Juba sadu aastaid tagasi peeti sidrunit ravimiks iivelduse, oksendamise ja kõhulahtisuse vastu. Tänapäevalgi lisatakse seda idamaades toitudele kollatõve ning koolera profülaktikaks. Sidrunimahla on kasutatud nii vere- kui toidumürgituse puhul. Sidrunikoore keedist on soovitatud suhkruhaigetele ja kõrgvererõhktõve raviks.

Sidrunikoore tarvitamisel peab arvestama, et see võib olla pritsitud säilitusainetega.

Sidrun haiguste raviks

- Sidruni eeterlikud õlid rahustavad südant.

- Tal on palavikku alandav, bakterite- ja põletikuvastane ning verd puhastav toime.

- Sidrun aktiviseerib organismi nakkuste eest kaitsvate leukotsüütide tegevust.

- Nohu puhul tilgutage ninasse paar tilka sidrunimahla (2-3 korda päevas).

- Angiini korral jooge sidrunimahla ja loputage sellega kurku, segades seda eelnevalt veega.

- Hambahaiguste puhul loputage suud seguga veest, meest ja sidrunimahlast.

- Haigele maksale teeb head tühja kõhuga joodud sidrunivesi: lõigake tükkideks kolm vilja, valage üle keeva veega ja ravim ongi valmis.

- Konnasilmast vabanete sidrunikoore abil, millel on veidi viljaliha küljes. Asetage see kuuma auruga pehmeks tehtud ja kuivaks hõõrutud konnasilmale. Umbes 5 päeva pärast peaks nuhtlus olema kadunud.

Sidrun kosmeetikas

- Normaalsele ja kuivale nahale sobib järgmine retsept. Toorele munakollasele lisage ½ kl koort ja 1 sl taimeõli. Segage läbi, lisage ¼ kl viina ja ½ sidruni mahl. Hoidke segu külmikus.

- Laienenud pooridega nahka puhastage iga päev seguga, milles on võrdsetes osades sidrunimahla ja mineraalvett. Pärast seda pole vaja nägu loputada ega kuivatada.

- Kortsuge ärahoidmiseks kasutage putru, mille saate 0,5 liitri piima sisse pigistatud sidrunist.

- Kui nägu pidevalt higistab, hõõruge seda aeg-ajalt sidrunimahlaga, mille lahustate keedetud vees.

- Kui olete sunnitud töötama tolmuses ruumis, tehke järgmine segu: 1 sidruni mahl, 0,5 kl värsket hapukoort, ¼ kl viina ja 1 munakollane. Pärast tööd peske nägu veega puhtaks ja siis puhastage selle seguga.

- Igale nahatüübile sobib pleegitav mask. Segage 20 g pärmi 1 tl sidruni viljalihaga. Pange tass 2-3 minutiks kuuma vee nõusse ja kandke soojana näole. 20 minuti pärast peske sooja keedetud veega maha.

- Tedretähnidest aitab vabaneda segu sidrunimahlast, veest ja äädikast (võrdsetest kogustes). Kui teil on kuiv nahk, lisage veidi glütseriini.

- Rasvaseid juukseid hõõruge veega segatud sidrunimahlaga. Hea on neid veel hõõruda 2 tundi enne pesu seguga, milles on 2 osa sidruni- ja 1 osa porgandimahla. Siduge pähe soe rätik.

Allikas: Ženskije Sekretõ