Erinevad köögiviljad

Köögiviljad jagunevad suuresti selle järgi, kus need tulevad: juurviljad, kaunviljad, lehtköögiviljad, mugulköögiviljad, sibulköögiviljad, varsköögiviljad, viliköögiviljad ja õisikköögiviljad.

Juurviljad nagu peet, kartul, porgand, redis ja kaalikas, on suurepärased köögiviljad, mis on söökides laialt kasutuses.

Kaunviljad, millel on erinevad söödavad seemned ja varred, on samuti head külalised köögilaual. Need on näiteks kõrvitsad, paprika, tomat ja rohelised oad.

Lehtköögiviljad sobivad hästi salatiks. Nende hulgas näiteks lehtkapsas, spinat ja peakapsas.

Mugulköögiviljad on ilmselt kõige tuntumad toitude põhikomponendid. Nendeks on kartulid, bataat, maapirn ja porgand.

Ära ei tohi unustada ka varsköögivilju, mille puhul kõlbavad söögiks taime varred ja tipud. Nendeks on seller ja porrulauk kui ka roheline sibul.

Viliköögiviljad on eestlaste seas eriti tuntud, tuleb otsida inimest, kes ei ole iial maitsenud tomatit. Viliköögiviljade hulka kuuluvad tomatid, kurgid kui ka paprikad.

Õisikköögiviljadest on tuttavad brokkoli ja lillkapsas.

Sibulköögiviljad on head toitude maitsestamiseks ja neid leiab ka paljude eestlase kodudest. Sibulköögiviljade hulka kuuluvad sibulad: talisibul, peasibul ja küüslauk.

Puhastage köögivilju korralikult!

Köögiviljade puhastamine on sageli tähelepanuta jäetud esimene samm, kuid kõik köögiviljad, mille majja toote, tuleks puhastada, olgu see siis toidupoest, turult või oma aiast.

Enamik köögivilju vajab lihtsat pesemist, kuid on ka selliseid, mida tuleb enne tarbimist korralikult koorida. Korralik pesu tagab nii hea maitse kui ka tervise. Siiski ei tasu kõiki köögivilju voolava vee alla panna. Näiteks lehtköögiviljad tasub panna veega kaussi ligunema. Seejärel kasutage salativurri ja laotage rätikule kuivama. Säilitamiseks võib need panna need rätikus külmkappi.

Juur- ja puuviljade puhul sõltub palju sellest, kuidas te neid kasutate. Alati ei pea neid koorima, vaid piisab pesemisest ja lihtsalt nühkimisest, et mustus pealt ära saada. Siiski kui teete neist putru või moosi, ei ole koored parim lahendus.

Kuidas küpsetada erinevaid köögivilju?

Nii palju kui on köögivilju, on ka nende erinevaid küpsetamisviise.

Eeltöö on väga oluline. Sellest, kuidas olete köögivilju tükeldanud sõltub nende valmistamise aeg. Suuremad ja kõvemad köögiviljad tasuks lõigata võimalikult väikseks ja pehmemad ning väiksemad jätta suuremaks, seda eriti suppide puhul.

Küpsetamiseks sorteerige ja tükeldage köögiviljad vastavalt suurusele ja tihedusele. Alustage juurtest ja lõpetage vartega.

Pruunistamine

Erinevaid köögivilju on väga hea pruunistada, mis toob esile ka nende hea maitse. Juur- ja mugulköögiviljad sobivad selleks suurepäraselt.

Kuumutage ahi 220 kraadi juurde. Maitsestage köögiviljad soola ja õliga. Pange köögiviljad ahju ja pruunistage neid. Küpsetage koos pigem selliseid köögivilju, mis on tükeldatud sama suurelt.

Köögiviljad sobivad hästi ka supiks, eriti kui komponendid tulevad oma aiast. Valige endale sobivad köögiviljad ja alustage keetmist kõige kõvematest, lõpuks lisage kõige pehmemad. Suppi võite valmistada kõigist köögiviljadest.

Salatiks võite teha samuti peaaegu kõik köögiviljad, meeles tuleb pidada ainult seda, et küpsetate ära need viljad, mis seda vajavad. Muud köögiviljad peske lihtsalt puhtaks ja nautige.

Köögiviljad pakatavad vitamiinidest ja neid ei pea kartma. Kui olete leidnud endale meelepärased köögiviljad, asuge katsetama, kuid jälgige eelnevaid nõuandeid.