Safran. Foto: Repro
Safran on maailma kalleim vürts, mida saadakse safrankrookuse (Crocus sativus) kuivatatud emakasuudmetest.

Igal õiel on vaid kolm emakasuuet, need tuleb korjata käsitsi ja selleks on sügiseti aega vaid paar nädalat. Poole kilo safrani saamiseks tuleb korjata 100 000 õit! Kuivatamise käigus kaotavad nad ligi 80% oma esialgsest kaalust. Õnneks aga on safranit toidule ainuomase kollase värvi ning mõrkjasmagusa metsalillemee maitse saamiseks vaja väga vähe.

Safran meditsiinis ja toidus

Safran on peamine maitseaine India, Vahemere maade ja araabia maade toitudes. Seda kasutatakse suppide, hautiste, riisi, karri, kuskussi, kondiitritoodete, likööride ja juustu maitsestamiseks ning värvimiseks. See on peamine paella, risotto alla Milanese ja bouilbaisse’i koostisosa. Safranit lisatakse ka piimaga valmistatud magustoitudesse ja saiakestesse ning sellega antakse värvi linnulihale ning mereandidele.