Hõrgutised vanade retseptide järgi Foto: Targu Talita
Kuidas maitsevad vanaemade lapsepõlveaegsed hõrgutised? Kondiiter Urmas Jalakas kohandas mõned 1930. aastate Eesti naisteajakirjade retseptid meie kiire elutempo ja supermarketite toiduvalikuga.

Selgus, et möödunud sajandi alguse uudisretseptid, nagu neid toona kutsuti, ei erinegi suurt praegustes ajakirjades pakutavatest. Seda, et nood küpsetised palju aega võtavad, ei maksa peljata. Kel alatasa kiire on, võib kasutada juba valmis taignaid ja biskviidipõhjasid.

Lehe-kännuseene tasku kreemjuustuga

Lehe-kännuseene tasku
Foto: Targu Talita

Põhi: lehttaigen

Kate:

  • 1 karp Philadelphia toorjuustu
  • 1 seenepuljongi kuubik
  • 50 g marineeritud kännuseeni
  • 100 g hapukoort
  • 1 muna
  • 3 sl jahu

Segage toorjuust peenestatud puljongikuubiku, muna, hapukoore ja jahuga. Rullige ostetud lehttainas poole õhemaks ja lõigake 10 x 10 cm ruutudeks. Pange keskele täidisekuhjake ja peale seened. Keerake tainanurgad ülespoole. Küpsetage 220º juures 15 minutit. Serveerige soojalt koos hapukoorega.

Siin on kasutatud Ukraina kännuseene konservi, mis küpsetatult mõnusalt hamba all krõmpsub. Proovida tasub ka teisi variante, näiteks marineeritud kuuseriisikaid või kukeseeni. Võimalus: puljongikuubiku asemel võib kasutada seeni ka täidise sees. Sel juhul võiks täidisele lisada veidi kapparit, mis kuumutamisel seenemaitset võimendab.

Juusturullid
Juusturullid
Foto: Targu Talita

Põhi: lehttaigen

Kate: juustusegu (näiteks Merevaik, millele on juurde riivitud tavalist juustu ja lisatud veidi küüslauku). Kandke täidis õhemaks rullitud taignale, keerake rulli ja lõigake väikesed (u 2 cm) rattad. Asetage plaadile, ühenduskoht ülevalpool. Küpsetage 220º juures 5–6 minutit.

Kiusukoogid

Kiusukoogid täidisega
Foto: Targu Talita
  • 4 muna
  • 250 g (suure kruusi täis) piima
  • 2 sl suhkrut
  • 150 g jahu

Katteks: ühte või mitut moosi (muraka- ja/või kreegimoos, apelsinimarmelaad, mustsõstramoos) ja vahukoort.

Segage munad suhkruga. Lisage piim (osa sellest võib asendada rõõsa koorega) ja lõpuks jahu. Tainas peab tulema 10% hapukoore paksune, siis valgub see pannil ilusti laiali. Küpsetage mõlemalt poolt kuldpruuniks.

Kookidele saab maitse järgi kuhjata vahukoort ja moosi. Vahukoore sisse ei soovita Urmas Jalakas suhkrut panna – moosis on seda piisavalt. Võimalus: pange koogitainasse veidi suhkrut, näpuotsaga soola ja valmistage hoopis mõni soolane täidis.

Kui tavaliselt nimetatakse sellist kooki lihtsalt rõõsapiimakoogiks, siis Halliste kandis on see saanud humoorika nime kiusukook – oleks nagu kiusu pärast tehtud hästi õhuke. Tavalisest rohkem mune aitab kooki hästi koos hoida.

Murakatort

Murakatort
Foto: Targu Talita

Põhi: biskviitkook

Täidis:

  • murakamoosi
  • 200 g vahukoort
  • 200 g 20% hapukoort
  • 200 g maitsestamata kohupiimapastat
  • 2–3 sl maisitärklist
  • 50 g (tuhk)suhkrut
  • 1 sl želatiini

Lõigake biskviitpõhi 0,5 cm paksusteks kihtideks. Želatiin jahvatage kohvimasinas tolmpeeneks (või lahustage vees) ja segage tuhksuhkru ja tärklisega. Siis segage kiiresti ülejäänud ainetega. Määrige iga koogikihi vahele murakamoosi ja täidist. Täidisega võite koogi ka kaunistada. Urmas Jalakas pani koogile pilgupüüdjaks füüsalimarja.

Kiirtrühvlid apelsiniga

Kiirtrühvlid apelsiniga
Foto: Targu Talita
  • 1 purk suhkruga kondenspiima
  • 100 g brändit
  • 1 apelsin
  • 400 g mõrušokolaadi (nt Fazeri Block)
  • veidi kakaod

Toatemperatuuril kondenspiima ja brändi segusse riivige apelsini koor ja pigistage mahl. Valage juurde umbes 40-kraadine sulatatud šokolaad ja segage kiiresti ühtlaseks. Jätke jahedasse tahenema (mitte külmkappi, sest seal muutub mass pealt ruttu liiga kõvaks).

Kui segu on parajalt tahe, voolige väikesed pallid (seda on hea teha kummikinnastega). Lõpuks veeretage neid kakaopulbris või riivitud šokolaadis. Lapsed söövad trühvleid meelsamini, kui need on kaetud magusa šokolaadiga. Hoidke jahedas. Pikemalt saab trühvleid säilitada õhukindlas anumas.

Apelsini asemel võib trühvlilisandiks kasutada ka muid tugeva maitsega lisandeid. Urmas Jalakas valmistas kord eksklusiivsed trühvlid koduaiast korjatud kadakaokste tõmmisest. Trühvleid võib veeretada ka kookoshelvestes, aga siis võiksite põhiretseptis brändi asendada Pina Coladaga.