Suurbritaania inimravimite komisjon leidis nüüd oma hinnangus, et kardiovaskulaarsete kõrvaltoimete teket ei saa välistada ka lühiajalisel kasutamisel väikses annuses (st käsimüügiravimina). Seetõttu muudeti 12,5 mg ja 25 mg annuses diklofenakid Suurbritannias uuesti retseptiravimiteks.

Eestis on alates 1. novembrist 2011. a käsimüügis ravim Voltaren Akti 12,5 mg tabletid. Voltaren Akti on käsimüügiravim ka mitmes EL riigis (nt Tšehhis, Saksamaal, Ungaris, Rootsis, Lätis, Leedus, Hollandis, Itaalias), Austraalias, Uus-Meremaal.

Ravimiamet analüüsib olemasolevaid andmeid ning otsus 12,5 mg diklofenaki klassifikatsiooni võimaliku muutuse kohta tehakse pärast ekspertidega konsulteerimist.


Kes diklofenaki kasutada ei tohiks?

Diklofenak on seoses südameinfarkti ja insuldi riskiga vastunäidustatud südame-veresoonkonna haigustega patsientidele, kellel on:

- südame isheemiatõbi
- perifeersete arterite haigus
- aju-veresoonkonna haigus
- südamepuudulikkus (NYHA II-IV)

Diklofenakki ei tohi kasutada ka järgmistel juhtudel:

- mao- või soolehaavand (sh varemesinenud),
- seedetrakti verejooks,
- raske maksa- või neeruhaigus,
- raseduse ja rinnaga toitmise ajal,
- allergiline reaktsioon diklofenaki või teiste sarnaste ravimite (nt ibuprofeen, atsetüülsalitsüülhape) varasemal kasutamisel. Allergilise reaktsiooni sümptomiteks võivad olla nahalööve, näoturse, äge nohu, astmanähud,
- alla 14-aastastel lastel.

Ettevaatus on vajalik diklofenaki kasutamisel patsientidel, kellel on hüpertensioon, hüperlipideemia, suhkurtõbi või kes suitsetavad.

Nendele patsientidele võiks soovitada teist valuvaigistit, nt paratsetamooli, aga mitte teist mittesteroidset põletikuvastast ravimit – sest ohutusprofiil on neil diklofenakiga sarnane. Naprokseeni ja väikses annuses ibuprofeeni peetakse ohutuma kardiovaskulaarse profiiliga mittesteroidseks põletikuvastaseks ravimiks.

Patsiendid peaksid pöörduma arsti poole, et leida sobivaim ja ohutuim ravim, kui diklofenaki kasutamise vajadus on suurem, kui see on 12,5 mg Voltaren Akti ravimiinfos lubatud.

Allikas: Ravimiamet