Toorsalat kõrvitsast

- 200 g puhastatud kõrvitsat

- 2 keskmist hapukamat õuna

- ½ sidruni mahl ja riivitud koor

- 2–3 sl purustatud Kreeka pähkleid

- ½ tl soola

Riivige kooritud õunad ja kõrvits jämeda riiviga. Maitsestage soola, sidrunimahla ja koorega. Lisage väiksemaks tükeldatud või purustatud pähklid. Hoidke enne serveerimist 10–15 minutit külmikus. Toorsalat sobib hästi liha- ja kalatoitudega, kuid on meeldiv ka iseseisva einena. Kellele meeldib magusam salativariant, see lisagu paar teelusikatäit mett.

Kõrvitsa-hapukapsasalat

- 100 g riivitud kõrvitsat

- 100 g kiirhapendatud kapsast

- 1 sl õli

- 1 tl jahvatatud köömneid

- soola

- suhkrut või mett

Segage jämedalt riivitud kõrvits hapendusvedelikust kuivaks pigistatud kapsanarmastega. Maitsestage õli, köömnete, soola ja suhkruga. Segage kõik hoolikalt läbi ja hoidke vähemalt 15 minutit külmikus. See salat on maitsev lisand hakkliha- ja maksatoitudele.

Püreesupp kõrvitsast

- 1–1 ½ l aedviljapuljongit

- 1 kg kõrvitsat

- 1 väiksem kabatšokk

- 4 sibulat

- 6 keskmist porgandit

- jahvatatud valget pipart

- soola

- 1–2 dl rõõska koort

- hakitud peterselli või muud meelepärast maitserohelist

Puhastage kõrvits ja kabatšokk seemnetest, tükeldage kuubikuteks. Kasutage ära seisma jäävad kabatšokid, vajadusel võtke neid rohkem ja kõrvitsat vähem. Võite neid segada ka võrdses koguses. Peenestage kooritud porgandid ja sibulad. Pange kõik kuuma puljongi sisse keema. Pehmed aedviljad tehke püreeks. Maitsestage. Serveerimisel lisage koor ja peenestatud maitseroheline.

Piima-kõrvitsasupp

- 1 ½ l piima

- ½ l vett

- ca 400 g kõrvitsat

- ¾ kl mannat

- 2 sl suhkrut

- 2 sl võid

- ½ tl soola

- 1 tl kaneeli

Selle supi valmistamiseks sobib hästi kõrvitsa sisemine pehmem osa. Lõigake see peeneks ja hautage vees, kuni kõrvits on valmis püreestamiseks. Eraldi keedunõus tehke piimast ja mannast vedel kört. Segage see kõrvitsapüree ja suhkruga. Kuumutage suppi keemiseni, maitsestage soola ja kaneeliga. Valmis supile lisage võitükikesi.

Kõrvitsahautis

- 1 kg puhastatud kõrvitsat

- 3–4 väiksemat sibulat

- 1 tšilli

- 1–2 tl värskelt riivitud ingverit

- 3–4 kooritud tomatit

- 1 kl kookoshelbeid

- 2–3 sl suhkrut

- soola

- 3–4 sl õli

Lõigake kõrvits kuubikuteks. Tükeldage kooritud tomatid, sibulad ja tšilli. Kuumutage haudepoti põhjal väheses rasv-
aines sibul, tšilli, tomat ja ingver. Paari minuti pärast lisage kõrvitsakuubikud ning maitsestage soola ja suhkruga. Hautage kõrvits peaaegu pehmeks, siis lisage ülejäänud õli ja segage juurde kookoshelbed. Seejärel kuumutage hautist tasasel tulel kaane all veel umbes 20 minutit.

Juurde andke ahjukartuleid ja lihapalle.

Ühepajatoit lambalihaga

- 300 g pehmet lambaliha

- 500 g kõrvitsat

- 200 g kaalikat

- 1 sibul

- 1 sl rasvainet

- 1 sl jahu

- 1–2 loorberilehte

- 1 tl köömneid

- 1–2 sl hakitud petersellilehti

- soola

Tükeldage liha väiksemateks paladeks. Keetke väheses soolaga maitsestatud vees koos loorberi, sibula ja köömnetega peaaegu pehmeks. Siis lisage väiksemateks kuubikuteks lõigatud kaalikas. Kui kaalikas on poolpehme, lisage kõrvitsakuubikud. Rasvast, jahust ja keeduleemest valmistage helepruun kaste, lisage hautisele. Serveerimisel puistake peale hakitud rohelist.

Kõrvitsa-kartulipuder

- 600 g kõrvitsakuubikuid

- 600 g kartulikuubikuid

- 1 kl kanapuljongit

- 1 kl piima

- 2 küüslauguküünt

- 120–150 g hapukoort

- 2 tl sidrunimahla

- ½ tl soola

- jahvatatud valget pipart

- riivitud muskaati

Keetke kartuli- ja kõrvitsakuubikud piima-puljongisegus, millele lisatud peenestatud küüslauguküüned, pehmeks. Tehke segust püree, maitsestage hapukoore, sidrunimahla, soola, pipra ja muskaadiga. Mida värvikam on kõrvits, seda nägusam saab puder.

Kõrvitsakook

Tainas

- 250 g jahu

- 150 g võid

- 1 tl suhkrut

- ½ tl soola

Täidis

- 1 kg kõrvitsat

- 100 g suhkrut

- 2 sl brändit

- 2 muna

- 4 sl piima

- 4 sl rõõska koort

- riivitud muskaati

- ¼ tl soola

- ½ sidruni riivitud koor

- ½ tl ingverit

- 1 tl kaneeli

Vahustage toasoe või suhkruga, sõeluge juurde jahu ja lisage sool. Segage tainas ja asetage täidise valmistamise ajaks külmikusse.

Puhastage kõrvits pehmest sisust, koorige ja tükeldage. Hautage tasasel tulel õige vähese veega kaane all. Kui kõrvits on pehme, suruge see läbi sõela või mikserdage püreeks. Lisage suhkur, brändi, munakollased, piim, koor ja maitseained. Munavalged vahustage ja lisage täidisele.

Rullige tainas õhukeseks. Pange võitud koogivormi, tõstke serv äärtele ja valage vedel täidis peale. Küpsetage 10 minutit 250° juures, siis vähendage kuumust (180–225°) ja küpsetage veel umbes 30 minutit.

Õuna-kõrvitsapuding

- 400 g puhastatud kõrvitsat

- 400 g hapukaid õunu

- 1 kl piima

- 3 sl mannat

- 3 sl suhkrut

- 3 muna

- 3 sl võid või margariini

- 2 sl pestud rosinaid

- 2–3 sl jämedalt purustatud pähkleid

- 1 sidruni riivitud koor

- 2 sl riivsaia

Tükeldage kõrvits kuubikuteks, pange piimaga keema. Keetke tasasel tulel poolpehmeks, lisage kooritud tükeldatud õunad ja keetke kõik hästi pehmeks, lisage 2 sl suhkrut ja püreestage. Siis segage ühtlaselt juurde manna ja jätke kuni 20 minutiks seisma. Veidi jahtunud püreele lisage rosinad, sidrunikoor, pähklid, munakollased ja ülejäänud suhkruga lahti klopitud munavalged. Segage kõik kergelt alt ülespoole tõstes läbi, määrige ahjuvorm võiga, puistake riivsaiaga üle ja kallake segu vormi. Küpsetage 175° juures umbes 35 minutit.

Kõrvitsa-riisipuding

- 1 l piima

- 500 g kõrvitsalõike

- 1 kl (200 ml) riisi

- 3–4 muna

- 2 sl võid

- ½ tl kaneeli

- suhkrut

- soola

Keetke riisist ja piimast poolpehme puder. Kõrvits keetke kergelt soolaga maitsestatud vees pehmeks ja suruge läbi sõela. Jahtunud puder segage püreega, lisage munakollased, kaneel, maitse järgi suhkrut ja lõpuks vahustatud munavalged. Määrige ahjuvorm võiga, tõstke segu vormi ja küpsetage keskmises kuumuses 30–45 minutit. Juurde andke külma piima või mahla- või marjakisselli.

Kõrvitsavormiroog
makaronidega

- 1 kg kõrvitsat

- 200 g sarvekesi, teokarpe või spiraale

- 4 muna

- ½ kl suhkrut

- 2–3 sl võid

- soola

- kaneeli

Keetke makaronid ja pange nõrguma. Kõrvits lõigake ribadeks, maitsestage soolaga ja praadige võis. Segage makaronid, kõrvits, lahtiklopitud munad ja suhkur. Maitsestage kaneeliga. Tõstke segu võiga määritud ahjuvormi, peale pange võitükikesi ja küpsetage keskmises kuumuses umbes 25 minutit.



LUGEJA KÜSIB

Toite maaprinist

Olen huvitatud, kuidas maapirni toiduks tarvitada. See olevat väga tervislik ja esimest aastat on ka mul omakasvatatud mugulad olemas.

Vastab

KADRIN LINNA

Toorsalat maapirnist ja tomatist

- 250 g maapirni

- 3–4 tomatit

- 1 porru

Kaste

- 1 sl õli

- 2 tl mett

- 2 sl sidrunimahla või õunaäädikat

- ürdisoola

Peske värskelt üles võetud (kuivamata mullaga määrdunud) maapirnid voolava vee all harjaga puhtaks. Hoolikalt pestud mugulaid pole vaja koorida. Segage loetletud ainetest kaste, millesse riivige maapirnid. Hiljem lisage hästi õhukeseks viilutatud porru lehtedeta osa ning tomatisektorid.

Kartuli-maapirnisupp

- 1 l vett

- 200 g kartulit

- 200 g maapirni

- 200–250 g porgandit

- 1 sellerivars

- ½ tl soola

- 5 tera musta pipart
või kadakamarja

- 1 loorberileht

- 2 sl hakitud porrut

- 1 sl võid

- ½ sl nisujahu

- 50–100 ml rõõska või haput koort

Pestud, kooritud või kaabitud aedviljad tükeldage väiksemaks. Keetke koos maitseainetega pehmeks ja suruge või mikserdage püreeks. Lisage jahuga segatud või ning laske korraks keema tõusta, maitsestage koorega. Vajadusel lisage veel pisut ürdisoola.

Rohkem retsepte maapirni ja mustjuure tarvitamiseks leiate Targu Talitast nr 17 (25. aprill 2013).