Mandalate kujutamine võib olla küll erinev, kuid nii joonistatud, heegeldatud kui liivast valmistatud mandalate eesmärk on tuua harmooniat, rahu ning korrastada mõtteid.

Mandala võib heegeldada, aga ka kududa või tikkida. Inspiratsiooniks võib otsida mustreid internetist või raamatutest, kuid kõige parem on luua oma muster, mis peegeldab teie tundeid ja meeleolu.

Valige värvid, mis teid kõnetavad. Neid ei pea olema mitukümmend, teinekord piisab ka vaid paarist-kolmest toonist. Töö võib valmida erksates toonides, aga ka pastelsed sobivad väga hästi. Erksates värvitoonides mandala tegemiseseks kasutage vaheldumisi punaseid, kollaseid ja oranže lõngu, sinna vahele pikkige roosat, sinist, lillat, rohelist, punast ja kollast lõnga.

Kui aga eelistate tagasihoidlikumat, siis sobivad omavahel pastelsed toonid nagu heleroosa, helesinine, helekollane, beež, pruun ja sinine.

Kui laialt üht lõngatooni kasutada, sõltub maitsest. Mõne tooniga võib heegeldada laiema ringi, mõnda kasutada vaid ühel ringil.

Tiibet ja Jaapan on kuulsad oma mandalatega, kus neid kasutatakse ka meditatsiooni abivahenditena. Neid ei looda pelgalt kunstilisel eesmärgil, vaid nad on vaimse tegevuse osad. Igaüks võib teha enda mandala just nii, nagu tema soovib, selle valmimine on kordumatu tegevus ning loomise juures on oluline, et see toob kaasa rahulolu ja rõõmu seisundi.
Pärast väsitavat ja närvilist päeva pole midagi mõnusamat, kui ette võtta mandala heegeldamine. Kõige õigem on luua oma muster, kuid ideid leiab nii raamatutest kui ka internetist.