oks värsket tüümiani
  • salveilehti
  • 150−200 g suitsupeekonit
  • musta pipart
  • soola

Tükeldage küülik, alustades koibadest. Valmistage marinaad: lisage veinile mesi, sool, värskelt jahvatatud pipar, segage läbi, lisage 1 purustatud küüslauguküüs, tüümian ja salveilehed. Laske lihal marineeruda paar tundi või soovi korral üle öö.

Enne ahjupanemist tõstke liha koos marinaadiga ahjuvormi, lisage suurteks sektoriteks lõigatud sibul ja ülejäänud terved küüslauguküüned, segage läbi, katke suitsupeekoni viiludega. Küpsetage praeahjus 220 kraadi juures, kuni liha kergelt pruunistub.
Küülikupraad veinis.

Tõstke välja, niisutage liha kastmega, lisage 1 dl kuuma vett või köögiviljapuljongit, katke fooliumiga ja pange ahju 170 kraadi juurde 1,5 tunniks küpsema. Kontrollige küpsemise keskel, et vedelik ei aurustuks. Eemaldage foolium ja laske lihapinnal veel 10−15 minutit pruunistuda. Serveerige kuumalt hapukapsa ja meekaalikatega, küüliku juurde sobivad hästi ka ahjus küpsetatud bataaditükid ja krõbedad ahjukartulid.

Hapukapsas ingveri ja apelsiniga

  • 0,5 kg hapukapsast
  • 1 apelsin
  • pöidlasuurune jupp ingverijuurt
  • 1 sl toiduõli
  • vett
  • maitse järgi mett või pruuni suhkrut
Pange hapukapsas koos vähese veega potti, laske keema. Lisage riivitud ingverijuur, pisut riivitud apelsinikoort, apelsinist välja pigistatud mahl ja toiduõli.
Meekaalikad ja ingveri-apelsini hapukapsad küülikuprae lisandiks.

Laske kapsal kaane all 1 tund haududa, vajadusel lisage vahepeal vett, maitse viimistlege mee või pruuni suhkruga. Suurematele hapukapsa austajatele on soovitatav valmistada rooga topeltkogus.

Meekaalikad

  • 1 kaalikas
  • 2 tl mett
  • soola
  • 1 sl toiduõli

Puhastage kaalikas ja lõigake sellest suured tükid. Asetage need keevasse vette ja keetke poolpehmeks. Kurnake vesi ära, segage kaalikad õli, soola ja meega läbi. Tõstke ahjuvormi ning küpsetage 200 kraadi juures, kuni kaalikas on pehme ja kuldpruun.