Küpsetisi ja kastmeid jõhvikatest Foto: Pille Hermann
Kes pole veel kõiki jõhvikaid talve esimeses pooles ära söönud, siis aeg on sealmaal, et sügisel korjatud jõhvikatele tuleks pilk peale visata ning neist hapukatest marjadest hoopis suutäis magusat teha.

Mäletan oma vanaema, kes pidi igal sügisel ikka korra või paar jõhvikale pääsema. Ja niipalju, kui mina mäletan, oli jõhvikakissell õunatükkidega tal alati savikausis ootamas.

Jõhvikakisselli joodi nii suvel kui talvel. Suvel toodi seda keldrist, ja kui sai seda siis januga rüübatud, oli see nii kosutavalt külm, lisaks täitis ka kõhtu.

Kõik ju teavad, kui hästi maitsevad jõhvikatest valmistatud kissell ning mannavaht, kuid jõhvikaid saab kasutada ka kookides ja saiades. Lisaks sobivad jõhvikatest tehtud kastmed lihatoitude kõrvale.

Jõhvikad teevad toidu maitsvaks ning annavad organismile südatalvel hädavajaliku toetava vitamiiniannuse. Unustada ei tohiks, et kõige paremini mõjuvad värsketest jõhvikamarjadest valmistatud road ning rüüped. Jõhvikamorss ja ka terved marjad tõstavad söögiisu ning on heaks kosutuseks palaviku korral.

Inglased armastavad jõhvikakastet ning selle tegemiseks on igal perenaisel oma retsept. Kes teeb magusama, kes lisab kaneeli, musta pipart, apelsinikoort või rosmariini. Kuid ükski jõhvikakaste ei valmi ilma portveinita. Kastet süüakse nii sooja prae kõrvale kui ka võileibadel. Pakumegi katsetamiseks võõrapärast retsepti ning ka ühe kodustesse tingimustesse kohandatud talvise jõhvikakastme retsepti.

Jõhvika-keefirikosutus

- 1 klaas keefirit

- 1 õun

- peoga jõhvikaid

- 1 suur supilusikatäis mett

- 1 tl linaseemneid

- 1 tl kaerahelbeid (või teisi lemmik-helbeid)

- kaneeli maitsestamiseks

See sobib väga hästi päeva alustuseks, kui pole aega putru keeta ning võileiba ei taha. Ained võib juba õhtul valmis panna − siis ei olegi muud, kui hommikul saumikseriga purustada. Segu ei pea väga ühtlaseks purustama, vahel võib jätta ka suuremad tükid.

Jõhvikamuffinid

- 150 g jahu

- 2 dl suhkrut

- 2 muna

- 100 g võid

- jõhvikaid maitse järgi (kui soovite hapukamat küpsetist, pange neid rohkem)

- 1 tl küpsetuspulbrit

- näpuotsaga soola

See on lihtne argiõhtu küpsetis, millega ei pea palju vaeva nägema ning ei eelda ka seda, et kodus leiduks tuhandeid asju, millest küpsetada. Vahustage või suhkruga, lisage ükshaaval munad ning segage. Seejärel lisage jahu, sool ning küpsetuspulber. Segage tainas ühtlaseks ning kõige lõpus lisage jõhvikad. Segage veel kord ning jaotage tainas väikestesse vormidesse. Küpsetage 220kraadises ahjus 15 minutit.

Vürtsikad kaerahelbe-küpsised jõhvikatega

- 250 g võid

- 150 g suhkrut

- 150 g mett

- 1 muna

- 150 g nisujahu

- 150 g kaerahelbeid

- maitse järgi jõhvikaid

- 1 tl riivitud sidrunikoort

- 2 tl riivitud ingverit

- 0,5 tl küpsetuspulbrit

- näpuotsaga soola

- 1 tl kardemoni

- 1 tl kaneeli (kardemoni ja kaneeli võib talvisel ajal asendada ka piparkoogimaitseainega)

See on magus suutäis, mida võib külakostiks kaasa küpsetada või pakkuda õhtupoolikul tee kõrvale. Vahustage või ja suhkur, seejärel lisage muna. Segage kuiv-

ained esmalt omavahel ning lisage siis vahustatud või-suhkru-munasegule. Lisage riivitud sidrunikoor ja ingver ning kõige lõpus jõhvikad. Veeretage näppude vahel tainast pallikesed (kes harjunud lusikat kasutama, võib siin ka lusika appi võtta), suruge lamedaks ning asetage küpsetusplaadile, jättes küpsiste vahele natuke ruumi kerkimiseks. Küpsetage 10−15 minutit 200kraadises kuumuses.

Tagurpidi jõhvikakook

Tainas

- 200 g jahu

- 100 g võid

- 100 g suhkrut

- 2−3 sl kohvikoort

- soola

Kate, mis tegelikult läheb küpsetusvormi põhja

- 50 g võid

- 100 g suhkrut

- 1 klaas jõhvikaid

Tõeliselt magus ja kosutav amps pärast pühapäevast lõunasööki. Segage või ja suhkur. Hakake lisama jahu ning ärge unustage ka soola. Saadud purule lisage just nii palju kohvikoort, et moodustuks tainas. Rullige tainast küpsetusvormisuurune ketas. Asetage see külma, senikauaks kui valmistate katet.

Katteks sulatage kastrulis või ning suhkur, laske mõni minut podiseda ning valage küpsetusvormi. Lisage jõhvikad ning kõige peale tainaketas. Tehke tainasse kahvliga mõned augud. Küpsetage 180 kraadi juures 30−45 minutit. Kui kook on pealt kuldne, võtke ahjust välja, laske natuke jahtuda ning seejärel kallutage ettevaatlikult koogialusele. Süüa sünnib nii soojalt kui jahtunult. Eriti maiad võtavad koogitüki kõrvale ka šokolaadijäätist.

Inglise jõhvika-viigimarjakaste

- 20 kuivatatud viigimarja

- 0,5 klaasi portveini

- 1 klaas jõhvikaid

- 0,5 klaasi suhkrut

- 1 tl riivitud ingverit

- poole apelsini mahl

- 0,5 tl musta pipart

- 0,5 tl soola

- rosmariinioksake

Lõigake viigimarjad katki, asetage potti ja valage peale portvein. Laske 30 minutit liguneda. Seejärel segage suhkur ja jõhvikad ning keetke, kuni suhkur on sulanud. Seejärel lisage portveinis ligunenud viigimarjad, riivitud ingver, apelsinist pigistatud mahl; sool, pipar ning rosmariinioks. Keetke keskmisel kuumusel, kuni segu hakkab paksenema. Võtke rosmariinioks välja. Serveerige kastet liha kõrvale.

Lihtne jõhvikakaste

- 0,5 liitrit jõhvikaid

- 0,5−1 klaas suhkrut

- 1 pulk kaneelikoort

- 0,5−1 klaas glögi

- vett

Inglastel käib jõhvikakastmesse korralik kogus portveini, meie võime selle asendada glögiga. Valage jõhvikad potti, kallake peale natuke vett, et nad põhja ei kõrbeks, lisage kaneelikoor. Keetke, kuni enamik marju on katki. Lisage suhkur − kes armastab liha kõrvale magusamat ja moosist kastet, võib suhkrut rohkem lisada. Keetke 10−15 minutit. Seejärel lisage glögi ning keetke veel paar minutit. Võtke kaneelikoor välja, valage väikestesse purkidesse. Säilitage jahedas.


Hea teada

Jõhvikas kosmeetikas

Jõhvikas on tõhus abiline nahaprobleemide puhul, eriti hästi sobib rasusele nahale. Suruge peotäis marju katki ning katke otsaesine, lõug ning põsesarnad selle “moosiga”. Laske mõjuda 10−15 minutit ning loputage seejärel. Kui aega napib, võib piirduda vaid sellega, et hõõrute nägu katkisurutud jõhvikatega. Kuna jõhvikal on desinfitseeriv toime, aitab see ravida põletikulist nahka.