Soovi korral valage köögiviljad üle kastmega, aga kui need anda lauale eraldi, saavad värskest kraamist osa nii need, kes kaloreid loevad, kui ka need, kes meelsasti kurgile ja tomatile hapukoorekastme peale valavad. Viimane ongi kõige levinum lisand, mida toorsalatite valmistamisel kasutatakse. Selle asemel võiks mõnikord proovida hoopiski rõõska koort või keefirit.

Kastmete valmistamiseks on hea kasutada ka maitsestatud õlisid ja äädikaid. Selleks korjake kuiva ilmaga ürte, asetage pudelisse ning valage üle õli või õunaäädikaga, laske paar nädalat seista ja need ongi kasutamiseks valmis.

Ise valmistatud maitseõlipudelid on ka vahva kingitus, olgu siis sünnipäevaks või jõuludeks. Kes armastab teravaid maitseid, võib katsetada ka küüslaugu ja tšillipipraga. Samuti tasub meelde tuletada, et just nüüd on õige aeg till soola panna, nii et ka talvel oleks seda toitude maitsestamiseks võtta.

Majoneesikaste

  • 1 tass majoneesi
  • 0,5 kl tomatikastet
  • jahvatatud musta pipart
  • soola
  • 2 riivitud küüslauguküünt
Majoneesikaste.

See kaste sobib hästi köögiviljade dippimiseks, kuid on mõnus täiendus ka võileivale määrides, justkui käepäraselt kodune lahendus burgerile.

Keefirikaste

  • 1 klaas keefirit
  • 1 sl sidrunimahla
  • 0,5 sl sinepit
  • maitseks soola ja musta pipart

Segage ained hoolikat, soovi korral võib sisse segada ka maitserohelist. Sobivad nii till kui sibul, aga kellele maitseb petersell, võib sedagi juurde hakkida.

Kohupiimakaste

  • 200 g kohupiima
  • 100 g hapukoort
  • 2–3 riivitud küüslauguküünt
  • 1 sl mädarõigast
  • 1 sl mahedamaitselist sinepit
  • soola
Kohupiimakaste sobib hästi köögiviljade dippimiseks.

Segage kohupiim hapukoorega ning lisage maitseained. Sobib köögiviljade dippimiseks, aga ka toorsalatite maitsestamiseks.

Õlikaste

  • 0,5 kl oliiviõli
  • 1 tl mett
  • 0,5 tl soola
  • 1 tl sinepit
  • 2–3 sl õunaäädikat

Segage sinep ja mesi, valage juurde õli ning seejärel lisage õunaäädikas. Õunaäädika asemel võib kasutada ka sinepit või mõnda hapukat mahla. Maitsestage kaste soola ja pipraga.

Koorekaste

  • 1 kl rõõska koort
  • 2–3 sl kodujuustu
  • 2–3 sl riivitud juustu
  • pipart, soola

Vahustage koor, seejärel segage juurde maitseained ning juust.

Soolatill
Lopsakat tilli võib säilitada soolatuna.
- mitu suurt peotäit tillioksi
- meresoola

Hakkige till peeneks ning asetage soolaga kihiti purki. Vajutage lusikaga tugevasti kinni.

Kõige paremini sobivad soolatilli säilitamiseks väikesed purgid. Hoidke neid külmkapis.