Lahtine spinati-singipirukas Foto: Sven Arbet
Igal kevadel tasub loodusest korjatud taimedest tehtud rohelised road taas taldrikule sättida.

Uute ja huvitavate toiduainete ülekülluse tõttu võivad meil looduslikult kasvavad taimed kergesti unustusse vajuda. Mõned ütlevad, et nemad “maltsa” küll süüa ei taha, kuigi just umbrohtudest võib kevadel saada vajalikke vitamiine jm väärtuslikke toitaineid. Tuntumad taimed, mis meie loodusest tasub nüüd kööki tuua, on muidugi karulauk, hapu oblikas, nõges, võilill, nurmenukk, malts ja merikapsas.

Väärtuslik kõhutäide

Karulauku ja haput oblikat kasvatatakse lehtköögiviljana juba paljudes koduaedadeski. Jaapanlased on aretanud võilillesorte. Meie põhjanaabrid soomlased kasvatavad aga järjest rohkem spinatit. Noored kevadised lehed on kõige maitsvamad.

Lehtköögiviljad on aedviljadest kõige toitaineterikkamad. Lehti võib nimetada taime kopsudeks. Need sisaldavad klorofülli ja lehti süües toetame ka oma kopse. Tervislike taimede söömine parandab ka tuju – on ju roheline kevade, uuenemise ja lootuse värv.