Kõrvitsalasanje. Foto: Jane Maastik
Tsöliaakia ja laktoositalumatuse korral tuleb dieeti pidada kogu elu. Nende probleemide puhul ei ole mõtet mittetalutavate ainete taastarbimist ka pärast pikemat dieedipidamist proovida,“ ütleb toitumisnõustaja Jane Maastik.

Kui gluteen ja piim menüüst välja jätta, võib inimene end taas täiesti tervena tunda. Millega aga need organismile siiski väga vajalikud ained asendada?

„Nii piimale kui ka gluteeni sisaldavale teraviljale on hulgaliselt tervislikke asendusi,“ kinnitab Jane Maastik, hiljuti ilmunud retseptiraamatu „Gluteenivabad, laktoosivabad, kaseiinivabad toidud“ üks autoritest.

Enne retseptide juurde siirdumist aga uurime, mida gluteen, laktoos ja kaseiin endast kujutavad.

Gluteen on teraviljavalk, mida leidub looduslikult nisus, odras ja rukkis, vahel ka kaeras, kui see ei ole puhtalt kasvatatud ja koristatud. Gluteenivabad on aga riis, hirss ja tatar. Samuti kinoa ja amarant.

„Muidugi tuleb meeles pidada, et jahu, mis on jahvatatud gluteenivabast viljast ühes ja samas veskis vaheldumisi gluteeni sisaldava viljaga, võib ikkagi gluteeni sisaldada. Garanteeritult gluteenivaba on jahu vaid siis, kui ka veski, kus seda jahvatatakse, toodab vaid gluteenivabu teraviljajahusid,“ juhib Jane Maastik tähelepanu olulisele nüansile.

Kaseiin on piimatoodetes leiduv valk. Viimasel ajal on müügile ilmunud laktioosivabad piimatooted, need aga ei sobi kaseiinitalumatuse korral. Laktoos on piimasuhkur, kaseiin aga piimavalk ja need on kaks täiesti erinevat asja.

Piimatooteid saab aga asendada taimsete piimadega. Näiteks sobivad riisipiim, mandlipiim, kookospiim, kaerapiim, pähklipiim, kanepipiim. Kastmeid ja koorelaadseid tooteid saab edukalt valmistada India pähklitest.

„Oma klientide vajadusi kaardistades sündis mu peas mõte panna vajalik info kokku üheks raamatuks, mis toetaks ja rikastaks piiratud toidulaua valikuga inimeste võimalusi igapäevases toitumises,“ räägib Jane Maastik oma raamatu sünniloost ning lisab, et selle puhul ei ole tegemist lihtsalt ühe järjekordse traditsioonilise kokaraamatuga. See on käsiraamat neile, kes mingil põhjusel ei saa gluteeni ja piima sisaldavaid toitusid tarbida.

Jane Maastiku ja Angela Laigi kahasse raamatus ei sisalda ükski retsept gluteeni, kaseiini ega laktoosi. „Mitmes müügil olevas kokaraamatus on retseptid, kus on toidust välja jäetud, kas ainult gluteen või ainult laktoos. Kui aga inimesel on mõlema talumatus korraga, siis ta neid toidu valmistamiseks ikkagi kasutada ei saa,“ selgitab Maastik ning rõhutab, et kõik retseptid on koostatud tervislikke valikuid silmas pidades. Raamatus ilmunud retseptid on saanud tunnustuse ka Eesti Tsöliaakialiidult.

„Mõni retsept on aga meie peres juba pikka aega kasutusel olnud. Kuna minu lastest ühel on piimatalumatus ja teisel gluteenitalumatus, siis on hea aeg-ajalt valmistada toitu, mis sobib mõlemale, oleks maitsev ja mida terve pere näiteks lõuna- või õhtusöögina ühiselt nautida. Saaks,“ põhjendab koos kaasautoriga kõik retseptid ise läbi valmistanud ja parimad maitsekooslused välja otsinud naine.

Ta kinnitab, et enamike toitude puhul pole maitsest aru saada, kas on kasutatud näiteks taimset ja isevalmistatud hapukoort või tavapärast poest ostetud koort, sama ka piima ja jahude puhul.

Lisaks on raamatus õpetused, kuidas valmistada ise taimset piima, jogurtit, juustu, hapukoort ja idandeid.

„Muidugi võivad meie retseptiraamatu toite nautida ka terved inimesed, kes soovivad näiteks loomse piima tarbimist vähendada. Ka pelgalt üks gluteeni-, kaseiini- ja laktoosivaba toidukord päevas võib senise menüü oluliselt mitmekesisemaks ja tervislikumaks muuta,“ sõnab toitumisnõustaja.


Retseptid
Köögiviljakotletid.
Foto: Jane Maastik

Köögiviljakotletid
• 175 g suvikõrvitsat
• 75 g porgandit
• 20 g porrut
• 1 küüslauguküüs
• 1 muna
• 60 g riisijahu
• 25 g tatrahelbeid
• 100 g taimset hapukoort (vt järgmine retsept)
• 1 ½ tl küpsetuspulbrit
• soola, pipart

Puhasta ja riivi suvikõrvits ning porgand. Haki porru ja küüslauk peeneks. Lisa riisijahu, tatrahelbed ja küpsetuspulber. Lisa hapukoor. Vahusta eraldi munakollane ja munavalge. Lisa tainale. Maitsesta soola ja pipraga. Kuumuta pannil õli. Pane supilusikaga pannile parajad pätsid. Küpseta mõlemalt poolt. Võid küpsetada ka
ahjus 180 kraadi juures.

Taimne hapukoor

• 40 g India pähkleid
• ½ spl sidrunimahla
• ½ spl valge veini äädikat
• ½ tl meresoola
• 1 ½ dl sojajogurtit

Leota pähkleid 30-60 minutit soojas vees. Purusta saumikseriga. Lisa ülejäänud koostisosad ja sega saumikseriga kreemjaks massiks. Antud kogusest saab 170 grammi hapukoort.

Kõrvitsalasanje

• 500 g kanahakkliha
• 500 g värsket kõrvitsat
• 1 keskmine suvikõrvits
• 1 porgand
• 1 mugulsibul
• 2 küüslauguküünt
• õli praadimiseks
• 3 muna
• 200 ml kookospiima
• soola, pipart, paprikat, tüümiani

Kuumuta õlis hakitud sibul, küüslauk ja riivitud porgand. Seejärel lisa hakkliha ja prae mõni minut. Maitsesta soola, pipra, tüümiani ning paprikaga. Koori kõrvitsad ja lõika õhukesteks viiludeks. Lao hakkliha kõrvitsaga kihiti ahjuvormi. Pealmiseks kihiks jäta kõrvits (pealmine kiht kõrvitsat võib olla ka riivitud). Klopi munad lahti ja sega kookospiimaga. Vala segu ahjuvormi. Küpseta ahjus 180 kraadi juures umbes 45 minutit.
Kookose-laimikook
Foto: Jane Maastik

Kookose-laimikook

• 100 g täisterakaerajahu
• 40 g riisijahu
• 85 g päevalilleseemneid
• 1 spl agaavisiirupit
• 80 g kookosrasva
• ½ tl meresoola

Täidis:
• 400g kookospiima
• 1/3 tassi rafineerimata suhkrut
• 1 laimi mahl
• 2 spl kookosjahu
• 2 muna
• ¼ tl meresoola
• 1 tl vanillisuhkrut
• kaunistuseks kookoshelbeid

Kata 24cm läbimõõduga lahtikäiv vorm küpsetuspaberiga. Sega köögikombainis päevalilleseemned, kaera- ja riisijahu. Lisa agaavisiirup, kookosrasv, sool ja sega. Vala segu vormi, suru käega vormi põhja ja külgedele 1-2 cm ulatuses ning pane külmikusse 15-30 minutiks.

Kuumuta ahi 200 kraadini, tee kahvliga koogipõhja sisse augud ning küpseta ahjus 12-15 minutit, kuni põhi hakkab kergelt värvi muutma. Vähenda kuumust 160 kraadini.

Katte jaoks kuumuta kookospiim keemiseni. Vähenda kuumust, lisa suhkur, sool ja kookosjahu. Tõsta tulelt. Lase segul jahtuda, klopi sisse munad, laimimahl ja vanillisuhkur. Vala täidis põhjale ja küpseta umbes üks tund. 10 minutit enne ahjust väljavõtmist lisa kaunistuseks kookoshelbeid.