Eeterlikud õlid kujutavad endast aroomide kontsentraati vedelal kujul, mis koosnevad sadadest komponentidest.
Eeterlikud õlid on aroomide kontsentraat

Lõhnade mitmekesine toime organismile tagatakse nende koostise mitmekesisusega. Eeterlikud õlid ja nende aroomid toimivad inimorganismile haistmise, kopsude, naha, seedetrakti ja ümbritseva keskkonna kaudu.

Kuna eeterlikud õlid on tugevalt kontsentreeritud, mõõdetakse nende doosi harilikult tilkadena.

Aroomid külmetuse korral

Külmetuse, gripi, põskkoopapõletiku ja köha puhul aitavad vannid, auru sissehingamine ja ruumide lõhnastamine.

Kasutada soovitatakse kadaka-, eukalüpti-, teepuu-, kampri-, tüümiani-, piparmündi-, männiokka-, majoraani-, lavendli- ja sidruniõli.

Kõrvavalu korral soovitatakse vatitopile tilgutada 1-2 tilka piparmündiõli või mentoolõli ja asetada see ettevaalikult kõrva (mõjub kõrvanärvi kaudu).

Ruumide aromatiseerimiseks võib kasutada ka kaneeli ja nelki.

Köha puhul kuristage kurku kolm korda päevas teelusikatäie veega, kuhu on lisatud kaks tilka eukalüpti-, lavendli- või kadakaõli. Köha korral soovitatakse ka segada tilk teepuuõli lusikatäie meega ja hõõruda rindkerele. Ööseks asetage magamistuppa kuumavee kauss, kuhu on tilgutatud viis tilka piparmündiõli.

Aroomilamp ja –saun

Asetage aroomilampi küünal, täitke selle kohal olev anum veega, kuhu tilgutage 4-7 tilka aroomiõli. Küünlaleek soojendab anumat ja peagi täitub ruum soovitud lõhna või lõhnade seguga. Selline segu lõhnab kõige intensiivsemalt kuni neli nädalat pärast valmistamist. Kasutusaega pikendab tunduvalt paari tilga eeterliku õli lisamine ja aeg-ajalt segamine.
Aroomilamp

Aroomisauna saab, kui lisate poolele liitrile 70-kraadisele leiliveele 1-2 tilka aroomiõli. Duši all lisage 1-3 tilka õli niiskele pesukäsnale. Dušš ergutab või aitab lõdvestuda sõltuvalt vee temperatuurist ja eeterliku õli valikust. Samas ärge lisage eeterlikke õlisid juba lõhnastatud dušigeelidele või vannivahtudele, see võib põhjustada nahaärritust.

Aniisiõli
Antiseptilise, valuvaigistava, puhituste vastase, röga ja köha lahtistava, toniseeriva ja ainevahetust ning seedimist soodustava toimega.

Apelsiniõli

Parandab meeleolu, aitab depressiooni vastu, tekitades rõõmu- ja rahutunnet. Antiseptiline, hävitab baktereid.

Eukalüptiõli

Avab hingamisteed, puhastab ja värskendab toaõhku, takistab mikroorganismide paljunemist. Ravib hingamisteede infektsioonihaigusi, reuma vaevusi, lihasvalusid, kõrvavalusid ja põskkoopapõletikku.

Kadakaõli

Aitab taastada hingelist tasakaalu stressi ja hirmude puhul. Stimuleerib vereringet, lümfitalitust, tugevdab organismi immuunsüsteemi. Ei sobi kasutada munasarjapõletike, neerukivide ja raseduse korral.

Männiõli

Taastab hingelise tasakaalu, puhastab õhku, ravib hingamisteede haigusi, leevendab artriiti ja lihasevalusid.

Mürr

Puhastab ja ravib hingamisteid, parandab seedeorganite tööd, ravib kopsupõletikku, kõhulahtisust, kilpnäärme ületalitlust, suuhaavu ja viiruslikku maksapõletikku.

Piparmünt

Piparmündiõli

Tõhus antiseptik, mille on ka valuvaigistav toime. Aitab külmetus- ning hingamisteede haiguste puhul, samuti nahapõletike ja –ärrituste korral.

Sidrun
Värske, puhas, ergutav. Stimuleerib vereringet ja seedimist, parandab töövõimet. Tugevdab organismis immuunsüsteemi.

Teepuu

Antiseptilise toimega ja desinfitseerib ruume. Parandab vastupanuvõimet, muudab erksamaks. Aitab krooniliste infektsioonide puhul.

Viiruk

Aitab hingamisteede haiguste puhul, samuti astma, kurgupõletiku ja köha korral. Rahustab närve, soodustab sügavamat hingamist ja tasandab stressist põhjustatud häireid