Ahjupeedi-mustasõstrasalat palsamiäädikaga. Foto. SVEN ARBET
Tänavused saagid on koristatud, ning kui on vaja veel midagi hoidistada ja purki panna, võib selleks häid ideid leida Maalehe hoidisekonkursile esitatud retseptide hulgast.

Olustvere TMMK ahjupeedi-mustasõstrasalat palsamiäädikaga

- 600 g punast peeti

- 250 g punast sibulat

- 300 g musti sõstraid

- fariinsuhkrut

- palsamiäädikat

- oliiviõli

- aed-liivateed

- 100 g suhkrut

Puhastage ja lõigake peet kuubikuteks, asetage fooliumisse, piserdage vähese õliga, lisage palsamiäädikat, fariinsuhkrut ning aed-liivatee oksad. Segage peedikuubikud maitseainetega läbi ning keerake foolium pealt kokku. Asetage peedikuubikud 50 minutiks ahju küpsema. Valage veidi õli pannile ning küpsetage viilutatud sibul klaasjaks, seejärel lisage ahjus küpsetatud peedikuubikud ja mustad sõstrad. Keetke umbes 10 minutit, vajadusel lisage suhkrut. Asetage kuumalt (enne steriliseeritud) purkidesse ja sulgege õhukindlalt.

Riina Luige tervisesalat

- 340 g juursellerit

- 500 g õuna

- 600 g paprikat

- 450 g küüslauku

- 2 kg tomateid

- 750 g porgandeid

- 1 apelsin

- 4 mandariini

- 1 sidrun

- 420 g tomatipastat

- 1 sl hakitud basiilikut

- 2 tšillikauna

- 200 g toiduõli

- 300 g suhkrut

- 100 g soola

Riivige porgand ja kuumutage õlis, lisage juurseller, tomatitükid, tükeldatud õunad, paprikad ja sibulad. Keetke 40 minutit, seejärel lisage köögikombainis purustatud tsitruselised ja maitseained. Keetke veel 10 minutit ning pange kuumalt purkidesse.

Riina Luige suvikõrvitsasalat

- 1200 g sibulat

- 1200 g värsket kurki

- 1200 g paprikat

- 120 g küüslauku

- 50 g tšillit

- 1500 g rohelisi tomateid

- 2800 g suvikõrvitsat

- 650 g kollast aeduba

- 400 g vett

- 200 g soola

- 500 g suhkrut

- 9 sl 30% äädikat

- 2 sl kuivatatud basiilikut

Tükeldage kõik komponendid ja kuumutage 30 minutit, lisage küüslauk ja äädikas ning keetke veel 10 minutit. Pange kuumalt purkidesse.

Riina Luige rohelise tomati salat

- 1 kg rohelisi tomateid

- 300 g paprikat

- 300 g porgandeid

- 100 toiduõli

- 20 ml 30% äädikat

- 50 g suhkrut

- 30 g soola-

- ½ tl purustatud pipart

- peotäis hakitud peterselli

Viilutage paprikad, hakkige sibulad ja riivige porgandid jämeda riiviga. Segage kõik kokku. Lisage sool, suhkur ja õli ning jätke kaheks tunniks jahedasse seisma. Kuumutage nõrgal tulel 30 minutit ja lõpuks lisage äädikas ning petersell. Keetke veel 10 minutit ja pange kuumalt purkidesse.

Juta Arujõe Särtsukas

- 700 g vett

- 2 kl suhkrut

- 0,5 kl soola

- 0,5 kl 30% äädikat

- 3 tšillit-

- küüslauku ja tilli

- kurke

Segage marinaad külma veega. Lisage viilutatud koorimata kurgid, nii palju kui mahub. Laske 24 tundi seista ja pange purkidesse.

Tallinna Teeninduskooli seenekate leivale

- 7–8 suurt sibulat

- 3–4 porgandit

- 1 kg kupatatud seeni

- 3 õuna

- 1 väike suvikõrvits

- 2 suurt küüslauku (10–12 küünt)

- peotäis värsket peterselli

- 100 g tilli

- maitse järgi muud maitserohelist (aed-liivateed, rosmariini, iisopit vms)

- 50–100 g toiduõli

- 1 sl soola

- 2 sl suhkrut

- maitsestamiseks pipart, vürtse ja äädikat

Keetke porgandid soolaga maitsestatud vees, lõigake väiksemateks tükkideks. Koorige sibulad, õunad ja suvikõrvits ning lõigake 1 cm pikkusteks tükkideks. Kuumutage kõrge äärega pannil aeglasel tulel umbes 15 minutit, lisades järgemööda sibula, suvikõrvitsa, õuna, porgandi ja maitserohelise. Vahepeal võib hautada kaane all. Pipar, sool ja suhkur lisage hautamise lõpus ning kuumutage veel umbes 2 minutit. Ajage hakklihamasinast kõigepealt läbi seened koos küüslauguga ning seejärel pannil kuumutatud segu ja segage hoolega. Kuumutage pannil õli ning lisage sellele kogu segu. Kuumutage pidevalt segades umbes 10 minutit, lõpus lisage supilusikatäis äädikat ja segage veel korralikult. Pange kuumutatud purkidesse.