• Kirves peab olema korrastatud traditsioonilisi rahvapäraseid töövõtteid kasutades käsitsi, kasutamata elektrilisi tööriistu.
  • Valmib tööriist, mitte iluasi.
  • Oluline on selle tööriista ergonoomika.
  • Kirjamisoskus. Ornamenteerimiseks ei kasutata põletustehnikaid. Täkkekiri ja/või puidulõige on nõutud.
  • Hindamisel arvestame esmajoones teostuse kvaliteeti, kuid ka töö idee uudsust, omapära.
  • Võib olla esitatud nii innovaatilises ja modernses vormis kui ka klassikaliselt levinud rahvapärases võtmes.
  • Autor võib konkursile esitada ühe töö. Töid hinnatakse kahes kategoorias: õpilased kuni 18 a ja täiskasvanud.


Konkursi esimese, teise ja kolmanda koha tööde autorid pälvivad rahalise preemia (kui žürii ei langeta teistsuguseid otsuseid). Auhinnatud töid muuseumile ei annetata! Autor saab oma töö tagasi.

Konkursitööd tuleb esitada hiljemalt 28. veebruariks 2021 MTÜ Tuhala Ajaloo- ja Kunstikambrisse aadressil Müüriääre, Tuhala küla, Kose vald, Harjumaa.

Töö külge peab olema kinnitatud hindamiseks vajalik märgusõna, peab olema lisatud tegemise lugu/idee. Tööga koos tuleb esitada ka sama märgusõnaga kinnine ümbrik, milles on sama märgusõna, autori nimi, isikukood, telefon, aadress, e-posti aadress, varasem seotus puukäsitööga.

Nomineeritud töödest eksponeeritakse näitusi vastavalt üldsuse nõudlusele, aga mitte kauem kui 2021. aasta lõpuni.

Žürii koosneb seitsmest liikmest, kuhu kuuluvad disainerid ning puukäsitöömeistrid: Lembe Maria Sihvre (Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liit), Heidi Solo (puutöö õpetaja, Tallinna Tondi põhikool; disainer, MRK Magic Design), Andres Veel (puutöö õpetaja, Hiiumaa ametikool, Weeli OÜ), Indrek Tirrul (Eesti Rahva Muuseum, puidukonservaator), Merike Hallik (Rahvakultuuri Keskus), Andry Kikkull (puiduspetsialist, Eesti Tööõpetejate Selts, Tallinna Ülikool), žürii esimees Valdur Tilk (puukäsitöö meister, Puupank).

Asutused ja ettevõtted võivad valida oma lemmiku ning neid autoreid pärjatakse vastava ettevõtte poolt välja pandud meenetega.

Konkursi tingimused ilmuvad ka Maalehe lisas Targu Talita ja Facebooki-lehel “Puukäsitöö konkursid”.

Juba viiendat korda korraldatava võistluse eesmärk on meelitada rohkem inimesi väärtustama esiisade puutööoskust ja rahvuslikke puutöötraditsioone, kasutades heatasemeliste puitesemete loomist. Paljud õpivad rahvapärase puutöö võtteid, mis hiljem unustatakse või ei praktiseerita neid kunagi. Konkurss on ellu kutsutud eesmärgiga meelitada osalema kõiki, keda teema kõnetab, olenemata puidutöö oskustest, teadmiste avarusest. Ootame kõiki, kel kas või ainult tahtmine.

Lisainfo konkursi kohta: Heidi Solo, tel 529 5366, ajalookamber@tuhala.ee