Kruubi-seenetäidisega paprikad.
Suve keskpaigast hakkab aiast järjest tulema värskeid vilju, mis kohe toiduks tarvitatuna on just kõige mõnusamad.

Häid ideid uutmoodi retseptide katsetamiseks leidsime Ajakirjade Kirjastuse kirjastatud ning Britt Paju koostatud raamatust “Taimsed argiroad”.

Ühe poti pasta lillkapsa ja oliividega

neljale

  • 300 g spagette
  • 7 dl kuuma vett
  • 5 hakitud küüslauguküünt
  • 8 tükeldatud musta oliivi
  • 2 tükeldatud tomatit
  • 1 sl kappareid
  • 10 cm jupp viiludeks lõigatud porrut
  • 200 g lillkapsaõisikuid
  • 1 tl soola
  • 3 sl oliiviõli
  • 1 sl hakitud peterselli
  • riivitud parmesani
Ühe poti pasta lillkapsa ja oliividega.

Pange kõik koostisosad, välja arvatud parmesan ja petersell, suuremale sügavamale pannile või laiemasse potti. Laske potitäiel kiiresti keema tõusta ja asuge siis komponente segama. Kõige parem on selleks kasutada kööginäpitsaid või -tange. Segage pidevalt umbes 10 minuti jooksul, kuni vesi on aurustunud ja pasta parajalt pehme. Puistake peale parmesani, hakitud peterselli ning serveerige.

Roheline supp

neljale

  • 10 cm jupp porrut
  • 1 sl toatemperatuuril kookosõli või oliiviõli
  • 200 g spargelkapsast
  • 4 dl kookospiima
  • 5 dl köögiviljapuljongit
  • 400 g värskeid või külmutatud herneid
  • suur peotäis värsket spinatit
  • 1 laimi mahl
  • peotäis basiiliku- või koriandrilehti
  • soola-pipart
  • serveerimiseks pisut kookospiima, ürte ja soovi korral kookoslaaste
Roheline supp.
Kuumutage poti põhjas kookos­õli, lisage viilutatud porru ja kuumutage paari minuti jooksul. Lisage spargelkapsaõisikud ja kuumutage segades 1–2 minutit. Lisage kookospiim ja puljong ning keetke umbes 10 minutit, seejärel lisage herned ja keetke veel paar minutit. Lõpuks lisage spinatilehed ja laimimahl.

Tõstke pott pliidilt ja segage, kuni lehed on pehmed. Valage segu kannmikserisse, lisage soola, mõned basiilikulehed ja veidi vedelikku.

Serveerimisel niristage igale portsjonile veidi kookospiima, puistake peale ürte ning soovi korral röstitud kookoslaaste.

Kruubi-seenetäidisega paprikad

neljale

  • 1 dl kruupe
  • 1 sl oliiviõli
  • 1 sibul
  • 3 küüslauguküünt
  • 1 porgand
  • 1 sl tomatipastat
  • 1 tl kuivatatud tüümiani
  • 1 tl kuivatatud punet
  • 3–4 dl köögiviljapuljongit
  • 200 g värskeid metsaseeni
  • 1 sl palsamiäädikat
  • 2 sl hakitud peterselli
  • 4 paprikat
  • soola-pipart

Leotage kruupe vähemalt 1 tund, siis valmib täidis kiiremini. Kuumutage pannil õli ja praadige hakitud sibulat, kuni see muutub klaasjaks. Lisage hakitud küüslauk, riivitud porgand, tomatipasta, tüümian, pune ja pisut soola-pipart ning kuumutage umbes minut. Segage juurde kruubid ja kuum puljong. Laske kaane all vaiksel tulel umbes 20 minutit podiseda, kuni kruubid on valmis, kuid veel kergelt krõmpsud.

Samal ajal pruunistage teisel pannil seened vähese õli ning näputäie soola ja pipraga. Lisage need valmis kruubisegule koos palsamiäädikaga ja segage läbi. Maitsestage vajadusel ning lisage hakitud petersell.

Lõigake paprikatel varrega otsast “kaas” maha, puhastage sisu ja täitke kruubi-seeneseguga. Pange “kaas” peale tagasi ja küpsetage paprikaid ahju keskmises osas 200 kraadi juures umbes 30 minutit, kuni need on pehmed. Kui paprikad kipuvad pealt liiga pruuniks tõmbuma, katke need fooliumiga.

Serveerige hakitud peterselliga.

Peedi-oavorm tomatitega

neljale

  • 1 sibul
  • 4 sl oliiviõli
  • 2 küüslauguküünt
  • 1 sellerivars
  • näpuotsaga tšillihelbeid
  • 1 tl kuivatatud punet
  • 400 g purk purustatud tomateid
  • 400 g purk punaseid aedube
  • näpuotsaga suhkrut
  • soola-pipart
  • 1 sl palsamiäädikat
  • 400 g keedetud peeti
  • 10 kirsstomatit
  • 2 viilu tahedat saia
  • hakitud peterselli
Peedi-oavorm tomatitega
Koorige sibul ja lõigake kaheksaks sektoriks. Kuumutage pannil pool õlikogusest ja praadige sibulat vaiksel tulel paar minutit, kuni see on klaasistunud. Lisage hakitud küüslauk ja seller, tšillihelbed, osa punest ning kuumutage segades veel veidi. Valage sekka tomatid ja oad ning lisage veidi suhkrut, ülejäänud pune ja äädikas. Maitsestage soola-pipraga ja laske keema tõusta.

Laduge ahjuvormi põhja 1 cm laiuselt tükeldatud peediviilud ja valage peale köögiviljakaste. Lisage poolitatud kirsstomatid ja küpsetage ahjus umbes 20 minutit. Puistake vormile tükeldatud saiaviilud ja niristage peale ülejäänud õli. Küpsetage veel 10–15 minutit, kuni saiatükid on kuldsed ja krõbedad.

Serveerimisel puistake peale hakitud peterselli.

Tervisesalat hapukapsa ja röstitud peediga

neljale

  • 2 peeti
  • 2 sl õli
  • näpuotsaga köömneid ja musta pipart
  • 1 dl toortatart
  • 2 hapukurki
  • 1 porgand
  • 200 g värsket hapukapsast
  • 4 sl jõhvikaid
  • 50 g rukolat
  • sibulapealseid ja tilli

Kaste

  • 4 sl oliiviõli
  • 1 tl mett
  • 1 tl teralist sinepit
  • pool peeneks hakitud hapukurki
  • soola-pipart
Tervisesalat hapukapsa ja röstitud peediga.
Koorige ja lõigake peet 3 cm suurusteks tükkideks. Segage õli, musta pipra ja köömnetega ning röstige ahjus 200 kraadi juures umbes 20 minutit, vahepeal segage. Seejärel laske 2 dl vett keema, lisage toortatar ja alandage kuumust. Keetke umbes 10 minutit kaane all, kuni tatar on veel kergelt krõmps.

Kastme valmistamiseks võtke koostisained väikesesse purki ja loksutage korralikult segamini. Siis viilutage kurgid ja tõmmake porgandist köögiviljakoorijaga kenad laiad ribad.

Jagage kõik komponendid sektoritena kaussidesse ja tõstke peale pisut kastet. Puistake juurde hakitud tilli ja sibulapealseid.