Shutterstock
Sügisese hoidistamise juurde kuulub alati erinevate koolkondade tuline arutelu vajalike töövõtete osas.

Üks olulisemaid asju, mida pidevalt toonitatakse on moosilt vahu riisumine. Sest vahuga koos keevat välja ka mikroobid ja mustus.

Kui teemasse pisut enam süüvida, ei tundu siinkohal aga enam loogikat olevat, sest moosi keetmisel juba hävinevad mikroobid niikuinii. Mõte võib olla tõene selle väite teises pooles - kui marjadele on jäänud füüsilist mustust - mulda, okkaid, puukooreükke, lehekesi, siis need saab küll vahtu riisudes kenasti kätte.

Ometi ükski kogenud moosivalmistaja erilise hoolega puhastamata ja pesemata saaduseid potti keema ei pane.

Vaidlused jätkuvad.

Kokkuvõtlikult tasub järeldada, et siinkohal on moosi säilimisega pigem vähem tegemist ja hoopis suurem roll esteetilisel välimusel. Korjamata vaht säilib purgis imeliku valge säbruna ja hoidis ei näe selge ning klaar välja. Juba seetõttu tasub vahukulbiga moosipoti kõrval siiski seista!