Jahedatest ilmadest tingitud muutused on naha puhul tihti kohe tunda. Samas tõdeb Benu apteekide kosmeetika- ja tervisetoodete Kreete Põlme, et enamasti inimesed ise ei tea, millest tulenevad nende nahaprobleemid — näiteks liigne tundlikkus, punetus, nähtavad kapillaarid, kuivus või hoopis liigne rasusus.

Põlme selgitab, et naha kuivust ja niiskustaseme vähenemist põhjustavad praegusel ajal peamiselt külmem õhk ja tubades sisse lülitatud küte. “Naha seisukorda üldiselt mõjutavad lisaks muutlikule temperatuurile ka õhu saastatus, aga samas ka stress, vale magamisrežiim, muud tervisehädad või ka ebatervislik toitumine. Tihti on nahaprobleemide põhjuseks aga selle vale hooldamine, mis võib olla isegi kehvemate tagajärgedega kui puudulik nahahooldus,” toob Põlme näiteid.

Ära kasuta juhuslikke nahahooldustooteid

Spetsialist tõdeb, et nahahooldustoodete lai valik tekitab sageli valiku langetamisel segadust. “Kuiva naha korral on naha õige hooldamine ülioluline. See tähendab sobiva puhastusvahendi ja kreemi ning seerumi kasutamist. Vale puhastusvahend võib aga nullida ära kogu hea kreemi töö,” paneb Põlme südamele.

“Samas tuleks nahaprobleemide korral kasutada nahatüübile ja olukorrale sobivaid hooldusvahendeid ning mitte valida juhuslikke variante,” selgitab Põlme ning lisab, et samuti on oluline meeles pidada nahka vahenditega mitte üle hooldada.

Kreem ja kinnas käsikäes

Käte ja jalgade naha kaitseks külmal ajal tuleks lisaks hooldusvahenditele kindlasti kasutada ka näiteks kindaid ja vahetusjalatseid. “Kinnasteta käimisel muutub nahk hapraks — sellest annavad märku karedad käed, mis punetavad, ketendavad ning mille küünenahk on lõhenenud,” selgitab Põlme. “Sel juhul tuleks kasutada nahabarjääri tugevdavat kätekreemi ning öösel toitvat ja taastavat kreemi, õues viibides aga kindlasti kindaid kanda.”

Samuti tuleks pöörata tähelepanu säärtele, jalalabadele ja käsivartele. “Naha kuivuse ennetamiseks tuleks kreemitada nahka kohe pärast pesemist, sest nii imendub kreem paremini ja niiskus püsib nahas kauem. Samas ei tohiks naha koorimisega üle pingutada ja seda vaid kord nädalas teha, sest ka see kuivatab nahka omajagu,” märkis Põlme.

Jalanaha ja jalalabade kuivuse vastu aitab tema sõnul puuvillaste sokkide kandmine, jalgade regulaarne pesemine ja kreemitamine ning vahetusjalanõude kandmine, mis vähendab higistamist.

Mõõda naha seisukorda

Põlme sõnul tuleb nahaprobleemide korral kasutada nahatüübile sobivaid hooldusvahendeid. “Oma nahatüüpi saab selgitada välja näiteks apteegist tehtava kosmeetikaraporti abil,” soovitab ta. Näiteks seni Eestis tehtud raportite põhjal on enim esinevaks nahaprobleemiks täiskasvanute akne, samas esineb palju probleeme ka tundliku naha tõttu.

Analüüsimise käigus mõõdetakse näonaha niiskuse taset, erinevate näotsoonide rasusust, elastust ja melaniini sisaldust. “Selleks on vaja tulla naha mõõtmisele puhta ja meikimata nahaga ning täpsete tulemuste saamiseks peaks viimasest puhastamisest ja kreemitamisest olema möödunud vähemalt kaks tundi,” kirjeldab kosmeetika- ja tervisetoodete konsultant.

Mõõtmise tulemusel koostatakse personaalne kosmeetikaraport, mille abil saab teada, millises seisukorras nahk on ja mis on naha bioloogiline vanus. Raportiga saab kaasa valiku sobivaid dermakosmeetika tooted. Samuti toob raport välja spetsiaalse erihooldusvajaduse ülitundlikule, punetavale ja kahjustatud nahale.

Põlme lisab, et kosmeetikaraporti võib teha igaüks, kes soovib oma naha eest paremini hoolt kanda ning kindlasti ei eelda see juba mingeid kindlaid väljakujunenud nahaprobleeme. “Lisaks naistele on ka mehed oodatud endale kosmeetikaraportit tegema,” lisab ta.