Mõrkjaid maitseid saab meeldivamaks muuta neid moosiks tehes ja allpool mõned retseptid tervist turgutavatest moosidest Maalehe hoidistekonkursilt aastast 2014.

Sirje Mehiku gripimoos

  • 1 kg tomateid
  • 50 g küüslauku
  • 100 g mädarõigast
  • 1 sl soola
  • 4 sl suhkrut
  • 4 sl äädikat

Värsked tomatid, küüslaugud ja mädarõigas puhastada ning ajada läbi hakklihamasina. Seejärel maitsestage soola, suhkru ja äädikaga, segage läbi ja pange kohe purki.

Anneli Anijärve gripimoos

  • 1 kg õunu
  • 250 g pihlakaid
  • 250 g astelpaju marju
  • 250 g kõrvitsat
  • 250 g suhkrut

Kuumutage pihlakamarju umbes 5 minutit ja nõrutage. Pange pihlakad puhta veega uuesti umbes 10 minutiks keema. Astelpaju marju kuumutage umbes 10 minutit ning nõrutage marjad. Hõõruge marjad läbi kapronsõela püreeks.

Pange püree potti, tükeldage kõrvits kuubikuteks, koorige õunad ja viilutage. Pange segu tasasele tulele keema. Keetke seni, kuni kõrvits ja õun on keenud püreeks. Lisage suhkur ja keetke veel umbes 10 minutit tasasel tulel.

Pange saadud moos kuumalt purki. Sellest kogusest saab 3 pooleliitrist purki moosi.