Raamatuesitlus algas tervistava ürdinapsiga, mis sisaldas naiselikke omadusi tugevdavaid ja tasakaalustavaid taimi: mustikat, nõgest, pohla, sidrunmelissi, punast ristikut, saialille, kukemarja, kortslehte. Virpi julgustas napsu proovima ka mehi, sest ka meestele tuleb aeg-ajalt kasuks virgutada oma naiselikku poolt. Ning pärast sellise napsi rüüpamist ei tule imeks panna, kui mehed hakkavad näiteks koristama, naeris Virpi. Napsi soovitatav kogus on üks teelusikatäis kaks korda päevas.

Ave Oit Lilleoru Keskusest tõdes, et Virpi Raipala-Cormier’ raamat ühendab endas põhjamaise ja idamaise tarkuse ning selle üks oluline sõnum on, et ilu tuleb tegelikult seestpoolt – kuigi raamatus on 150 retsepti välise ilu eest hoolitsemiseks.

Suure osa Virpi retseptides kasutatud ainetest leiab igaüks oma köögist või aiast. On mitmeid toiduaineid, mis on kasulikud nii sisse süües kui ka peale määrides, rääkis Virpi. Näiteks mesi on seespidiselt immuunsust tõstev ja väliselt puhastav. Õun on seespidiselt puhastav, naha peal aga pehmendav. Kaer pehmendab nahka. Porgand on A-vitamiini allikas, naha peal aga hooldav.

Kõige tähtsam on Virpi sõnul aru saada, mida nahk vajab – kas rahustamist või ergutamist. Kui nahk kipub punetama, on kuperoosne, veresooned on pinnal, siis läheb tarvis rahustavat ainet. Rahustava toimega on näiteks saialill ja kummel.

Rahulik meel on ilu jaoks samuti tähtis, tundlikul inimesel tulevad probleemid kergesti näonahal esile.

Mõned taimed pinguldavad lõtvunud näonahka, näiteks mündilised. Pinguldava toimega on ka kortsleht. Kuid sellel taimel on pärimuse järgi lisaks lausa maagiline toime – kui kortslehe sisse tekib kastetilk, tuleb naisel see ära limpsida ja mõelda: “Olen kaunis naine!”


KASULIK TEADA

Ideid taimemaskideks

- Kuiv ja normaalne nahk: õun, pirn, viinamari, avokaado, banaan

- Normaalne nahk: porgand, banaan, suvikõrvits, melon, kurk, piparmünt, sidrun

- Normaalne ja rasune nahk: banaan, virsik, tomat, kirss, sidrun, apelsin, mandariin, maasikas

Puuvilja- ja marjamaske võib teha 1–2 korda nädalas. Maskide eel võib teha näole kuuma ravimtaimemähise või auruvanni, nii mõjub mask sügavamalt. Enne maski võib teha näole massaaži.

Maski valmistamiseks purustage või riivige puu- või aedvili, nõrutage liigne vedelik välja (jooge see ära!) ning määrige taimepüree näole ja kaelale. Ettenähtud aja järel loputage mask maha jaheda veega ja kuivatage nägu.

Allikas: Virpi Raipala-Cormier, “Loomulikult ilus. Tee tervise ja ilu juurde”