Neid saadab küll sageli teiste kriitika, kuid kui nad tolmusest ja kulunud kolist midagi ilusat teevad, kadestatakse, ja mitte vähe.

Kuulun esimeste hulka ja armastan vanu asju. Mingil hetkel hakkasin selle armastuse vastu võitlema, aga loobusin, sest armastuse, ka niisuguse vastu, ei saa ju võidelda.

Minu viimane "armastusetöö" on neli lumivalget tooli, põhjadel lehemustriline kangas.

Ostes nägid need välja niisugused:

Kõige enam üllatas vasak pruun tool, sest algselt tundus, et ta sobib komplekti kõige vähem. Hiljem kujunes temast aga mu lemmik.

Tegin seda nii:

Lihvisin hallikate toolide kriime ja täkkeid õrnalt lihvpaberiga P120.
Tool
Toolid said peale neli kihti valget kriitvärvi (retsepti ja valmistamise õpetuse leiad siit).
Kangakihte oli valgetel toolidel kolm ja pruunide põhjade kangaste alt ilmus lagedale suisa põhk või õled. Kõige rohkem rõõmustasid mind korralikud ja tugevad puidust toolipõhjad, mis kõige alt välja ilmusid. Pesin need üle seebiveega.
Põhu asendasin porolooniga (paksuseks 1 cm), mille lõikasin pool cm. toolipõhjast kitsama. Muidu poleks põhi pärast oma pessa ära mahtunud.
Uue toolipõhja kanga lõikasin igast küljest toolipõhjast 6 cm laiema. Kihid sättisin enne klammerdamist järgmiselt: kõige alla kangas (pahupool peal), selle peale poroloon ja kõige peale toolipõhi (põhi ülespidi). Klammerdasin keskelt äärtesse ja lõpus sättisin nurgad.
Nurkade sättimisel peab kõige hoolikam olema, pidevalt põhja alla piiludes. Lõikasin nurkadest ka väga ettevaatlikult kangast vähemaks, et liiga palju kihte punnitama ei hakkaks.

Aega kulus nelja tooli renoveerimiseks 15-16 tundi. Lihvisin minimaalselt, sest viimistlesin eriti hästinakkuva kriitvärviga.

Tolmu tekkis ülivähe. Värvikihid, nagu kriitvärvi puhul ikka, kuivavad väga kiirelt, seega värvida võib ühtejärge nii kaua, kui kükitada suudad, ühe tooliga lõpetad ja teisega alustad. Kui kannatust jagub ja tooli kõrgemale tõsta saab, võib kõik kihid ühe jutiga valmis teha.

Täispuidust toolid peavad väga kaua vastu, seega eelistan neid igal juhul soodsama hinnaklassi poetoolidele. Kui õmmelda juurde samast kangast istmekate mõnele teisele toolile, kardinariba ja avatud köögi puhul ka paar padjakatet diivanile lisaks, siis saab kodu täiesti oma stiili, nagu kujundaja tehtud. Lastetoolidelegi sobivad sarnased katted.

Allikas: Hubasus.ee