Eestisse Marabu kunstivahendeid toov AS Vunder turundusjuht Hedi Vaikjärv ütles, et firma väljastab oma toodetele vastavalt Euroopa Liidu juhistele toote ohutuskaardi (Safety Data Sheet), kus on peal värvide/lakkide koostis ning ohud ning mõjud keskkonnale. „Enamus Marabu toodetest on vee baasil akrüülpõhjalised värvid, mis on keskkonnale ja inimesele ohutud,” selgitas Vaikjärv.

Seega, otsesel kokkupuutel nahaga ei tohiks midagi hullu juhtuda, kuid igal juhul tuleb alati enne meisterdamist mõelda asja otstarbe peale. Kõikide käsitöövärvide kohta kehtib üleüldine soovitus, et toiduga otseselt kokkupuutuvaid pindu ei tohi maalida, lakkida jne.

Mõni soovitab kasutada kummikindaid, kuid paraku ei ole see alati võimalik. Maakodu veebiportaalis ilmunud minu blogiartikkel, kus õpetasin siirdemeediumi abil prinditud pildi kandmist kandikule, järel on kommentaar, kus tungivalt nõuti palja käega piltide välja vahetamist või lisada kinda kandmise soovitus. Et kõigil prinditoodetel on hoiatused nahakontakti ja tolmu sissehingamise kohta.

Jah, loomulikult võib selle tehnika puhul kasutada kas kummikindaid, kuid siis ei saa täpselt aru kas pildile on veel paberikiht peale jäänud, sest sõrmeotstel puudub tundlikkus. Veel võib kasutada švammi paberi maha hõõrumiseks. Samas võib öelda, et tegemist on pigem niiske tehnikaga, kus tolmamisest ei saa juttu olla. Prindivärviga on ka kokkupuude minimaalne, sest inimene ei hõõru otseselt mitte värvipinda, vaid paberiosa, mis on prinditud pildi taga.

Kuid nagu öeldud, võib kummikindaid alati kätte tõmmata ja vahel peab neid lausa kindla peale kandma, sest see hoiab käed puhtana. Veel on see soovitav seepärast, et nii saab kaitsta oma tööd näpujälgede rasu eest.

Lõpetuseks kinnitab Vunderi turundusjuht Hedi Vaikjärv, et kindlasti on allergilisi inimesi, kel võib värviga kokkupuutel tekkida mingeid reaktsioone, aga siiani neil vähemalt pole selles küsimuses kokkupuuteid olnud.


Mari Riina Rist on Rakveres elav vabakutseline kunstnik, kes proovib erinevaid tehnikaid ning katsetab materjalidega. Tema tegemistega saad tutvuda Leekpea blogis.